Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nevšední pohádka Jak si nevzít princeznu: Natáčení svedlo dohromady tátu se synem!

/
  • Jak si nevzít princeznu
    24. prosince 2021 ● 19:00

    Většina pohádek skončí tak, že si odvážný mladík vybojuje dívku svých snů. Často jde přitom o krásnou princeznu. Letošní štědrovečerní pohádka Jak si nevzít princeznu na to jde ale úplně opačně! Zařadí se mezi oblíbené klasiky?

  • 1.

    Zkušený režisér

    Největším lákadlem hlavního vysílacího času Štědrého dne je nepochybně nová pohádka Jak si nevzít princeznu režiséra Karla Janáka, jenž má se štědrovečerními pohádkami již četné zkušenosti: Natočil například loňskou pohádku O vánoční hvězdě, rok předtím Princeznu a půl království. Dále také pohádky Dvanáct měsíčkůPrincezna a písař, Korunní princ či Nejlepší přítel.

    „Natáčení pohádek je pro mě velká výzva, protože jsou v Česku velmi oblíbené a udělat pohádku, kterou lidé v konkurenci Tří oříšků pro Popelku a Šíleně smutné princezny nezavrhnou, je docela těžký úkol,“ svěřil se Janák. Novou pohádkou se pokusí zařadit mezi tyto každoroční klasiky.

    Janák ale není jen zkušený tvůrce pohádek. Mezi jeho slavná díla patří například komedie Snowboarďáci nebo Rafťáci

  • 2.

    Nevšední zápletka

    „Jak si nevzít princeznu má originální zápletku, a přitom je to pohádka se vším všudy – je v ní humor, napětí i láska. A navíc pohádkové herecké obsazení,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák a má pravdu: příběh pohádky je opravdu netradiční. 

    Zatímco většina mladíků z pohádek se pokouší s princeznou oženit, hlavní hrdina nového filmu Leopold se naopak snaží před svatbou s urozenou kráskou uniknout. 

    Leopoldovi totiž už jako malému předpověděly sudičky, že si princeznu vezme. Rodiče obou dětí věštbu přijmou a Leopolda a malou Josefínu na svatbu po celé dětství připravují. 

    Dvojice si ale nemůže přijít na jméno a sňatek za každou cenu odmítá. Aby změnili svůj osud, vyzkouší nakonec i cestování v čase. 

  • 3.

    Hvězdné obsazení

    V hlavních rolích se objeví Marek Adamczyk (35), známý například ze seriálů Specialisté nebo Kukačky, a Anna Fialová (26), která se objevila v seriálech První republika nebo Vinaři.

    Skutečnými hvězdami filmu bude ale trojice sudiček: ty ztvární Iva Janžurová (80), Daniela Kolářová (75) a Naďa Konvalinková (70). V roli krále se pak objeví Miroslav Táborský (62). 

    VIDEO: Nová pohádka Jak si nevzít princeznu

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak si nevzít princeznu Česká televize

  • 4.

    Krásné lokace

    Natáčení probíhalo na skutečně nádherných lokacích. Jedním z nejdůležitějších míst v pohádce je gotický hrad Pernštejn z poloviny 13. století v Nedvědicích. Ten se objevil už v pohádkách Sedmero krkavců, Pták Ohnivák či Jak se budí princezny, v hororu Upír Nosferatu nebo v italském seriálu Princezna Fantaghiro. 

    Když se zde pohádka letos v červnu natáčela, zůstal hrad od 6. 6. do 10. 6. veřejnosti uzavřen. 

    Dalším důležitým místem byl zámek Frýdlant v severních Čechách. Krásný komplex složený ze středověkého hradu a renesančního zámku patří k nejvýznamnějším památkám v Česku. 

  • 5.

    Historické zbraně

    V pohádce se objeví skupina historického šermu Páni z Kolína. Její zkušení členové si pak nejen střihli role královských vojáků, ale také se podíleli na vyzbrojení několika hlavních postav. Rekvizity jsou tak skutečně historicky věrné!

  • 6.

    Táta se synem

    Nová štědrovečerní pohádka svedla dohromady i členy jedné rodiny. Ve filmu se totiž objevil jak přední český operní sólista Oldřich Kříž (61, na snímku), tak jeho syn Jan (36), dvojnásobný držitel Thálie za roli Dannyho v Pomádě a za roli staršího Michala v muzikálu Děti ráje.

    VIDEO: Jak si nevzít princeznu je už třetí štědrovečerní pohádkou režiséra Karla Janáka

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak si nevzít princeznu je už třetí štědrovečerní pohádkou režiséra Karla Janáka Česká televize

    Fotogalerie
    45 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

tesi: Takovej flák jsem za poslední dobu neviděl, evidentně nám chybí scenáristé a režiséři v podobě Vorlíčka a Trošky...

(25. 12. 2021 10:31)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy