Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

9 tisíc přestupků za 3,5 milionu: Češi o Velikonocích „řádili“ na silnicích

Autor: ČTK - 
18. dubna 2017
14:25

Policisté o prodlouženém velikonočním víkendu zkontrolovali v rámci celostátní dopravní akce 52 000 řidičů, přestupku se dopustilo více než 9 000 z nich. Při kontrole odhalili více než 150 řidičů pod vlivem alkoholu a 67 pod vlivem návykových látek. Informovala o tom v úterý policejní mluvčí Eva Kropáčová. Loni policisté během podobné akce zkontrolovali zhruba 50 000 vozidel a zjistili asi 10 000 přestupků.

„Stovky policistů ze všech krajských ředitelství zkontrolovaly 52 000 řidičů, z nichž se více než 9 000 dopustilo dopravního přestupku. Policisté za přestupky uložili 8 341 blokových pokut v celkové hodnotě bezmála tři a půl milionu korun,“ uvedla Kropáčová.

Více než 3000 policistů bylo na silnici nasazeno od středy. Jde zhruba o trojnásobek proti běžnému víkendovému stavu. Zaměřili se především na hlavní tahy a kritická místa.

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha jsou Velikonoce z hlediska bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku. Lidé totiž o prodlouženém víkendu cestují častěji a mnohdy na delší vzdálenosti. Na silnice se také vydávají řidiči, kteří delší dobu nejezdili.

Jedna z policejních hlídek při velikonočních kontrolách na Bauerově ulici v Brně:

Video  Jedna z policejních hlídek při velikonočních kontrolách na Bauerově ulici v Brně. Tato řidička při dechové zkoušce obstála, displej přístroje ukázal nulu.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...


Osm stovek dopravních nehod

Od pátku do pondělí řešili policisté skoro 800 dopravních nehod, při nichž zemřelo šest lidí, o jednoho méně než loni. „Více než dvacet osob bylo vážně zraněno a více než dvě stě řidičů utrpělo lehká zranění,“ uvedla Kropáčová. Nejtragičtějším dnem letošních Velikonoc byla sobota, kdy si nehody vyžádaly tři mrtvé.

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Naopak v letech 2011 a 2013 zaznamenali policisté shodně tři oběti.

akko ( 18. dubna 2017 18:10 )

Ano...tady jde predevsim o to...vytahat z lidi penize...stejne se nic nezmeni...a lidi budou jezdit porad stejne...na takove zpravy nemam zaludek...kasirujou za blbosti...je to vec charakteru...

Zobrazit celou diskusi