Festival býčích slavností, který začal ve čtvrtek a potrvá až do příštího čtvrtka, tradičně vyvolává protestní akce ochránců zvířat. A letos to demonstranti opravdu rozjeli. Tedy hlavně dámy v jejich řadách.

Aby upozornily na týrání zvířat, svlékly se na místním náměstí jen do spodního prádla a z kbelíků na sebe lily falešnou krev. To na opačné straně barikády bylo veselo.

Probíhala tu divoká pouliční párty, při níž na sebe lidé lili víno a rozjeté slečny ukazovaly prsa. Na závěr večírku, kterým San Fermín tradičně začíná, proběhl ulicí chlapík v masce ohnivého býka, z něhož létaly jiskry na všechny strany.

Redaktor Blesk.cz Václav Lang na býčím festivalu San Fermín
Autor: Facebook Hike My World

Festival, jehož se každoročně účastní na milion lidí, nabízí býčí běhy (lidé před býky utíkají ulicemi) a zápasy s býky. Při nich jsou býci zabiti matadorem, letos jich má zemřít asi 50. A proti tomu protestují ochránci zvířat.

Je to obyčejná vražda. Chceme zakázat zápasy a pak i samotné běhy,“ prohlásil Vasquéz Neira z organizace AnimaNaturalis. Místní však San Fermín považují za tradici a vzdát se ho nehodlají.

Ani letos se festival neobešel bez zranění. Nejméně čtyři lidé ve čtvrtek utrpěli zranění při tradičním běhu s býky. Toto číslo však jistě není konečné. Kdo hazarduje se životem, musí být připraven na vše...

Video
Video se připravuje ...

Plné ulice Španělů utíkají před býky: Už 15 lidí nepřežilo Reuters, Daniela Pilařová

Blesk.cz na místě býčího festivalu

Atmosféra na San Fermínu je jako vždy velmi vášnivá. Lidé od rána korzují po ulicích, popíjejí sangrii nebo pivo a tančí. Podniky jsou narvané k prasknutí, stejně tak ulice a náměstí. Přesto ale panuje velice přátelská nálada. I nad občasným pokropením sangrií od kolemjdoucího většina lidí přimhouří oko a pouze to samé láskyplně oplatí. Ráno se davy tísni u bariéry ohrožující trasu běhu s býky, vpodvečer se v aréně zápasí,“ napsal z místa činu redaktor Blesk.cz Vašek Lang.

Jaká je historie?

Jedná se o záležitost, která se vyvinula postupem let a nadále se těší velké oblibě návštěvníků z celého světa, byť dnes už by nebylo potřeba hnát býky tímto starobylým způsobem. Denně (běží se vždy ráno po celou dobu devítidenní slavnosti) se encierra zúčastní stovky až tisíce lidí. Obvykle se běh neobejde bez zranění, která jsou mnohdy těžká. Do loňského roku při běhu zahynulo celkem 15 lidí.

Chystáte se na koridu? Tady je 10 tipů, které se vám tam budou hodit.

Encierro ale není jedinou náplní fiesty. Tou hlavní částí jsou býčí zápasy. Zpravidla každý večer se v aréně nad městem střetne býk s matadorem a jeho družinou. V čase mezi zápasy a ranním během lidé korzují po městě, potkávají se se známými, popíjejí sangrii nebo tančí. Na fiestě bývá náramně veselo.

Fotogalerie
66 fotografií