Sue Lyonová zemřela podle The New York Times ve čtvrtek v Los Angeles a podle tohoto zdroje se její „zdraví už nějakou dobu zhoršovalo.“

Všichni ji známe a budeme si ji pamatovat coby Lolitu ze stejnojmenného filmu z roku 1962, kam ji režisér Stanley Kubrick (†70) vybral po castingu, kterého se účastnilo na 800 mladých hereček.

Hlavní roli v kontroverzním snímku o muži středního věku zamilovaného do dvanáctileté dívky ztvárnila Sue ve svých 14 letech. Autor knižní předlohy k filmu Vladimir Nabokov (†78) popsal tehdy Lyonovou jako »perfektní nymfičku«.

Později se okatá blondýnka objevila ještě v řadě dalších filmů a televizních seriálů, ovšem žádná velká a slavná role už ji nepotkala. Kariéru herečky ostatně Sue, která od 16 let bojovala s maniodepresí, pověsila v 80. letech na hřebík.

Poměrně bouřlivý byl milostný život Lyonové, jelikož se stihla vdát hned pětkrát. Jejími vyvolenými byli Cotton Adamson, Hampton Fancher, Roland Harrison, Edward Weathers a Richard Rudman. S posledním jmenovaným se rozvedla v roce 2002. S Rolandem Harrisonem pak měla dceru Noru. Ta teď bohužel přišla o maminku.

Fotogalerie
6 fotografií