Vypadá to, že Rikardo Novak, nový starosta chorvatského města Hvar, už toho má dost. Každé léto se oblíbená destinace tisíců turistů plní lidmi, kteří se po starém městě procházejí v plavkách, válí se opilí po zemi nebo halekají do noci. Novak tomu ale učinil přítrž.

„Zvracejí ve městě, močí na každém rohu, procházejí se tu bez trička… válí se všude napůl v bezvědomí,“ popsal starosta situaci v červnu. „Mladí turisté jsou vítaní, budou se ale muset naučit, jak se mají chovat!“

Při vstupu do centra hlavního města tak na návštěvníky čeká cedule s několika piktogramy a nápisem „Ušetřete si peníze a užijte si Hvar“. Obrázky pak ukazují, jaké pokuty čekají na lidi v případě nevhodného chování.

Už loni si totiž místní stěžovali na turisty, kteří se po historickém centru města procházejí v plavkách, jako by snad byli na pláži. Za takto nedostatečné oblečení jim hrozí 600 eur (15 600 Kč) pokuta, 500 (13 000 Kč) v případě, že příliš odhalenou budou mít pouze horní polovinu těla. Popíjení alkoholu a celkové narušování klidu a pořádku města je oceněno pokutou 700 eur (18 200 Kč).

Hvar ovšem není jediné místo, které se s podobnými problémy potýká. Novalja, město na severu ostrova Pag, je rovněž plné mladých nevychovaných návštěvníků. Zda také zavedou pokuty, ovšem zatím nikdo neví.

Fotogalerie
7 fotografií