Do Malagy, metropole španělského Costa del Sol, se z Prahy můžete dostat s cestovkou nebo i po vlastní ose. Obě varianty nejsou v hledáčku hlavního proudu turistů, a tak jsou často se slevou. A trochu neprávem, protože tohle město má šarmu na rozdávání. Proti nedaleké Seville nebo Granadě tu sice není záplava památek, proti Barceloně tu není turistické mraveniště a proti třímilionovému Madridu tu není ruch velkoměsta. V řadě věcí je ale Malaga předčí.

Pohoda k nezaplacení

Jak se na přístav sluší, srdce města tu leží u moře. Stačí zhruba kilometrová procházka, abyste se ze skvostné pláže dostali do centra města. A život místních je s mořem a pláží bytostně spjat. Na promenádě tak najdete michelinské restaurace, tapas bary i obchody světoznámých značek, přímo na pláži se na ohni grilují typické sardinky na dřevěném klacku nebo se sem po setmění za živou hudbou stahují mladí lidé. Centrum města je tou plážovou pohodou doslova nasáklé.

Promenáda v Malaze
Autor: Archiv Adama Jaroše, CK Fischer

Dvě kultury v jednom

Andalusie byla po staletí ovládána Araby, a tak i Malaga se trochu vymyká evropskému standardu. Úzké uličky starého města připomínají orientální mediny, stejně jako ony jsou některé domy zdobeny barevnými mozaikami. Prolnutí arabské a evropské kultury je tu patrné na každém kroku. I místní pevnost, Alcazaba, byla postavena ve 12. století arabskými staviteli přímo nad římským amfiteátrem. Další zajímavou památkou je nedokončená monumentální katedrála Nuestra Señora de la Encarnación, na jejíž plochou střechu a jedinou dokončenou věž můžete vystoupat a užívat si krásný výhled na město.

Typická kuchyně

Malaga byla v minulosti centrem lovu sardinek. Na ohni pečené sardinky jsou díky tomu nejen jedním z místních doporučovaných kulinářských zážitků, ale sardinky najdete i na pohlednicích, magnetech nebo dokonce olejomalbách pouličních umělců. Je to lehce bizarní, ale velmi typické. Místní kuchyně je přitom plná čerstvých mořských plodů. Typickými zástupci jsou smažené kousky ryb marinované v koriandru a citronu Adobo, ančovičky v těstíčku Boquerones nebo salát Malagueña s brambory, tomatovou omáčkou, pomeranči a pečenou treskou. Doporučit můžeme třeba restauraci El Pimpi v typickém andaluském stylu, kterou navštěvuje i zdejší rodák a patriot Antonio Banderas a řada dalších španělských celebrit a přitom to není past na turisty – většina jídel stojí okolo 11 eur (280 Kč) a menší porce seženete už od 3 eur (78 Kč).

Specialita podniku! Sardinky na rožni.
Autor: Archiv Adama Jaroše, CK Fischer

Město muzeí a umění

Malaga je město umění a řadu ulic zdobí působivé graffity. Narodil se zde i Pablo Picasso a jeho dílo si tu můžete prohlédnout hned ve dvou galeriích, z nichž jedna leží přímo v jeho rodném domě. Kromě menších galerií tu najdete i vyhlášenou galerii moderního umění a pobočku světoznámého Centre Pompidou. Celosvětovým unikátem pak je muzeum automobilů a módy, kde se na šesti tisících metrech čtverečních vystavuje okolo 100 vzácných historických vozů včetně tuningových úprav, jako je Rolls-Royce posázený krystaly Swarovski a další. Navíc po jejich boku můžete vidět módu světoznámých návrhářů jako Chanel, Dior Gucci apod., která se nosila v době, kdy auto vzniklo. Všechny vozy jsou také funkční, můžete si je stejně jako vystavenou módu zapůjčit a vzít třeba na projížďku po pobřeží. Vstupné do muzea stojí 8,5 eura (220 Kč).

Příroda na dohled

I příroda tu je neokoukaná. Malaga leží na úbočí hor Montes de Málaga, odkud jsou krásné výhledy na moře a město. V těsné blízkosti města najdete i několik horských přehradních nádrží nabízejících osvěžení ve sladké vodě. Do 50 kilometrů z centra města pak narazíte na jedinečnou soutěsku Desfiladero de los Gaitanes a její světoznámou, kdysi nejnebezpečnější stezku světa Caminito del Rey. Dnes je absolutně bezpečná a turisté se sem pohodlně dostanou z Malagy i hromadnou dopravou. Ti, kdo trpí závratí, s ní ale budou mít problém i dnes. Zhruba ve stejné vzdálenosti od centra města je monumentální horské pískovcové skalní město Torcal de Antequera, kde mezi rozeklanými pískovcovými věžemi můžete najít i několik zkamenělin impozantních rozměrů.

Fotogalerie
28 fotografií