Opět jde o filmový festival, tentokrát však ten pražský: o Febiofest 2021. Akce, která začne 17. září, představí během svého 28. ročníku podle výkonné ředitelky Marty Švecové-Lamperové více než stovku snímků. Mezi nimi i (původně pro televize určený) snímek Together, za nímž stojí anglický režisér Stephen Daldry (61). Společně s mužem, jenž stojí například za hudebním snímkem Billy Elliot, dorazí i představitel hlavního hrdiny jeho nového filmu – a tím je právě James McAvoy.

Ten sice pro české divačky možná není takovým lákadlem jako „pirát z KaribikuJohnny Depp, na kterého se sjely do Varů fanynky i ze zahraničí, a když pak procházel kolem červeného koberce, hystericky na něj ječely, jak moc ho milují, neznámý však McAvoy rozhodně není. Mnozí si jej zamilovali jako profesora Xaviera z filmové adaptace komiksových X-Menů, pana Tumnuse z Letopisů Narnie či jako nájemného zabijáka Wesleye z akčního snímku Wanted, kde se objevil po boku krásné Angeliny Jolie (46). V Together se představí v komediálně pojatém dramatu o odcizeném manželském páru.

VIDEO: Jeho temné esence, dobrodružná fantasy s Jamesem McAvoyem

Video
Video se připravuje ...

Jeho temné esence, dobrodružná fantasy s Jamesem McAvoyem HBO

Zahajovacím filmem 28. ročníku Febiofestu bude 17. září nejnovější snímek Woodyho Allena (85) Festival pana Rifkina, zakončí ho Oscary oceněný film Otec s Anthonym Hopkinsem (83) v hlavní roli. Cenu Kristián letos obdrží herec Jiří Lábus (71), herečka Božidara Turzonovová (79) a britský producent Mike Downey (61), jenž koprodukoval mimo jiné film Šarlatán, vysoce oceňovaný snímek s Ivanem Trojanem (57) v ústřední roli lidového léčitele. Festival potrvá do 24. září.

Návštěvníky čeká hlavní soutěž, ale také Soutěž komedií, Delikatesy z Východu, Queer Now, Planet Dark pro náročné diváky, a Generace s programem pro celou rodinu. To vše se představí v ustálené formě. Změn oproti tomu doznala sekce Panorama, která bude mít poprvé dvě části. V první, nazvané Ikony, se představí snímky režisérů zvučných jmen, ve druhé části Nové proudy dostanou prostor mladí talentovaní tvůrci. Novinkou bude i VR Cinema, tedy filmy ve virtuální realitě ve formátu 360 stupňů.
Fotogalerie
30 fotografií