Napětí v britské monarchii by se dalo krájet i bez častých excesů vévodů ze Sussexu, co raději vzali do zaječích. Doposud, co se týče zahraniční politiky zdrženliví Meghan Markleová a princ Harry,v pořadu na ABC překročili jasně danou hranici a veřejně prosili americké občany, aby se zapojili do nadcházejících voleb.

„Čím blíž jsme listopadu, tím důležitější je odmítnout projevy nenávisti, dezinformace a online negativitu. Když špatné převáží to dobré, ať už si to uvědomujeme, nebo ne, narušuje to naši schopnost soucitu a schopnost vcítění do situace někoho jiného. Je čas se nejenom zamyslet, ale i jednat,“ podněcoval veřejnost Harry.

Meghanin proslov se nesl ve stejném duchu. „Každé čtyři roky je nám předkládáno, že se jedná o nejdůležitější volby našich životů. Ale tyto opravdu nejdůležitější jsou. Když volíme, ukazujeme naše hodnoty a naše hlasy jsou slyšet. Váš hlas je připomínkou toho, že na vás záleží. A tak to je, záleží na vás a zasloužíte si být slyšet.“

Video: Jindřich Forejt o Harrym a Meghan: Není pro ně cesty zpět

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Jindřich Forejt o Harrym a Meghan: Není pro ně cesty zpět Petr Macek, Aleš Brunclík

Oba se tím nepřímo vyjádřili k nastalé situaci pod vedením současného prezidenta Spojených států Donalda Trumpa (74). Zatímco Harry se k jeho osobě nikdy nevyjadřoval, Meghan své znechucení neskrývala. Při jeho loňské návštěvě v Buckinghamském paláci raději chyběla. V čele velmoci by vévodové chtěli vidět jeho protivníka, kandidáta do úřadu Joe Bidena (77). Slovy o vymýcení nenávisti a dezinformací burcují voliče, aby pro něj volili.

Jakkoliv jsou jejich hlasy vlivné, lidé se s nimi nedokážou ztotožnit a monology v televizi brali spíše jako urážku. Věčný kritik vévodů ze Sussexu Piers Morgan (55) apeluje na královnu Alžbětu II. (94), aby oběma odebrala tituly. Vměšování se do politiky je hrubé porušení pravidla o politické nestrannosti, kterým se všichni členové rodiny musí řídit, a to včetně samotné královny.

Zcela scestná přišla lidem zejména Harryho snaha diktovat, co by Američané měli či neměli dělat. „Co má co britský princ mluvit o amerických volbách?“ kroutili hlavou uživatelé twitteru. Ve svém projevu Harry zmínil, že jakožto britský občan nemá možnost volit v USA. Toho se chytili internetoví diskutéři a prince posílají zpátky do Anglie. „Proč se cpe do americké politiky, když ani nemůže volit? Radši ať si jde řešit problémy k sobě na ostrovy, tady nikoho nezajímá,“ zepsuli ho v dalším tweetu.

VIDEO: Chantal otevřeně o eutanazii sestry. A Hrušínský ostře proti Heřmánkovi

Video
Video se připravuje ...

Chantal otevřeně o eutanazii sestry. A Hrušínský ostře proti Heřmánkovi Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
119 fotografií