Populární americký herec Burt Young zemřel 8. října v Los Angeles. Smutnou zprávu o jeho skonu pak veřejně potvrdila jeho dcera Anne Morea Steiningieserová (54), kterou měl herec se svou první manželkou Glorií DeLouiseovou (†34). Ta zemřela v roce 1974 a z herce byl rázem otec samoživitel. Jeho odchod do hereckého nebe zabolí jistě i české diváky a mnohé tuzemské celebrity, co s ním měly tu čest se setkat – v roce 2017 totiž poctil Prahu svou návštěvou.

To dorazil na premiéru muzikálu Rocky a setkal se s řadou herců, kteří si v něm zahráli – mimo jiné i s představitelem hlavní role Peterem Pechou (34). Jak prozradil Blesku, obzvláště se těšil na české víno, pivo a ženy. „To poslední ale můžu jen pozorovat, protože jsem přiletěl se svojí mladou manželkou a ta je hodně ostrá,“ smál se filmový Paulie. Co bylo příčinou úmrtí rodáka z Queensu, jehož skutečné jméno bylo Gerald Tommaso DeLouise, se prozatím neví.

Přestože ho fanoušci znali jako vždy usměvavého sympaťáka, na plátně obvykle hrál samé drsné chlapy, jako třeba mafiány, detektivy nebo dělníky – například v Čínské čtvrti, Papeži z Greenwich Village či snímku Zpátky do školy. Později si zahrál i ve filmech Poslední útěk do BrooklynuAmityville: Počátek nebo Transamerika, seriáloví milovníci si jej jistě vybaví i jako důstojníka v jedné z epizod M.A.S.H.

Video
Video se připravuje ...

Hollywoodská legenda v Praze: Přiletěl Paulie z filmu Rocky Burt Young David Turek, Aleš Brunclík

Také jeho život by vydal na zajímavý film. Například už jako šestnáctiletý nastoupil k americké námořní pěchotě, jelikož lhal o svém věku. Řadu let také úspěšně boxoval – dokonce si to rozdal i s Muhammadem Alim (†74). Byl to ale zápas pro charitu a oba muži se záhy skamarádili. Zatímco pracoval jako čistič koberců, prodavač a instalatér, studoval herectví. Na Broadwayi debutoval v roce 1986 po boku Roberta De Nira (80) ve hře Cuba And His Teddy Bear.

Srdce všech si ale získal jako výše zmiňovaný švagr kultovního boxera. Jeho skon všechny zasáhl – i Sylvestera Stallonea (77), jehož vázalo s Youngem velmi blízké přátelství. Na sociální síti sdílel jejich společnou černobílou fotku z natáčení Rockyho s popiskem: „Mému drahému příteli Burtovi Youngovi. Byl jsi neskutečný muž i umělec. Mně i celému světu budeš moc chybět. Odpočívej v pokoji.“

Fotogalerie
47 fotografií