Egyptské úřady poprvé otevřely prastarou hrobku Mehu, která se nachází v nekropoli Sakkára. Odhadem je hrobka stará přes 4300 let. Po dlouhých letech restaurování je plně zpřístupněna veřejnosti.

Egyptský ministr pro památky Chálid Ananí potvrzuje, že hrobka byla vybudovaná v době šesté dynastie, tj. z období více než 2000 let před Kristem. Podle jeho slov by hrobka měla být určena vysoce postavenému šlechtici jménem Mehu. Nejenže se v ní nacházelo jeho tělo, ale s ním zde byla nalezena těla jeho syna Mrena Ra a vnuka Heteba Kha.

Mehu žil během vlády faraona Pepiho I. Jedná se o druhého nejmocnějšího muže v zemi a podle hieroglyfů na zdi byl držitelem osmačtyřiceti titulů. „Byl to důležitý muž. Byl to vezír a hlava soudců. Mimo to byl také ředitel paláce,“ řekl Zahi Hawass, někdejší ministr pro památky. 

Hrobka se skládá z dlouhé chodby se dvěma pohřebními místnostmi. Zdi pokrývají zachovalé prastaré malby. Na jedné můžeme vidět svatbu krokodýlů. Jinde můžeme žasnout nad malbami, které znázorňují aspekty života starých Egypťanů – tedy lov a akrobatické tance.

Hrobka hodnostáře Mehua není jediným nálezem nově zpřístupněným veřejnosti. Nedávno úřady otevřely také prastarou nekropoli v Minyi, jižně od Káhiry.

Egypt pomocí těchto nových turistických zastávek chce zvednout povědomí mezi cestovateli a badateli. Turismus totiž v Egyptě není to, co býval, kvůli politickému neklidu, který v zemi panuje od roku 2011. Jako další černou kaňku na egyptské půdě můžeme jmenovat například teroristický útok z roku 2015, který skončil havárií letadla v Sharm El-Sheikh.

Od těch dob se ale turisté do Egypta, stejně tak jako do Tunisu a Turecka, postupně vracejí, hlavně díky posílené bezpečnosti.

Fotogalerie
18 fotografií