I po 20 letech v USA se Derreck Kayongo podivuje nad jedním z dokladů životní úrovně obyvatel USA - nekonečnými řadami mýdel v supermarketech. V jeho rodné Ugandě si zatím mýdlo mnoho lidí nemůže dovolit, což má často i tragické následky. Rozhodl se proto recyklovat použitá mýdla z amerických hotelů a posílat je do Afriky.

V Ugandě se kvůli nízkému nebo nulovému příjmu pro některé vrstvy obyvatel stává mýdlo nedostupným zbožím. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) přitom přibližně 15 procent úmrtí mezi dětmi do věku pěti let mají na svědomí nemoci, které by se daly výrazně eliminovat používáním základních hygienických potřeb.

"Pro mnoho lidí je těžké ušetřit peníze na něco takového, jako je mýdlo," uvedl Kayongo, který pracuje v Atlantě jako aktivista za lidská práva. Cena jednoho mýdla dosahuje v přepočtu okolo deseti amerických centů. V Africe, kde někteří lidé musejí vyžít s jedním dolarem na den, proto hygienické pomůcky musejí dát přednost základnějším potřebám.

S nápadem přišel Kayonga v devadesátých letech, když se mu při pobytu v hotelu každé ráno v koupelně objevilo nové mýdlo, zatímco staré použil jen jednou. Volal svému otci do Afriky a oba tato příhoda velmi pobavila. Poté je napadlo, že by se mýdlo dalo rozpustit a znovu použít. Nápad prý ale ležel několik let u ledu, než si na něj vzpomněl Kayongův otec.

Podle Patricka Mahera z Americké hotelové asociace se použité mýdlo dříve vyhazovalo. Poslední rok se prý ale začínají objevovat dobročinné organizace, které ho shromažďují na recyklaci. Kayongovi se v rámci jeho Globálního mýdlového projektu podařilo nashromáždit 4,5 tuny. Kromě jeho projektu existuje například floridská nadace Clean the World, která podobným způsobem nasbírala 7,7 tuny hotelových mýdel.

Mýdla budou nejprve lehce omyta a zbavena povrchových nečistot, poté roztavena, znovu odlita do větších forem a poslána do Afriky. První zásilka by měla být odeslána koncem října.

Kayongova rodina kdysi v Ugandě vlastnila tiskárnu a věnovala se i výrobě mýdla. Za vlády diktátora Idi Amina ale o vše přišla a její členové uprchli ze země. Kayongo nyní pracuje jako koordinátor humanitární organizace CARE International. Ta projekt přímo nepodporuje, a proto musel Kayongo jeho část hradit z vlastních úspor.

Hlavní myšlenkou projektu je dát africkým uprchlíkům jednu malou věc, která ale přinese velkou změnu. Navíc tato charitativní akce nestojí téměř nic. "Když za námi Derreck přišel s prosbou o pomoc, znělo to tak snadno, že jsem se až divila, proč jsme to nedělali dávno," uvedla Olivia Brown, manažerka hotelu Ritz-Carlton v Atlantě, který do projektu přispěl 1400 kilogramy mýdla.