Vybrané pasáže ukazovaly ze začátku usměvavého policistu a jeho náhradní manželku Grétu z Litovle. Úsměvy poté postupně mizely, když se muž dozvěděl, že jela jeho žena do romské komunity.

Bývalí vězni

„Peklo na zemi tam prožívá manželka. Celou noc jsem nespal. Kam jsem ji to vlastně poslal, když jsem dal tu žádost do Výměny manželek. Je to nejčernější scénář, jaký může být v České republice,“ řekl na úkor jejího pobytu. Romská komunita čítala 36 členů z šesti rodin. Gréta se navíc přiznala, že byla dlouhá léta ve vězení, stejně jako její partner. „On je rapl, bývalej boxer. Mu stačí málo, zkratuje, vidí černě a udeří,“ vyděsila už tak rozhozeného Stanislava.

Nevydržel tlak

Režisér nadále sugestivními otázkami na záběrech ponouká účinkující, aby do sebe šili. „Vždyť ona je pod tvoji úroveň,“ nabádá například policistu. Ten tlak nevydržel. Bál se vyhazovu ze služby, potupy v přímém přenosu a obvinění z rasismu. Sedmý den natáčení se oběsil v lese. Režisér Jan B. obvinění z vydírání popírá. Soud jednání odročil na leden. To by mohl padnout i rozsudek.

Co ještě zaznělo na kamerových záznamech?

Na adresu Gréty, romské náhradní manželky a její rodiny:

„Určitě není můj vkus na společné soužití. Ať jede moje manželka raději domů, když bude potřebovat. Celkově ta hygiena a kultura je tam jiná. Romské párty, oplzlé kecy bude možná poslouchat, to se člověk může jen domýšlet.“

„Fasáda rozbitá, okna vymlácená. Šest rodin tam žije. To znamená, že je to doslova regulérní ghetto. Takový Chanov na Moravě. A do toho vstoupí člověk, bílý, a ještě žena. Musí mít silnou vůli,“ litoval svou manželku Dagmar.

„Nejraději bych to už dávno ukončil. Co ta naše mamka... Trápí se? Já jsem ji poslal do pekla,“ uvažuje pár hodin před smrtí policista.

„Ona se snaží trošku do mě navážet... Ta mentalita je u ní trochu jiná. Sociálně nadanější jsme, ale respektuji ji. Ale jen 10 dnů a víc nic,“ odpovídá Janu B. do objektivu na jeho dotazy.

Gréta se zpovídala ze své minulosti:

„Šest let jsem byla v ženské věznici. Patnáct mi původně dali, za majetkovou trestnou činnost. Já jsem byla hajzl. Kde byl průser, tam jsem byla,“ přiznala se vyděšenému Stanislavovi.

„Takový člověk nejde nikdy úplně předělat,“ reagoval po šťouravém dotazu režiséra policista.

„Já kriminálník, ty policajt, dobrý! Máš alespoň zážitek,“ smála se mu Gréta, kterou režisér také naváděl, aby policistu provokovala.

Gréta měla za to, že Stanislavovi vadila na první pohled: „Přetvařuje se od začátku. Nečekal, že jsem cikánka, očekával bílou nebo gaye.“

„Seš tak zamlklej furt... Že jsem cikánka, se mnou nechceš komunikovat? Že jsi trefil na mě? To je osud,“ dráždila Gréta na dalším videu.

VIDEO: Blesk Podcast: Výměna manželek zostuzuje chudobu, říká socioložka Reifová

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Výměna manželek zostuzuje chudobu, říká socioložka Reifová Jiří Marek

Fotogalerie
11 fotografií