Znojemská vinařská podoblast

Nové reprezentativní centrum nedávno otevřelo vinařství Lahofer na Znojemsku. Stavbu navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof a zakomponovalo ji do tradiční jihomoravské krajiny poseté vinohrady nad obcí Dobšice u Znojma. V komplexu jsou na jednom místě výrobní prostory, návštěvnické reprezentativní centrum i administrativní zázemí společnosti. Hlavní myšlenkou návrhu je motiv vinných řádků, jež se díky konstrukci přenáší i dovnitř budovy. Unikátní je pak hlavně pochozí střecha, která zároveň slouží jako letní amfiteátr, kde se konají různé akce, koncerty nebo se tam i promítají filmy. Pro návštěvníky pak také slouží nový prostor až pro sto lidí, kde jsou možné veřejné i privátní degustace vín, prodejna vína a prezentační sklep s dřevěnými sudy.

Vinařství Lahofer
Autor: Vinařský fond

Mikulovská vinařská podoblast

Mikulovská vinařská podoblast je tradičně bohatá na vše, co se týká vína, a nejinak tomu je i v případě architektury. Nejen architektonicky výjimečné vinařství ale naleznete na jižních svazích nad moravskými Popicemi. Ano, jedná se o vinařství Sonberk, které spadá do kategorie dřevostaveb a vzniklo pod taktovkou významného českého architekta Josefa Pleskota.

Vinařství Sonberk
Autor: Vinařský fond

Vinařský dům je citlivě vsazen do okolní krajiny, s níž korespondují materiály i tvary. Dominantními prvky celé stavby jsou vlnitá atypická střecha z krouceného plechu, pod kterou se pravidelně suší hrozny pro výrobu zdejšího proslulého slámového vína, a široké schodiště, jež ukotvuje budovu k hlavní příjezdové cestě a zve návštěvníky na sklenku dobrého vína. Místní vína mohou návštěvníci ochutnat na rozlehlé terase, jejíž přední část je celá prosklená a spojuje tak vizuálně vnitřní a venkovní prostor s výhledem na Pálavu.

Vinařství Sonberk
Autor: Vinařský fond

Velkopavlovická vinařská podoblast

Na Velkopavlovicku stojí určitě za pozornost nejenom z pohledu architektury, ale samozřejmě také vína mladé vinařství Starý vrch. Nachází se na okraji obce Hustopeče a vzniklo v roce 2014 jako koncept moderního vinařství, které si zakládá právě na moderní technologii a kvalitních surovinách, které považují ve vinařství za základ a cestu ke kvalitnímu a poctivému moravskému vínu.

Vinařství Starý vrch
Autor: Vinařský fond
Architektonické zpracování budovy je postaveno na kombinaci betonu, dřeva a přírodního kamene. Vše dohromady tvoří příjemné prostředí pro degustaci vín, posezení s přáteli a relaxaci. Ochutnat tam můžete vysoce kvalitní přívlastková vína z tradičních moravských odrůd.

Vinařství Starý vrch
Autor: Vinařský fond

Slovácká vinařská podoblast

Další unikátní vinařskou stavbou, tentokrát tedy na Slovácku, je vinařství Krásná hora. Oproti svým kolegům v ostatních podoblastech je sice poněkud menší, ale o to pro řadu návštěvníků sympatičtější. Kromě skvělých vín zde vyniká budova vinařství, která je společným dílem majitelů a architekta Tomáše Havlíčka a vychází z klasické vesnické zástavby, do které je i velmi vkusně zasazena. Projekt získal několik ocenění za architekturu ihned po svém vzniku. Při výrobě vína se zde snaží o co nejšetrnější přístup s minimem zásahů a dávají vyniknout hlavně suchému přírodnímu stylu vín.

Vinařství Krásná hora
Autor: Vinařský fond

Vybrat pouze čtyři vinařství s unikátními architektonickými provozovnami na jižní Moravě opravdu není lehké. V každé podoblasti jich najdete hned několik. Jen namátkou třeba na Znojemsku plánuje nový a moderní provoz THAYA vinařství. V okolí nebo přímo v Mikulově je jich pak asi nejvíc, např. Vinařství Volařík, Gotberg, Nové vinařství nebo vinařství Obelisk se pyšní krásnými moderními stavbami. A určitě by se již teď nebo v brzké době našly také některé i na území vinařských Čech.

Více informací o moravských a českých vínech i vinařské architektuře naleznete na vinazmoravyvinazcech.cz.