Sympatického Ira Andrewa Dunbara si čeští diváci mohou vybavit například ze seriálů Hvězdná brána: Hluboký vesmír (SGU Stargate Universe), z komiksového Arrowa či hororových Lovců duchů, naposledy se ovšem objevil ve veleúspěšné fantasy sérii Hra o trůny, kde byl dublérem herce Alfie Allena (33) a zároveň i bojovníkem sloužícím pod vlajkou rodu Starků.

Kromě toho byl i ženatým mužem, otcem jednoho malého chlapečka, producentem, a dokonce plánoval prorazit jako DJ. To se mu však už nepodaří. Jeho mrtvé tělo bylo nalezeno v jeho domě v irském Belfastu 24. prosince.

Okolnosti náhlého skonu mladého muže nejsou zatím známé, patrně ještě stále probíhá vyšetřování. Rodina však již stihla na sociálních sítích poděkovat za kondolence a oznámit, že pohřeb se společně se smuteční bohoslužbou uskuteční v presbyteriánském kostele Ballywillan ve městě Portrush, odkud Andrew původně pocházel a kde dlouhá léta žil – než se mu alespoň podařilo prosadit v pořadech společností HBO či Netflix.

Všichni jeho herečtí kolegové jsou z Andrewovy smrti v šoku, na sociálních sítích se nad touto smutnou událostí hromadně pozastavují, a všichni Andrewa popisují jako muže s „krásnou a čistou duší“. Maskérka Pamela Smythová se nechala slyšet, že urostlý mladík mezi všemi komparzisty vždy vyčníval a každý chtěl prý trávit čas v jeho zábavné společnosti, a podle herce Andyho McClaye (44) byl Andrew vždy laskavý a slušný muž, „jenž dokázal všechny stmelit dohromady“.

„Nedává to prostě smysl,“ svěřil se v programu Belfast Live McClay, představitel udatného vojáka, který po několik sérií bojoval po boku Jona Snowa v podání Kita Haringtona (33). „Jako DJ byl velice talentovaný a jeho sety byly úžasné. Kdysi sestavil jeden set pro štáb Hry o trůny, a od té doby jeho hudba hrála na všech večírcích po skončení natáčení...“ popisoval.

Zdálo by se proto, že šlo o pozitivního člověka s velkými plány do budoucna, kameraman Graham Smith však na svém instagramovém účtu naznačil, že mohlo jít o sebevraždu. „Viděli jsme se naposledy před týdnem a objímali jsme se, když odcházel. Jsem vděčný za to objetí a jsem vděčný i za to, že jsem ho poznal,“ napsal Smith k černobílé fotce rozesmátého Andrewa.

„Je mi líto lidí, kteří za něj truchlí, a je mi líto lidí, kteří nikdy neměli šanci se s ním setkat. Byl jedním z těch dobrých lidí... Postarejte se o sebe. Pokud potřebujete pomoc, promluvte si s někým. S kýmkoliv. Nikdy nejste sami,“ ukončil Smith poněkud záhadně své poselství slovy, co se dají vyložit na tisíc způsobů. Zatím jde ale o pouhé spekulace, jasno bude až v okamžiku, kdy rodina, pokud vůbec, zveřejní Andrewovu pitevní zprávu...

VIDEO: Noční král ze seriálové Hry o trůny Vladimír Furdík (49): Co říká na neslavný konec?
Video
Video se připravuje ...

Noční král ze seriálové Hry o trůny Furdík: Co říká na neslavný konec? Luboš Procházka, Jan Jedlička

Fotogalerie
99 fotografií