Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

10 největších zajímavostí z Duny: Velkofilm o písečné planetě učaroval divákům

/
  • 10 největších zajímavostí o Duně.
    6. listopadu 2021 ● 11:52

    Velkofilm Duna kanadského režiséra Denise Villeneuvea (Blade Runner 2049, Příchozí) přišel do kin a nejenom u nás, ale po celém světě sbírá úspěchy. Výpravné sci-fi odehrávající se na pouštní planetě Arrakis učarovalo mnohým. Blesk.cz proto vybral 10 největších zajímavostí k novému filmu i celé franšíze, která odstartovala kultovní knihou spisovatele Franka Herberta.

  • 1.

    Na motivy legendární sci-fi knihy

    Americký spisovatel Frank Herbert (†65) se zapsal nesmazatelně do historie právě knižní Dunou, která vyšla v původním vydání již v roce 1965. Dílo to bylo natolik významné a úspěšné, že Herbert napsal celkem šest novel v celé sáze o planetě Arrakis. Ta pokračuje v rukách dalších autorů i po jeho smrti. Duna vyšla nesčetněkrát také v češtině.

  • 2.

    Planeta Arrakis

    Centrum všeho dění je pouštní planeta Arrakis. Jde o nejvyprahlejší a nejsušší ze všech obyvatelných planet Impéria. Povrch Arrakis, které se taktéž přezdívá Duna, tvoří většinou písečné pouště. Narazit lze i na skalní útesy. Obyvatelé planety žijící v podzemních tunelech se nazývají Fremeni. Na obou pólech jsou polární čepičky, z nich se čerpá voda. Planetu obývají obří píseční červi.

  • 3.

    Fremeni

    Obyvatelé Arrakis žijí už staletí pod útlakem jiných. Celé Impérium totiž touží po Melanži alias koření, které se vyskytuje v celém širém vesmíru pouze na Duně. Poté, co byli okupováni Harkonneny, císař nařídil, aby se správy Arrakis ujal rod Atreidů. Fremeni jsou vůči nim pochopitelně nedůvěřiví. Nejstarší obyvatelé Duny mají tzv. Ibadovy oči, které jim zmodraly užíváním koření.

  • 4.

    Harkonnenové

    Rod Harkonnenů obývá temnou planetu Giedi Prime, která byla hojně industrializována a nachází se na ní jeho obrovská armáda. Harkonnenové vedení zlotřilým baronem Vladimirem Harkonnenem, který je sadistický a narcistický homosexuál, netouží po ničem jiném než vesmírné nadvládě. K té jim samozřejmě má dopomoci zmocnění se Arrakis a těžba koření.

  • 5.

    Atreidové

    Rod Atreidů je známý svou hrdostí a smyslem pro spravedlnost. Jeho domovskou planetou je Caladan, jehož povrch tvoří zejména široké oceány. Oproti Harkonennům se neuchylují ke lsti a zastrašování, ale jejich politika je založena převážně na demokracii. Hlavou Atreidů je baron Leto Atreides, který byl pověřen správou Duny. Jde o Paulova otce.

  • 6.

    Melanž (koření)

    Říká se, že kdo ovládá koření, ovládá i celý vesmír. Melanž, které se přezdívá právě koření, je halucinogenní substance, která prodlužuje život a slouží k vesmírné navigaci. Jeho uživatelé prý oplývají nadpřirozenými schopnostmi. Těm, kteří ho berou pravidelně, se vytvoří zmodralé Ibadovy oči. Koření se přitom nachází na jedné jediné planetě v celém vesmíru – na Arrakis.

  • 7.

    Šaj-hulúd (písečný červ)

    Šaj-hulúd je obrovský písečný červ a původní obyvatel pouštní planety. Tato stvoření dosahují délky až půl kilometru a přitahuje je pohyb po písku. Červi požírají cokoliv, co se jim dostane do cesty, od písku po lidi a vozidla. Jsou nesmírně vitální a jejich těla jsou schopná regenerace. Jde o teritoriální tvory. Fremeni jsou na nich schopni jezdit.

  • 8.

    Timothée Chalamet je srdcař

    Hlavním hrdinou velkofilmu Duna je Paul Atreides, kterého ztvárnil americký herec Timothée Chalamet (25). Jak odhalila fotka z twitteru, je opravdovým srdcařem. V roce 2018 byl vyfocen, jak si čte v newyorském metru knižní předlohu. Poté, co jeho hvězda ve světě showbyznysu stoupla, vyšlo také najevo, že dříve jako náctiletý upravoval ovladače pro konzoli Xbox 360.

  • 9.

    Videohry

    Kultovní Duna byla přetvořena nejenom do podoby dvou filmů a dvou televizních minisérií. Vznikla podle ní celá řada videoher. Zatímco Duna z roku 1992 pro Mega CD, PC a Amigu je adventura kombinovaná s tahovou strategií, o rok mladší Dune II: Battle for Arrakis je jednou z videoher, která pomohla formovat podobu strategií v reálném čase (RTS). V této podobě byly zpracovány i další díly Dune 2000 z roku 1998 pro PlayStation a PC a Emperor: Battle for Dune z roku 2001 pro PC. Zatím poslední videohrou ze světa Duny je adventura Frank Herbert's Dune z téhož roku pro PlayStation 2 a PC. Už by to chtělo novou gamesu, že?

  • 10.

    Duna: Část druhá

    Že je Duna Denise Villeneuvea pouze první částí, není žádné tajemství ani spoiler. Hned zpočátku filmu totiž na diváka vyskočí nápis Duna: Část první. Příběh se proto završení ve filmu nedočká. A kdy že se dočkáme pokračování? To bylo již oficiálně potvrzeno. Studio Legendary Entertainment uvedlo, že by se snímek měl dostat do amerických kin 20. října 2023. To znamená, že v Česku by to mělo být o den dříve.
  • 11.

    Trailer a rozhovor s tvůrci

    Video
    Video se připravuje ...

    DUNA exkluzivně: Rozhovor s hvězdami a ukázky očekávaného trháku z dalekých světů Vertical Ent., Warner Bros., I. D. Hladík, M. Valeš

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

624975: Je to jako guláš, do kterého hodíte všechno co dům dal.
Události na sebe pouze navazují, jako pohyb kulečníkových koulí. I postavy se jen mechanicky navzájem uvádějí do pohybu. Lynchově DUNě z osmdesátých let tahle Villeneuvova nesahá ani po kotníky.

(06. 11. 2021 20:01)

iFender: To se neda s Promet­heus,­Alien,­Star­gate srovnat.Efekty super jinak nuda.

(06. 11. 2021 17:22)

Lethys Avaro: Nejvetsi zajimavost je, ze film na motivy knihy tu byl uz davno a kdyby nevysel fil novy, tak Plesk pisalci ani nevi, ze nejaka kniha je

(06. 11. 2021 16:18)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy