Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tvrdá rána pro královnu: Alžběta II. kvůli koronaviru přijde téměř o půl miliardy

Autor: ČTK - 
25. září 2020
11:41

Britská královna nejspíše bude mít kvůli pandemii covidu-19 méně peněz. Znatelný úbytek návštěvníků jejích paláců kvůli nákaze bude pro panovnici znamenat v příštích třech letech odhadem o 15 milionů liber (přes 443 milionů korun) menší příjem. Uvedla to v pátek britská BBC s odvoláním na správce královské pokladny.

Kromě toho pravděpodobně dostane od státu o 20 milionů liber (přes 591 milionů korun) méně na opravy Buckinghamského paláce v Londýně.

Královský palác zároveň uvedl, že nemá v plánu žádat o navýšení financování z peněz daňových poplatníků a ani propouštět zaměstnance. Doufá, že se mu finanční výpadky podaří vykrýt vlastními silami a úsporami. Zaměstnanci mají už od dubna zmražené platy a dvůr nikoho nového nenajímá, výjimku tvoří obsazování pozic kriticky důležitých pro chod královského paláce.

List The Times k tomu s odkazem na nejmenovaný zdroj z královského paláce podotkl, že ke snížení výdajů přispěje také fakt, že královská rodina se kvůli pandemii účastní méně zahraničních cest.

Financování britského královského dvora je poměrně komplexní. Královna má příjmy z několika zdrojů, mimo jiné ze svého soukromého majetku a zároveň ze státní kasy. Nicméně ty dostává výměnou za to, že se jako všichni její předchůdci na trůně od roku 1760 vzdala výnosu z majetku koruny, jenž zahrnuje po celé zemi řadu pozemků, nemovitostí a dalších aktiv. Výnos z nich jde do státního rozpočtu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa