Pokud cestujete se svým psem mělo by být základem jeho očkování proti vzteklině a správné označení zvířete a to, že má všechna očkování. Zároveň pro psa musíte s sebou mít takzvaný pet pas.

Identifikace psa

Základem pro cestování se psem je jeho správné označení. Psi musí být v Evropě označeni mikročipem. Označení tetováním je uznáváno pouze u zvířat, u kterých bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011.

Označení zároveň musí být provedeno před očkováním a před vydáním pet pasu.

Pet pas

Další věcí, kterou byste neměli při cestě na dovolenou se psem zapomenout je takzvaný pet pas čili pas zvířete v zájmovém chovu. Ten lze získat u veterinářů, kteří jsou schválení a registrovaní pro vydávání těchto pasů.

Pet pas má jednotnou podobu předepsanou Evropskou unií. Vzor pasu můžete nalézt například na stránkách Státní veterinární správy České republiky.

Povinné očkování

Každý pes, který bude s páníčkem cestovat po Evropské unii musí být zároveň očkován proti vzteklině. To musí být dokončeno nejpozději 21 dní před překročením hranic. V případě Chorvatska je povinné i ošetření psa proti echinokokům (tzv. odčervení).

Převážení psa v autě

Důležité by mělo být i zařízení správného převozu psa v autě. Ačkoli je český zákon poměrně bezzubý v trestání přepravy nezajištěného zvířete, v zahraničí tomu tak být nemusí. Pro čtyřnohé mazlíčky existují speciální popruhy, kterými jdou připoutat za použití bezpečnostního pásu.
Pro menší plemena pak existují dokonce speciální autosedačky, takže vám pes příliš neznečistí interiér. Větší plemena je nejlepší přepravovat v zavazadlovém prostoru. Ten by měl být ovšem oddělen sítí, nebo mříží.

Zároveň je potřeba myslet při cestě na pohodlí vašeho psa. Je lepší vyrazit přes noc, abyste se vyhnuli kolonám a vysokým teplotám a pes se tak v autě nepřehřál. Stejně tak je zapotřebí myslet na pravidelné zastávky, aby se mohl váš mazlíček protáhnout.

Psí pláže mimo město

To, zda se váš pejsek může pohybovat s vámi i na pláži, je v kompetenci jednotlivých lokalit, jednotný zákon neexistuje. Obecně však platí, že se se psem můžete koupat tam, kde není zákaz dán nějakou značkou. Často jsou tyto zákazy umístěné zejména na hlavních městských plážích, naopak tzv. divoké pláže mimo město koupání zvířat dovolují. Mnohde také platí, že přes den je psům na pláž vstup zakázán, ale večer se s vámi na stejném místě již koupat mohou.

Psí pláže v turistických letoviscích

Přehled těch nejlepších psích pláží v chorvatsku najdete i na stránkách Chorvatského turistického sdružení.

Autor: Shutterstock

Dalmácie

V Dalmácii najdete psí část pláže na pláži Kašjun, případně v částech Kaštěletu. Se psem můžete i na pláže Zlati Rat na ostrově Brač a další najdete v Komiži na ostrově Vis.

Istrie

Na Istrii si společně se psem nejvíce užijete v okolí města Rovinj. Psí páže najdete v zátokách Lone, Cuvi či ostrově Figarola.

Kvarner

Řadu příležitostí, kde se vykoupat s čtyřnohým parťákem najdete i v Kvarnerském zálivu. Nabízí se například Vela plaža v Bašce či plážev Rijece.