Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 tipů na výlet navzdory koronaviru: Běžkařské magistrály, ledopády, i zřícenina

/
  • 10 tipů na výlet navzdory koronaviru: Běžkařské magistrály, ledopády, zřícenina i rozhledna.
    21. ledna 2021 ● 16:58

    Těšíte se, že o víkendu konečně vypadnete z home office a děti odtrhnou oči od počítače distanční výuky? Máme pro vás 10 tipů na výlety do přírody. Při zachování všech protiepidemických opatření si je určitě užijete. Můžete sáňkovat, běžkovat, obdivovat krásy zříceniny, přírodní ledopády nebo se vydat prostě jen na procházku. Tipy byly připraveny ve spolupráci s agenturou CzechTourism, která provozuje web kudyznudy.cz. Podle předpovědi by se o víkendu mělo vrátit opět zimní počasí a čeká se i sněžení.

  • 1.

    Labyrinty v zahradě zámku Loučeň

    Labyrintárium, umístěné v loučeňském zámeckém parku na Nymbursku je nejen českou ale dokonce evropskou raritou. Je zde 12 labyrintů a bludišť. Každý je přitom zcela jiný, každý byl vytvořen ze zcela jiného materiálu. O víkendech mají otevřeno od 10 do 17 hodin.

    Labyrinty v zahradě zámku Loučeň na Nymbursku jsou evropskou raritou.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 2.

    Středobrdská magistrála

    Středobrdská magistrála začíná v Zaječově a končí u Příbrami. Základní varianta je dlouhá 23 kilometrů a vede přes Orlov, Obecnické sedlo, vrchol Velkého Toku, bývalou hájovnu Carvánka či vodní nádrž Palmovka. Jako start je ideální zvolit žlutou turistickou značku KČT v místě, kde ve Starém Podlesí vchází po cestě do lesa. Místo je dobře dostupné pěšky od nádraží v Příbrami. Trasu udržuje parta místních nadšenců.

    Nadšenci udržují tratě na Středobrdské magistrále.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 3.

    Dívčí kámen

    Monumentální romantická zřícenina Dívčí Kámen se rozprostírá na vysoké skále v překrásné přírodě nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy mezi městy České Budějovice a Český Krumlov. Hrad, který byl založen Rožmberky v roce 1349, je jednou z nejrozsáhlejších a nejlépe dochovaných středověkých památek u nás. Dívčí Kámen je dostupný po žluté značce z Holubova (asi 3 km) nebo po červené turistické značce ze Zlaté Koruny (asi 5 km), z Boršova nad Vltavou (asi 14 km) nebo od železniční zastávky Třísov (asi 1,5 km).

    Monumentání zřícenina Dívčí Kámen v překrásné přírodě nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 4.

    Vysočina na běžkách

    Malebný okruh českou částí Vysočiny začíná u vysoko položené železniční stanice Čachnov (600 m n. m.), odtud vás trasa povede zhruba 5 km k zámečku Karlštejn. Zde se můžete rozhodnout, zda budete pokračovat do Poličky (5 km) anebo si vyberete trasu do Křižánek na historickou hranici mezi Čechami a Moravou. Tento okruh až zpět do Čachnova měří 22 km.

    Malebný okruh českou částí Vysočiny začíná u železniční stanice Čachnov.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 5.

    Prelátův pramen

    Na okraji Mariánských Lázní, v místech, kde park přechází do lesa, leží malebná louka, kterou protéká potůček plný žulových balvanů a dva rybníky. Před lety zde byl objeven pramen, který dostal jméno Prelátův a podle něj se jmenuje i tento jedinečný kousek přírody. Park je jako stvořený pro dětské dovádění, je zde nespočet atrakcí, dokonce i replika vodního mlýna. Z parku vede naučná stezka okolní nádhernou přírodou.

    Park, kde vyvěrá Prelátův pramen, najdete na okraji Mariánských Lázní.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 6.

    Na saních 4 kilometry

    Přírodní sáňkařská dráha leží v Jizerských horách. Vede lesy a po obecních cestách od rozhledny Černá Studnice až dolů do Smržovky. Měří úctyhodné čtyři kilometry! Nahoře i dole naleznete mapky trasy a na cestách, po nichž trať vede, jsou umístěny směrové šipky s označením pro pěší zónu a piktogramem sáněk. Jen jednou ji protíná silnice, před ní musíte ze sáněk sesednout a přejít ji.

    Sáňkařská dráha v Jizerských horách.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 7.

    Barevné ledopády

    Unikátní ledopády mezi Mikulášovicemi a Vlčí horou nedaleko obce Brtníky v Českém Švýcarsku vás ohromí. Jsou to barevné kaskády z ledu, které v jiném ročním období neuvidíte.  Zdejší krásu už za první republiky jezdili obdivovat na saních bohatí Němci. Ledopády nevznikají tradičně, jako zmrzlé vodopády, ale tvoří je voda z tajícího sněhu. Brtnické ledopády nejsou ale jediným zdejším „pokladem“. V údolí Vlčího potoka můžete obdivovat více než 10 ledových kaskád nejrůznějších jmen. Trasa, kterou se můžete vydat, začíná u vlakové stanice Brtníky.

    Barevné ledopády nedaleko obce Brníky v Českém Švýcarsku.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 8.

    Beskydská magistrála

    Magistrála představuje unikátní síť upravovaných běžeckých tras v Beskydech. Propojeny jsou zde upravované trasy o délce 300 km v 9 lokalitách po celých Beskydech, které se dají využít i mimo zimní sezonu. Jedna z tras magistrály, která lemuje česko-slovenskou hranici, vás dovede z Bílé na hraniční přechod Bumbálka. Z ní se vydejte po červené turistické trase až do známé rekreační oblasti Bílý Kříž. Místo získalo název podle bílého kříže, který stojí přesně na státní hranici a podle jedné z legend zde byli pochování strážci hranic portáši.

    Beskydská magistrála nabízí na 300 km udržovaných běžkařských tratí.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 9.

    Stezka Valaška

    Je dlouhá 610 metrů, součástí je unikátní skleněná vyhlídková plošina a 150 metrů dlouhý zavěšený „himálajský“ chodník. Je odsud úchvatný výhled na hřebeny Beskyd. Stezka je rozmístěna ve výšce od čtyř do patnácti metrů. Najdete ji na Pustevnách a procházku můžete spojit i s venkovní prohlídkou nově zrekonstruované chaty Dušna Jurkoviče Libušín.

    Stezka Valaška je dlouhá 610 metrů, součástí je unikátní skleněná vyhlídková plošina a 150 metrů dlouhý zavěšený "himálajský" chodník.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů

  • 10.

    Z rozhledny až do Alp

    V Kobylí na Břeclavsku stojí jen pár měsíců stará netradiční rozhledna. Unikátní je především svým tvarem a tím, že je přístupná i pro vozíčkáře. Rozhledna vysoká 7,5 metru stojí na nejvyšším bodě v obci, a to Kobylím vrchu, kterému místní říkají Homole, ve výšce 334 metrů nad mořem. Za dobrého počasí lze dohlédnout až na 200 km vzdálené zasněžené vrcholky rakouských Alp.

    U Kobylí na Břeclavsku je nová a rozhodně neotřelá rozhledna.
    Autor: Czechtourism a archiv pořadatelů
    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy