Smrt herce Richarda Roundtreeho potvrdil deníku The Hollywood Reporter jeho manažer Patrick McMinn s tím, že zemřel ve svém domě v Los Angeles. Příčinou jeho skonu byla rakovinu slinivky. S touto vážnou chorobou nebojoval poprvé - už v roce 1993 mu byla diagnostikována rakovina prsu. Tehdy podstoupil dvojitou mastektomii. „Rakovina prsu není specifická pro pohlaví,“ řekl k tomu o čtyři roky později. Byl pak oceňován jako muž, co svým otevřeným bojem s touto nemocí, bořil tabu ohledně rakoviny prsu u mužů. 

V posledních chvílích života byl herec, co se pyšnil nominací na celu Zlatý Globus, na své smrtelné posteli v obklopení své nejbližší rodiny. „Artists & Representatives Agency truchlí nad ztrátou našeho přítele a klienta Richarda Roundtreeho. Jeho průkopnická kariéra změnila tvář showbyznysu po celém světě a jeho trvalý odkaz pocítí další generace. V této těžké době jsou naše srdce s jeho rodinou a blízkými,“ uvedla hercova agentura ve svém oficiálním prohlášení pro magazín People.

Roundtree byl velice aktivním hercem - objevil se ve snímcích Speedracer, Sedm, Zemětřesení, Člověk Pátek, Oko za oko nebo v seriálech Smrtonosná zbraň - Výhra v loterii, Chicago Fire či Zoufalé manželky. Před kamerou se pohyboval od roku 1956 až do loňska. Proslavil se ale především díky roli drsného soukromého detektiva Johna Shafta. Zopakoval si ji hned v několika pokračováních. První díl této série měl premiéru v roce 1971, poslední přišel do kin v roce 2019. Tam si s ním zahrál herec Samuel L. Jackson (74).

Ten na hereckého parťáka, jemuž se přezdívalo „první černošský akční hrdina“, vzpomenul i na sociální síti. „Shaft, jak víme, je a vždycky bude jeho výtvorem,“ napsal na instagram Roundtreeho filmový synovec. „Jeho odchod zanechává hlubokou díru nejen v mém srdci, ale jsem si jistý, že i v srdcích spousty z vás. Miluji tě, bratře. Vidím tě, jak kráčíš uprostřed hlavní ulice v nebi, kde Issac (Hayes, zesnulý herec a hudebník, pozn. red.) diriguje tvou píseň a kabát ti vlaje ve větru...“ zasnil se.

 

Video
Video se připravuje ...

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás opustil? Videohub

Fotogalerie
36 fotografií