Zbytečně točíte v ruce kartičku od své zdravotní pojišťovny a snažíte se namluvit sám sobě, že jelikož jde o evropský průkaz zdravotního pojištění, tak si s ním vystačíte kdekoliv v Evropské unii a nic navíc utrácet nemusíte. Přímo české zdravotní pojišťovny upozorňují, že nelze uzavření cestovního pojištění podceňovat. Proč tomu tak je?

Bez řádného cestovného pojištění raději zůstaňte doma

Ať si o systému českého zdravotnictví a zdravotního pojištění myslíte cokoliv, ve srovnání se zahraničím se k nám systém chová velice štědře. V zahraničí je zcela běžná poměrně velká spoluúčast pacienta. A tady je pak zakopán pes, i pokud jde o vaše zdravotní problémy, které se projeví v zahraničí. Naše české zdravotní pojištění pokrývá v zahraničí sice zdravotní péči, ale jen tu nezbytnou, a navíc za podmínek daného státu. Takže se všemi poplatky a doplatky, které nejsou vůbec nízké. Ušetřit pár korun denně vás pak dokáže vyjít pěkně draze. A to ještě pořád mluvíme pouze o menším zdravotním problému.

Finančně ještě náročnější je situace, pokud váš zdravotní stav vyžaduje transport do České republiky. Nebo pokud dojde k úmrtí a převoz se týká repatriace ostatků. Tyto náklady bývají velice vysoké a naše zdravotní pojištění v Česku je neřeší.

Asistence nad zlato

Je jedno, jestli cestujete do země, jejíž jazyk relativně slušně ovládáte, nebo zdali se spoléháte na to, že si vystačíte se svojí lámavou angličtinou či jiným jazykem, na který si matně vzpomínáte ze školních lavic. V případě zdravotních problémů a nehody se vždy hodí asistent, který za vás v dané zemi vše vykomunikuje. A přesně takového díky cestovnímu pojištění získáte.

Právě asistence je na cestovním pojištění skutečně nenahraditelná a žádná česká zdravotní pojišťovna vám ji nenabídne. Díky asistenční službě získáte ihned všechny informace, které potřebujete – kde je nejbližší lékař, jak řešit váš problém, s lékařem za vás i v exotičtějším jazyku domluví vše, co je nutné pro vaše ošetření i řešení závažnějších situací. Kdyby to měla být jediná výhoda cestovního pojištění, tak rozhodně stojí zato. Ale jediná není!

Co vše získáme s cestovním pojištěním a jak si jej správně vybrat?

Základem cestovního pojištění je již zmíněné pojištění léčebných výhod. Pokud v zahraničí onemocníte, máte díky cestovnímu pojištění nárok na úhradu nákladů na ošetření, léčbu, léky, ale i další náklady. Třeba převozy do nemocnice vč. transportu vrtulníkem, zásahy horské služby, zajištění návratu do vlasti. U dětí jsou hrazeny i náklady doprovázející osoby. AXA Assistance ve svém cestovním pojištění nabízí různou výši plnění. Nejoptimálnější je varianta Excelent, kde je výše pojištění léčebných výhod dokonce bez limitu a kde je součásti ceny i pojištění asistenčních služeb, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel a pojištění cestování letadlem.

Určitě se oplatí pozastavit i nad pojištěním odpovědnosti za škodu, které získáváte díky cestovnímu pojištění. Jde o velice důležitou součást cestovního pojištění, v poslední době hodně skloňovanou. Na české turisty se doslova vrhají různí právní zástupci, kteří po nich pro své klienty vymáhají částky za různé způsobené škody, a to jak na majetku, tak na zdraví. Z médií jsou známé případy, kdy na lyžích došlo ke kolizi dvou lyžařů. Všichni se zvedli, oprášili od sněhu, a po návratu z dovolené už českého dovolenkáře doma čekala informace od právního zástupce dotčené osoby s žádostí o náhradu škody na zdraví. A právě proti tomuto vás umí cestovní pojištění rovněž ochránit. Ke škodám na majetku přitom může dojít nejen při sportu, rekreaci či zábavě, ale i při jakékoliv jiné běžné činnosti.

Když chcete k cestovnímu pojištění něco navíc

K cestovnímu pojištění existují i různé možnosti připojištění. AXA Assistance nabízí například připojištění ve formě balíčku Dovolená bez starostí. Ta zahrnuje technickou asistenci při poruše automobilu, ale i velice zajímavou záležitost pro majitelé domácích mazlíčků, které berou s sebou na dovolenou. Připojištění totiž kryje úhradu veterinární péče. Další zajímavé připojištění řeší například zajištění bezpečného domova během dovolené.

Kdy se určitě připojistit? Na připojištění myslete v případě, že budete v zahraničí provozovat rizikové sporty, pokud se do zahraničí chystáte na pracovní cestu, kde budete manuálně pracovat, nebo v případě, že trpíte některým chronickým onemocněním. Bez připojištěníí jsou totiž tyto případy vyloučeny z běžného plnění.

Pojistit se lze online během několika málo minut

AXA Assistance nabízí pojištění online. Takže pokud jste na něj nemysleli s předstihem, nic se neděje. Snadno jej uzavřete a zaplatíte online třeba těsně před opuštěním území České republiky. Že jej uzavíráte na poslední chvíli, nevadí. Zapomenut na něj ale zcela by mohla být fatální chyba s následky pro vaše zdraví i stav vašeho bankovního konta.