Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Staňte se hvězdou Instagramu: 5 míst ve středních Čechách, které na vašem profilu nesmí chybět!

/
  • 5 míst ve středních Čechách, které nesmí chybět na vašem Instagramu
    16. července 2019 ● 17:00

    Schází vašemu Instagramu cool cestovatelská atmosféra a nová dávka lajků? Máme snadné řešení! Vydejte se na „insta-pouť“ po středních Čechách. Vybrali jsme pro vás pět míst, která jsou fotogenická, ale na sociálních sítích zatím stále ještě méně proslavená.

    Panorama s hradem Karlštejn nebo scenérie Českého ráje zaplavují feed každého, kdo sleduje účty cestovatelských influencerů. Jsou to překrásné destinace, ale posty s nimi vám moc nových followerů nepřilákají. Zkuste na to jít jinak. Vypravte se na lov zajímavých snímků do méně zprofanovaných míst. Sestavili jsme seznam pěti top středočeských lokalit, které na fotkách vypadají božsky, ale netísní se před nimi davy s vytasenými smartphony.

  • 1.

    Projekt Srdce Evropy v Poděbradech

    Srdíčka na fotkách i srdíčka pod fotkou. Ta virtuální se začnou sypat hned, jak uveřejníte fotku z lázeňských Poděbrad, na níž budou srdce skutečná a trojrozměrná, originálně pomalovaná a s důležitým poselstvím k tomu. A co poděbradská srdce symbolizují? Zdejší lázně, kde se léčí choroby tohoto orgánu, a myšlenky českého krále Jiřího z Poděbrad, který se snažil prosadit spojení evropských zemí už za své vlády. Ale především symbolizují právě tuto sjednocenou Evropu, Evropskou unii a jejích 28 členů. Každý exponát patří jednomu z členských států a byl navržený a zpracovaný studenty středních uměleckoprůmyslových škol. Energie mládí, krása tvořivosti, poselství tradic a význam úcty, míru a komunikace – to všechno je v poděbradských srdcích, a to vše bude i ve vašich fotkách.

    Projekt Srdce Evropy v Poděbradech
    Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu

  • 2.

    Ateliér Zdenky Braunerové ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy

    Zdenka Braunerová, česká malířka, grafička a knižní výtvarnice, je považována za jednou z prvních žen, které se výtvarným uměním zabývaly profesionálně. I přesto, že procestovala mnoho zemí, její kořeny byly v Čechách a Zdenka Braunerová na ně byla hrdá. A tak si svůj vysněný ateliér nechala podle vlastního návrhu zbudovat hned vedle rodinného sídla. V této útulné vilce tvořila a setkávala se s osobnostmi české i evropské kulturní scény. Dnes se zde nachází expozice, která vám odhalí mnohé o životě a díle této pozoruhodné ženy. Kreativita tu doslova sálá z každého předmětu a fotky, které tu pořídíte, budou tvůrčím duchem prostoupeny zrovna tak.

    Ateliér Zdenky Braunerové ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy
    Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu

  • 3.

    Černokostelecký zájezdní pivovár

    Kdepak, nejsme nepozorní a dlouhé „á“ v názvu Černokosteleckého pivováru není překlep. Je to odkaz na dlouhou tradici vaření piva v Kostelci nad Černými lesy. První zmínky s touto tradicí související se objevují už roku 1489, kdy byla městu udělena výsada „práva várečného“ – tedy vařit pivo. Slovo se tehdy používalo s dlouhou samohláskou. Za dobu svého fungování zažil pivovar mnohé, doby prosperity i útlumu, ustál války i střídání majitelů a sládků, to vše až do 90. let minulého století, kdy byl provoz přerušen a objekty chátraly. Naštěstí má tento příběh pohádkově šťastný konec. V roce 2001 ho koupil nový majitel a Kostelec nad Černými lesy se na mapu nejlepších českých pivovarů vrátil. Nyní je tu zřízeno i muzeum a zájezdní hostinec ve stylu první republiky. Až se posilníte poctivým pokrmem, směle se můžete pustit do prozkoumávání všech skrytých zákoutí a focení zátiší s originálním industriálním kouzlem. A lajky se jen pohrnou!

    Černokostelecký zájezdní pivovár
    Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu

  • 4.

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna

    Chcete Instagramu dodat ještě více cool industriálního nádechu? Vypravte se do Hornického skanzenu Mayrau. Syrově drsnou krásu, která je vlastní průmyslovým muzeím a dolům, jinde nenajdete. Z fotky řetízkové šatny dýchá tajemství příběhů horníků, kteří místností dennodenně procházeli před tím, než sjeli do temných hlubin černouhelného dolu. Až pořídíte snímky, využijte možnost, kterou muzeum nabízí, a tou je neobvyklá prohlídka pojatá jako rekonstrukce typického dne havíře. Uvidíte cechovnu, zmíněné řetízkové šatny a dorazíte až k jámovým budovám dolu. Tento historický areál je unikátní a snímky budou mít tajuplnou přitažlivost.

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna
    Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu

  • 5.

    Městské lázně ve Mšeně

    Nesedí vám chladný industriál, ale naopak zdobná architektura? Přeneste sebe i svůj Instagram do doby první republiky. Zajeďte si oddechnout a osvěžit se do městských lázní ve Mšeně. Jsou postaveny v líbivém stylu art deco a svému účelu slouží už od roku 1932! Díky tomu, že se zde ve 30. letech otevřela restaurace, stala se plovárna oblíbeným místem k setkávání, hrála tu živá hudba, tančilo se, panoval tu čilý společenský ruch. Architektonicky se jedná o výjimečnou stavbu, a tak nepřekvapí, že je od roku 2003 kulturní památkou. Dřevěné stoly a židle, na kterých si i dnes můžete vychutnat občerstvení, jsou původní – ještě z éry první republiky. Teď už jen stačí vymyslet nejlepší hashtagy a po vykoupání můžete začít bez zábran postovat.

    Městské lázně ve Mšeně
    Autor: Středočeská centrála cestovního ruchu
  • 6.

    Další tipy na výlety

    Fotogalerie
    6 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy