K českému rybníku si nezapomeňte přibalit pinzetu na vyjmutí klíštěte a na pouť pralesem zase tablety na úpravu vody. Jinak se ale doporučené prostředky moc lišit nebudou. Všude vás totiž může potkat nachlazení, střevní potíže, alergie, úraz a kůže spálená od sluníčka nebo poštípaná od komárů.

Když vás trápí cestovní nevolnosti

Cestovní nevolnost neboli kinetózu má na svědomí střední ucho. Během jízdy naše oči vidí to, co neodpovídá pocitům. Zatímco v autě se nic nepohybuje, hýbe se všechno okolo něho a tak dochází k podráždění nervů, poklesu krevního tlaku a zvracení. Z klasických léčiv je běžně k dostání žvýkačka Travel-Gum. Pokud dáváte přednost prášku, volně k dostání je Kinedryl. Hodí se nejen pro cestování autem nebo busem, ale pomoct vám může i při výletu lodí nebo projížďkou na velbloudovi.

Nebezpečí klimatizace

Dejte si pozor na prudké změny teploty. Přehřátý organismus sice prudce ochladíme pitím studených nápojů stejně jako používáním klimatizace, ale také si tím můžeme ublížit. Náhlá změna teploty v krku oslabuje odolnost a připraví tak příznivou půdu virům, jejichž přítomnost poznáte podle dráždivého kašle.

Klimatizace vysouší nosní sliznici, která je za ideálního stavu pokryta vrstvou vlhkého hlenu, jež nás před viry chrání. Jakmile se hlen v dýchacích cestách vysušuje, zvyšuje se riziko nákazy a opět se může objevit kašel. Na suchý kašel můžete použít Sinecod, na vlhký Sinecosin.

Něco na vás „leze“ ?

Pokud se blíží rýma, potřebujete hlavně ošetřit zduřelou nosní sliznici, k čemuž se výborně hodí kapky do nosu Otrivin nebo Vibrocil. I na dovolené se může stát, že vás začne škrábat v krku, bolet hlava, dostaví se zvýšená teplota a typické příznaky nachlazení a virózy. Uškodit vám mohlo podchlazení, cirkulace virů v uzavřeném prostoru letadla, nebo změny tlaku v letadle a při potápění. Při prvních příznacích virózy nebo škrábání v krku vám účinně pomůže Orofar, který jednak tiší bolest v krku, zároveň ale i ničí infekci.

Voltaren ve formě gelu tlumí bolest svalů i kloubů, 50 g 99 Kč
Autor: archiv firem

Zažívací potíže

Změna prostředí může u některých jedinců vyvolat průjmové onemocnění. Vaše lékárnička by proto určitě měla obsahovat Smectu, Imodium a Endiaron. Jakmile se dostaví zažívací potíže tohoto druhu, vyzkoušejte přípravky zhruba v tomto pořadí.

Na alergii a bodnutí hmyzem

I když si myslíte, že nejste na nic alergičtí, jako pojistku přidejte do lékárničky přípravek Fenistil gel, který spolehlivě pomáhá na otoky po bodnutí hmyzem, svědění, alergickou kopřivku a další kožní reakce.

Fenistil vám rychle uleví po bodnutí hmyzem i od spálení sluncem
Autor: archiv firem

Nepříjemné mykózy nohou

Teplo a vlhko jsou živnou půdou pro plísně, které se rychle šíří a uchytí na vašich bosých nohách, aniž byste si to uvědomili. Nebezpečí číhá na koupališti, v převlékárnách a sprchách. Mykóza nohou se objevuje nejčastěji mezi prsty, ale i na chodidle nebo po stranách chodidla. Houby, které způsobují kožní potíže, usmrcuje Lamisil na místní aplikaci.

Pozor na sluníčko!

Na úpal a úžeh – nejčastější onemocnění z přehřátí – žádné medikamenty nejsou. Doporučuje se především ochlazování organismu a klid.

Pokožku před slunečním zářením chraňte přípravky s UV filtrem, ale vyplatí se mít s sebou i prostředky na spáleniny. První pomoc na zmírnění podráždění kůže u spálení od sluníčka účinně poskytne Fenistil gel nebo Panthenol. Panthenol se používá nejen na spálenou či jinak podrážděnou pokožku, chladí a zklidňuje, ale také podporuje tvorbu pigmentu po opalování.

Potřeby pro první pomoc

V žádné lékárničce by neměl chybět tlakový obvaz, obinadlo, leukoplast odolná proti vodě, náplasti, vlhčené ubrousky napuštěné antiseptickým roztokem, teploměr, nůžky, pinzeta, antiseptikum a dezinfekce pro ošetření drobných poranění jako např. Betadine, které nepálí, takže je vhodný i pro děti.