Lyžařům není třeba Kitzbuehel představovat. Vždyť právě tady evropské lyžování před stovkami let začalo. A legendární sjezdovka Hahnekamm, kde závodníci při mistrovství světa dosahují rychlosti téměř 170 km/h jakbysmet. Nás ale Kitzbuehel a okolí zajímal z jiného pohledu. Z perspektivy, z jaké ho vidí ptáci. A nebo ti, kdo se, stejně jako my, rozhodnou poprvé v životě skočit ze skály v řiditelném padáku.

Za samotným paraglidem jsme kvůli ideálním podmínkám vyrazili do 4,5 km vzdáleného Westendorfu, kde přímo pod lanovkou sídlila letecká škola. Za zhruba 100 euro tu dostanete instruktora s veškerým vybavením a spolu s ním vystoupáte lanovkou na 1900 metrů vysokou horu. Zpět na dopadovou plochu vás čeká 1100 metrů převýšení a několikakilometrový let nabitý adrenalinem.

První krok je nejtěžší

Před seskokem je třeba udržovat pozitivní náladu.
Autor: Foto Blesk - Adam Jaroš
Když už stojíte na vrchu kamenitého srázu, není cesty zpět. „Až to trochu trhne, rozběhni se dopředu,“ slyšel jsem zpoza svých zad a hned nato přišlo trhnutí. Z běhu nic nebylo. Stačilo pět kroků, země proklouzla pod chodidly a už jsme se vznášeli kilometr nad zemí. Začala jedna z nejdelších půlhodin v mém životě. „Je to jak dívat se z křesla na televizi,“ nechal jsem se nalákat instruktorem. A skutečně, místy to byla pravda. Tedy pokud jsme neopisovali po obloze divoké kružnice při hledání vzdušných vírů, nestoupali nebo nepadali v nich. Nebo dokud si člověk neuvědomil, že to, co ho drží ve vzduchu, vypadá jako látka na šusťákovku a nylonová sedačka je k ní přidělána provázky tenčími než nabíječka na telefon. Je jich sice hodně, ale kilometr nad zemí to na klidu nepřidá.

Ten zážitek nezapomenete

Výhled z paraglidu je nepopsatelný.
Autor: Foto Blesk - Adam Jaroš
Přestože let trval jen půl hodiny a na programu byla i horská kola nebo pěší túra horskými vrcholky, zážitek z padáku vše hravě překonal. To ticho, klid a rozhled v překrásné alpské scenérii jsou nepopsatelné. Výhodou bylo i to, že v ceně letu byl i záznam z kamery, kterou instruktor celý let dokumentoval.

Kde se ubytovat?

Typické rakouské roubenky
Autor: Foto Blesk - Adam Jaroš
Kitzbuehel je pro našince poměrně luxusní lokalita. Koňské polo, golf, ulice s drahými butiky, milionářská sídla. Před Vánoci nic pro naše peněženky. Prakticky přes kopec (5 km) ale leží Kirchberg, který s Kitzbuehelem sdílí sjezdovky i skipass, jen ceny jsou tu bližší těm českým. A jestli jste někdy viděli seriál Doktor z hor, který se nedaleko natáčel, dokážete si celkem snadno představit místní nezaměnitelnou vesnickou architekturu.

Kde se najíst

V Tyrolsku máte jistotu, že si pochutnáte.
Autor: Foto Blesk - Adam Jaroš
Pokud si chcete vyrazit z kopítka mimo hotelovou restauraci, máme pro vás tip. Přímo ve vrcholové stanici lanovky z Kitzbuehelu na Hahnekamm je krásná nová restaurace s perfektním výhledem a vyhlášenou kuchyní. Ale i přímo v Kirchbergu si gurmáni přijdou na své. Peter Erber z místní restaurace Kupferstube je totiž čerstvý mistr světa v grilování ze šampionátu v Göteborgu. A své umění na jídelním lístku předvádí za ceny, které jsou nižší než v centru Prahy.

Proč sem vyrazit?

* Kitzbuehel a Kirchberg mají perfektní polohu. Horská údolí jsou tu široká a z vrcholů a sjezdovek vidíte do krajiny mnohem dál než jen na protější svah.

* Z Kirchbergu můžete na túru nebo lyže vyrazit i na druhou stranu údolí do areálu SkiWelt, který je největší v Rakousku. Vzájemně propojené areály tu vytváří komplex 280 kilometrů sjezdovek spojených 90 lanovkami a vleky.

* Místní S3Bahn je pozoruhodná lanovka spojující dva vrcholy. Vznášíte se v ní 400 metrů nad údolím a některé kabinky mají prosklené dno.

Fotogalerie
7 fotografií