Zpočátku měl prý král Karel III. v plánu pouze připomenout si matčinu smrt „tichým rozjímáním“ ve skotském Balmoralu, na zámku, kde královna Alžběta II. také naposledy vydechla. Podobně to dělala totiž i samotná královna, když se vždy na výročí skonu svého otce krále Jiřího VI. (†56) zavřela sama v Sandringhamu v Norfolku, ukrytá před zraky široké veřejnosti, a tajně truchlila. Jenže popularita nejdéle sloužící britské vladařky byla tak velká, že nemohl tento den jenom tak přejít.

Sdílel proto nahrávku prohlášení, v němž zaznělo: „Při příležitosti prvního výročí smrti Jejího Veličenstva a mého nástupu na trůn vzpomínáme s velkou láskou na její dlouhý život, oddanou službu a vše, co pro mnoho z nás znamenala. Jsem také hluboce vděčný za lásku a podporu, kterou jste mé ženě a mně během tohoto roku projevili, zatímco děláme, co je v našich silách, abychom vám všem mohli sloužit.“ Tato slova zveřejnil i jako psaný text, podpis: Charles R.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb královny Alžběty II. s komentářem Jindřicha Forejta! Martin Valeš, Lukáš Červený

Na oficiálním profilu královské rodiny na sociální síti se také objevil výjimečný portrét Alžběty II., který vybral sám král. Šlo o skutečně unikátní snímek, fotografii, co byla pořízena v Buckinghamském paláci 16. října 1968, v době, kdy bylo královně 42 let. Snímek byl sice představen v National Portrait Gallery, ale dosud nebyl veřejně dostupný. A je to rozhodně škoda, jelikož vladařka, co se dostala do Guinessovy knihy coby nejdéle vládnoucí žena na světě, je na něm zachycena se všem poctami... a hlavně s kouzelně poťouchlým úšklebkem.

Na svou babičku nezapomněl ani její vnuk, princ William. Na rozdíl do prince Harryho (38), jenž je sice v Evropě, ale na charitativní akci a Invictius Games a ani se neplánuje setkat se svými blízkými příbuznými v těchto těžkých dnech, sdílel sérii momentek královny - ať už s pravnoučátky, pejsky corgi nebo jenom tak, s úsměvem na rtech. „Dnes si připomínáme mimořádný život a odkaz Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Všem nám chybíš,“ uvedl William na instagramu a podepsal jak sebe, tak i svou manželku, princeznu Catherine (41).

Fotogalerie
47 fotografií