Všechny, co přihlíželi pohřbu britské královny, která zesnula letos na začátku září, hluboce zasáhl pohled na poníka jménem Emma, který stál vedle moře květin před Windsorem. Když kolem projížděl smuteční průvod, vůz s tělem vladařky, obklopený vojáky z královniny gardy, a příslušníci britské monarchie, Emma jako kdyby smutně skláněla hlavu. Přes sedlo měla přehozený královnin šátek značky Hermes, který Alžběta II. často nosila právě při jízdě na koni, a když ji míjela rakev, zacukala ušima, zamávala ocasem a dvakrát dupla jedním z předních kopyt na zem.

Na rozdíl od pejsků, co po Alžbětině smrti zůstali „na krku“ královské rodině a do péče je dostal princ Andrew, který je sám před časem své matce věnoval, nikdo netušil, co se stane s Emmou.

Nyní se však na oficiálním twitterovém účtu královské rodiny objevila zbrusu nová fotografie královnina milovaného poníka, s popiskem, co uklidňuje všechny milovníky němých tváří, kteří se mohli obávat o jeho osud. „Emma bude i nadále v Royal Mews ve Windsoru velmi milována. Bude o ni pečováno a bude pravidelně cvičena malým, oddaným týmem,“ píše se u fotky poníka.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Zároveň je zmíněno, že na Emmě jezdila královna Alžběta II. pravidelně posledních patnáct let, „v rámci lehkého cvičení v areálu kolem hradu Windsor“. Alespoň tedy do doby, dokud jí to její zdravotní stav umožňoval...

Poník, jehož celé jméno zní Carltonlima Emma, byl vyšlechtěn v hřebčíně Murthwaite v Cumbrii, a bylo mu pouhých osm let, když na něm královna začala jezdit. Od té doby Emma patřila mezi její nejoblíbenější. „Královna Emmu zbožňovala,“ prozradil deníku Mirror.uk Terry Pendry, jenž se stará o královnin hřebčín. Koně britská vladařka milovala už od dětství, od chvíle, kdy jí její dědeček král Jiří V. (†70) daroval shetlandského poníka jménem Peggy.

Fotogalerie
90 fotografií