Sezona zájezdů za exotikou je od listopadu do března, kdy je v Česku chladno a v dalekých krajích se naopak teploty drží okolo 30 °C. Charterová letadla budou létat do vzdálených zemí, kam se cestuje 10 i více hodin, přímými lety. „Cestovní kanceláře však nebudou nasazovat velká letadla s dálkovým doletem bez mezipřistání, nýbrž menší stroje, které potřebují mezipřistání na dotankování paliva,“ říká Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

„I když se velké letadlo do ČR nepodařilo dostat ani letos, nabízíme klientům přestupy z Prahy na velká komfortní letadla do Karibiku a Thajska,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria. „Lety na sebe plynule navazují a komfort těchto velkých letadel je nesrovnatelný,“ dodává.

Emiráty na vzestupu

V zimě k moři se ale z Česka létá i do bližších letovisek, oblíbený je například Egypt či Kanárské ostrovy, kde je relativně teplo, a zájezdy jsou až o 20 procent levnější než v červenci a srpnu. „V minulosti velmi oblíbené Tunisko v současnosti pociťuje velký úbytek klientů a rovněž Egypt se bude muset prokázat jako politicky stabilní, aby to jeho zimní turistickou sezonu podobně neovlivnilo,“ domnívá se Jan Papež, místopředseda pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří České republiky.

„Stále oblíbenější ale budou Spojené arabské emiráty, kde národní dopravce ČSA nově otevřel pravidelnou linku do Abú Dhabí, a dá se předpokládat, že to bude jeden z hitů letošní zimy,“ říká Papež.

Pozor na víza

Pokud plánujete odjet za teplem, zjistěte si rovněž, jaké potřebujete cestovní formality, zvláště pak víza, i když mnoho kanceláři je zajišťuje automaticky. „Pro cestovní kancelář je jednodušší vízovou povinnost vyřešit na nadnárodní úrovni, než aby si každý klient o ně žádal individuálně,“ říká Lenka Stehlíková, mluvčí ITS Billa Travel. „Co se týká cestovního pojištění, i tuto službu nabízíme. Některé státy doložení pojištění vyžadují. Například na Kubu by klient bez pojištění nebyl vůbec vpuštěn. Je pak na něm, zda využije našich služeb nebo zda si vše zajistí sám,“ dodává.

„Jak víza, tak pojištění za poplatek klientovi zajistíme, ale například v Dominikánské republice nebo Keni si jej klient zaplatí sám při vstupu do země přímo na letišti,“ potvrzuje Tomáš Brejcha z Čedoku. Doporučení na cesty a aktuální dění v jednotlivých státech mohou všichni občané naleznout také na stránkách ministerstva zahraničních věcí (www.mzv.cz).

Zájezdy zdražují až na dvojnásobek

Pro ty, kteří nechtějí péct cukroví, shánět kapra a vůbec se podílet na vánočním shonu, je tu možnost odjet na svátky do teplých krajin. Thajsko, Kuba, Keňa, Zanzibar nebo Dominikánská republika. To jsou vánoční a silvestrovské top destinace pro letošní rok. Právě termín okolo Vánoc a Nového roku bývá turisty tím nejvyhledávanějším.

„Silvestr je zdaleka nejžádanějším termínem a cena v rámci jedné destinace se může vyšplhat až na dvojnásobek. Za vysokou cenu mohou především ubytovací kapacity. Některé jsou až rok dopředu vyprodané,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku. „Tyto termíny jsou vyhledávány klientelou, která na svátky odlétá do exotiky každoročně. Rezervují se také aspoň 4 až 5 měsíců dopředu,“ sděluje Lenka Stehlíková z ITS Billa Travel.

Jedná se rovněž o dražší kategorii zájezdů, poněvadž v ceně jsou různé akce. „Řada hotelů uplatňuje speciální příplatky za vánoční a silvestrovský program nebo večeři, ačkoliv hlavní roli v navýšení ceny hraje atraktivní termín,“ potvrzuje Jan Koláčný z Exim tours. „Vánoce na Kanárských ostrovech pořídíte pro rodinu za cca 50 tisíc korun. Pokud tam ale poletíte v březnu, zaplatíte o třetinu méně,“ uzavírá Stehlíková.

Tabulka
Autor: Blesk

Levné cestování
Autor: sleviste