Italské město Sant'Antioco na stejnojmenném ostrůvku u Sardinie, které je oblíbeným cílem mnoha turistů, nyní trápí nařízení vydané starostou města Ignazia Locciho. Nové plážové předpisy totiž zakazují konzumaci jídel, sportování a také používání kamenů ke stabilizaci slunečníků. 

Za porušení těchto předpisů můžete dostat pokutu v přepočtu až 12 000 Kč a to třeba i jen v případě, že si na pláži dáte zmrzlinu a nezanecháte po sobě žádný odpad. 

Obyvatelé i návštěvníci Sant'Antioco omezení kritizují. „To znamená, že je nám zakázané cokoliv jíst, i když strávíme celý den na pláži? Nemůžeme si s dětmi koupit ani zmrzlinu a sníst si ji pod slunečníkem?“ Vyjádřil se jen z obyvatelů městečka. 

Starosta podle všeho nařízení zavedl, protože návštěvníci si na pláže nosili jídlo, jak na hostinu. Pravidla ovšem útočí na každého, kdo by chtěl sníst byť jen jablko. „Pokud to pomůže přimět lidi, aby dodržovali pravidla, jsem absolutně proti tomu, aby jste na pláži jedli cokoliv,“ sdělil starosta Locci pro Daily Mail. „Uznávám, že se zákaz může zdát přehnaný, ale při pouhém apelu na zdravý rozum jsme často zavírali oči na příliš mnoha frontách,“ dodal. Kamení, které lidé přinášejí k ukotvení slunečníků pro změnu prý způsobovalo zranění dalších návštěvníků.

Fotogalerie
11 fotografií