Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Královna Alžběta zemřela! 60 zajímavostí z jejího života, které jste určitě nevěděli

/
  • Co jste o Alžbětě II. nevěděli?
    8. září 2022 ● 19:36

    Britská královna Alžběta II. vládla Británii přes šest dekád, díky čemuž se stala nejdéle vládnoucím panovníkem na anglickém trůnu. Její život byl však plný dalších zajímavostí: Věděli jste třeba, že se ve 2. světové válce naučila řídit a opravovat auta, odmítla příjmení svého manžela, anebo vyšlechtila nové psí plemeno?

  • 1.

    Neměla být královnou

    Královnou se přitom vůbec stát neměla - na svět přišla jakožto nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku (†56), a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové (†101). Její otec byl druhým synem panovníka Jiřího V. (†70), a proto celý život žil ve stínu staršího bratra Eduarda VIII. (†77). V prosinci 1936 se ale z mladičké Alžběty, tehdy desetileté, stala rázem následnice trůnu... která se nakonec stala ikonickou hlavou britské monarchie.

    Alžběta v roce 1947, tehdy ještě jako princezna.
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Dětství a mládí

    1. Narodila se 21. dubna 1926, narozeniny však slaví podle tradice dvakrát – jednou soukromě a podruhé veřejně vždy v jednu z červnových sobot. Letos, kvůli koronavirové pandemii, se poprvé od roku 1955 v tento den nekonala slavnostní přehlídka.

    2. Byla nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu. Dlouhou dobu přitom držela prim královna Viktorie – ta stála v čele Spojeného království 64 let.

    3. Na svět přišla císařským řezem.

    4. Do školy chodit nemusela, učila se doma a také u arcibiskupa canterburského. Neměla tedy žádné oficiální vzdělání. Aby se však mohla stýkat s ostatními děvčaty svého věku, byla speciálně kvůli ní otevřena dívčí škola, organizovaná Buckinghamským palácem. Naučila se v ní vařit, starat se o děti, vyšívat, ale i jezdit na koni.

    5. Během 2. světové války se připojila k ženskému pomocnému sboru jako Alžběta Windsorová. Tehdy se také naučila řídit, a dokonce i opravovat auta.

    Alžběta jako vojačka teritoriální obrany.
    Autor: Reuters, ČTK, Wikipedia

  • 3.

    Partner a svatba

    6. Phillipa Mountbattena potkala poprvé ve 13 letech při návštěvě námořní akademie, o osm let později si ho vzala.

    7. Phillip je Alžbětin vzdálený příbuzný (pravnuk královny Viktorie). V době svatby byl řeckým a dánským princem, až po ní se stal vévodou z Edinburghu. Svatbu mu však londýnské úřady jako cizinci povolily až po třech letech pobytu v Británii.

    8. Královské svatby se nemohly zúčastnit Phillipovy sestry, protože měly za manžely nacistické důstojníky a otřesné zážitky z války prý pro ně byly ještě příliš čerstvé.

    9. Alžbětiny svatební šaty byly ušity z hedvábí, které pocházelo z chovné stanice bourců morušových na hradě Lullingstone.

    10. Zároveň však látku na svatební šaty pořídila Alžběta z přídělových kuponů, neboť několik let po válce ještě v Anglii fungoval přídělový systém, a dort byl upečen z darovaných surovin.

    11. Její snubní prsten byl vyroben z nugetu velšského zlata, který byl vytěžen v dole nedaleko města Dolgellau.

    Královna Alžběta II. na svatbě
    Autor: Reuters, ČTK, Wikipedia
  • 4.

    Manželství

    12. Na líbánky si nevěsta sbalila 15 kufrů, ženich jen dva.

    13. Philip, princ řecký a dánský, vévoda z Edinburghu, je „služebně nejstarším“ partnerem vládnoucího monarchy a také nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. 

    14. Alžběta si odmítla vzít Philipovo jméno Mountbatten. Její muž přece jen zdaleka nedosahoval jejího postavení.

    15. Nějaký čas spolu novomanželé strávili na Maltě, kde Philip sloužil jako námořní důstojník (1949 – 1951). Malta tak byla jedinou cizí zemí, kde společně žili.

    16. To už byl na světě ale i její první syn Charles.

    17. Královnin bývalý důvěrník lord Charteris (†86) o jejím manželovi Philipovi řekl: „Je jediným člověkem na světě, který se chová ke královně jako k lidské bytosti.“

    Alžběta s manželem a malým princem Charlesem a jeho sestřičkou.
    Autor: Reuters, ČTK, Wikipedia

  • 5.

    Alžbětina vláda

    18. Že Alžběta nastoupí na britský trůn, bylo zprvu velice nepravděpodobné. Byla až třetí v nástupnickém pořadí. Poté, co její strýc Eduard však abdikoval, aby se mohl oženit s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou (†89), přišla po smrti svého otce na řadu Alžběta.

    19. Zpráva o otcově skonu ji zastihla při návštěvě Keni, tehdy britské kolonie. Přenocovala zde i v hotelu Sagana Lodge, vystavěného v koruně stromu. S nadsázkou se dá říct, že večer vylezla na strom jako princezna, ráno slezla jako královna.

    20. Oscarové drama Králova řeč pojednává právě o jejím otci Jiřím VI. Prohání se v něm proto i malá Alžběta.

    21. Za dobu své vlády obdržela více než tři miliony dopisů.

    22. Každoročně si plnila jednu ze svých povinností - otevírání prvního zasedání Parlamentu. Výjimku udělala jen v letech 1959 a 1963, kdy očekávala narození dalších synů - prince Andrewa a prince Edwarda.

    Královna Alžběta II. v parlamentu
    Autor: Foto: profimedia.cz, EPA, Reuters
  • 6.

    Vláda

    23. Denně dostávala během své vlády Alžběta hlášení o tom, co se zrovna dělo doma i ve světě. Každou středu v 18:30 jí informace přinášel i předseda vlády, pokud byli on i královna zrovna v Londýně.

    24. Byla velmi populární. Mezi její odpůrce však patřil i labilní mladík, který na ni v červnu 1981 šestkrát vystřelil. Pálil však slepými náboji.

    25. Alžběta byla patronkou více než 620 nadací a charitativních organizací.

    26. Stala se prvním britským panovníkem, který do země pozval papeže - Jana Pavla II. (†84) v roce 1982. Do té doby panovala mezi anglikánskou a katolickou církví v Británii velká nevraživost.

    27. Když v roce 2002 slavila zlaté výročí své vlády, uspořádala v zahradách Buckinghamského paláce popový koncert. Ten se stal jedním z nejsledovanějších koncertů historie. Zaujal na 200 milionů diváků po celém světě.

    28. Za dobu své vlády pozvala na své zahradní slavnosti a bankety přes 1,1 milionu hostů.

    29. Byla hlavou domácnosti o 1200 zaměstnancích - od služebnictva, přes kuchaře, řidiče, zahradníky, krejčí, až po poradce.

    Papeže Jana Pavla II. navštívila ve Vatikánu. Byla první britskou panovnicí, která tento stát navštívila.
    Autor: Foto: profimedia.cz, EPA, Reuters
  • 7.

    Cestování

    30. Královna Alžběta prý byla velice šetrná. Nařídila zhasínání a tlumení topení v momentě, kdy opouští Buckinghamský palác, aby se rozpočet jejího dvora zbytečně nezvyšoval.

    31. Během své vlády podnikla více než tři stovky zahraničních cest do různých zemí.

    32. Hovořila plynně francouzsky a často tuto řeč užívala při státních návštěvách a audiencích. Nevyžadovala žádného tlumočníka.

    33. Na svou první oficiální návštěvu sousedního Irska vyrazila až v roce 2011. Symbolicky v zelených šatech. Anglický panovník však do země zavítal po dlouhých sto letech. Chtěli ji tam „přivítat“ bombou, tu se ale před jejím příletem podařilo zneškodnit.

    34. To na Slovensku vzali Alžbětu II. v roce 2008 naopak k ledu. Doslova. S tehdejším prezidentem Ivanem Gašparovičem se postarala o čestné vhazování při hokejovém utkání.

    35. Do ČR přicestovala však již v roce 1996 - od Václava Havla (†75) dostala broušenou vázu a Řád bílého lva první třídy.

    V roce 2008 navštívila královna Alžběta II. Slovensko a postaral se zde i o čestné buly za doprovodu prezidenta Gašparoviče
    Autor: Profimedia.cz
  • 8.

    Rodina

    36. Měla jediného sourozence – o čtyři roky mladší sestra Margaret (†71) však zemřela v roce 2002.

    37. Byla kmotrou třiceti dětí.

    38. Rok 1992 znamenal velký krach pro manželství jejích synů - Andrewa a Sarah Fergusonové a Charlese a lady Diany (†36). „Stejně jako v nejlepších rodinách, ani u nás nechybí podivínství, svéhlaví a prudcí mladíci a rodinné neshody,“ okomentovala rodinné trable s odstupem času Alžběta.

    39. Nová partnerka prince Charlese Camilla, vévodkyně z Cornwallu, se Alžbětě zpočátku vůbec nezamlouvala. To samé se říká i o manželce prince Harryho, bývalé americké herečce Meghan Markleové.

    40. Alžběta však jinak vedla uzavřený rodinný život – zajímala se o své příbuzné, ale držela si od nich i svých přátel odstup. Hodně věcí si nechávala pro sebe.

    41. Otevřeným dopisem požádala sdělovací prostředky, aby nezveřejňovaly potají pořízené snímky královské rodiny. Obzvlášť přísný zákaz focení se vztahoval na děti.

    Královna Alžběta II. se svým synem princem Charlesem.
    Autor: Reuters, ČTK
  • 9.

    Skandály

    42. Skandály sama nevyvolávala, na rozdíl od jiných členů rodiny. Velkou pozornost však upoutalo odhalení, že britská BBC školí své zaměstnance, co dělat, až královna umře.

    43. Jediným skandálem v souvislosti s její osobou byla pouze „její“ role v seriálu South Park. Američtí tvůrci parodického pořadu ji totiž nechali spáchat sebevraždu. Britům se to samozřejmě vůbec nelíbilo. Ona sama s tím ale neměla nic společného.

    44. Obrovský skandál, který otřásl britskou monarchií, se týkal jejího syna Andrewa. Ten byl zapleten do sexuální aféry pedofilního miliardáře Jeffreyho Epsteina (†66). Nejméně jednou navštívil Epsteinem vlastněný „pedofilní ostrov“ Little St. James na Amerických Panenských ostrovech v Karibiku.

    45. Neméně velký zájem vyvolala i „zrada“ jejího vnuka prince Harryho, jenž se po narození syna Archieho oficiálně vzdal svých královských titulů a především povinností, a společně se svou ženou prchnul do USA.

    Alžběta II. se objevila už i v seriálu South Park. Autoři jí v něm však přinutili spáchat sebevraždu. Británie byla pohoršena a zděšena
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Zajímavosti a zájmy

    46. Je podle ní pojmenovaná loď Queen Elisabeth II., která se však v roce 2008 naposledy rozloučila se svým anglickým domovem a odplula do Dubaje, kde ji předělali na plovoucí hotel s muzeem.

    47. Existuje pouze jedenáct soch Alžběty II.

    48. Pro astronauty Apolla 11, kteří přistáli na Měsíci, natočila pozdrav. Jeho záznam byl v kovové nádobce zakopán pod jeho povrch.

    49. Svůj první e-mail poslala v roce 1976 z britské armádní základny.

    50. V roce 1997 nechala poprvé spustit webovou stránku Buckinghamského paláce.

    51. Ve své kabelce prý nosila konzoli Gameboy od Nintenda, má i iPad.

    52. Vlastnila obří sbírku pivních tácků. Má jich údajně 176 511.

    53. Má celou řadu dvojnic. Ve filmu The Queen ji hrála herečka Helen Mirrenová, v populárním seriálu The Crown ji ztvárnily herečky hned tři - Claire Foyová, Olivia Colmanová a Imelda Stauntonová.

    54. Největším koníčkem královny bylo fotografování. Velmi ráda fotila především svou rodinu. Manžel Philip tuto vášeň sdílel a vlastnil velkou sbírku jejích portrétů. Focení se také věnuje manželka jejího vnuka prince Williama, Kate Middletonová.

    55. Od svých 11 let hrála na klavír a prý v tom byla velice dobrá.

    Herečka Hellen Mirren si Alžbětu zahrála ve filmu The Queen. Psíci Corgiové nesměli samozřejmě chybět
    Autor: Profimedia.cz
  • 11.

    Zájmy a koníčky

    56. Během svého života měla přes třicet domácích mazlíčků - psů plemene Welsh corgi. Prvního dostala ke svým 18. narozeninám v roce 1944.

    57. Vyšlechtila také nové psí plemeno „dorgi“. To vzniklo spojením genů královniny fenky plemene Welsh corgi a jezevčíka její sestry Margaret.

    58. Kromě psů milovala také koně. Prvního poníka dostala už ve čtyřech letech a na koních jezdila i ve vysokém věku. Ovládala je dobře, což se projevilo i při slavnostním střídání stráží v roce 1981, kdy se pod ní kůň splašil, ale ona situaci zvládla ukočírovat.

    59. Byla fanynkou několika populárních britských seriálů včetně Coronation Street, East Enders nebo Emmerdale.

    60. Když bývala rozrušená, uklidňovala se prý vytrháváním plevele – tvrdí to alespoň novinářka a autorka oficiálního životopisu S. B. Smithová.

    Královna se svou smečkou
    Autor: Instagram
  • 12.

    Galerie

    Královniny jednobarevné kostýmky se často stávaly terčem posměchu a pro pestré barvy se pak do nich strefovali internetoví vtipálci. Sami se mrkněte do naší galerie, jak se na ní někteří vyřádili...

    VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

    Fotogalerie
    149 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

frantacizek: ale šetrná jak já, mám doma šecko úsporné..od záchodu a švýcarského splachování, přes úspornou sprchu, trysky, žárovky už dáávno, sanitární technika taky v koupelně kuchyni. ke mně se chodí dívat skauti, když plní bobříka..

(08. 09. 2022 21:04)

frantacizek:

(08. 09. 2022 21:01)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy