Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rok od smrti královny Alžběty II. (†96): Manévry s tělem, útok na rakev a rebel Harry!

/
  • Je to už rok od smrti královny...
    8. září 2023 ● 05:00

    Už je to dobrý rok, co se na věčnost odebrala královna Alžběta II. (†96). O skonu nejdéle vládnoucí britské vladařky (a také nejdéle vládnoucí ženy na světě) informovala média ve čtvrtek 8. září podvečer. Co se pak dělo do jejího pohřbu, který se konal 10 dní po její smrti, tedy 19. září 2022?

  • 1.

    Poslední rozloučení

    O tom, že královna umírá, byli informováni rodinní příslušníci ve čtvrtek ráno. Lékaři je údajně upozornili na to, že milované vladařce, mamince, babičce a prababičce zřejmě zbývá už jen pár hodin života. Jenom málokdo byl tehdy poblíž Balmoralu, zámku nacházejícího se v oblasti skotského Aberdeenshire, kam se Alžběta II., v posledních měsících trpící častými zdravotními neduhy, uchýlila. Kdo mohl, nasedl do letadla. 

     

    Rozloučit se však stihli jenom dva členové její rodiny - syn a dcera. Princ Charles (74), který se po skonu matky automaticky stal králem Karlem III., a princezna Anne (73). Princ Edward (59) s manželkou Sophií (58), princ Andrew (64) ani princové William (41) či Harry (38) již královnu navštívit nestihli.

  • 2.

    Meghan chyběla

    Jedna osoba ovšem u postele královny vítána nebyla: Přítomnost Meghan Markleové (42) u lůžka umírající královny si princ Charles důrazně nepřál... „Charles řekl Harrymu, že není správné ani vhodné, aby Meghan byla v Balmoralu v tak hluboce smutné době,“ citoval britský tisk zdroj z paláce. „Bylo mu řečeno, že počet lidí by měl být omezen jen na nejužší rodinu,“ popsal. „Charles to řekl velmi, velmi jasně - Meghan by nebyla vítána.“

  • 3.

    Absence Kate

    Nedostavila se ale ani Kate Middletonová (40), dnes princezna Catherine. Rychlý sled událostí zapříčinil, že ačkoliv si s panovnicí vždy rozuměla, na rozdíl od svého chotě se o závod s časem ani nepokoušela. Místo toho zůstala doma ve Windsoru se svými třemi dětmi, kterým musela odchod milované prababičky něžně vysvětlit, zatímco William spěchal do Skotska. Ani on se však nedostal ke smrtelnému lůžku své babičky včas.

  • 4.

    První slova syna

    Všichni pak čekali na první oficiální prohlášení z paláce. To přišlo od Charlese. „Smrt mé milované matky, jejího Veličenstva královny, je pro mě a všechny členy mé rodiny okamžikem největšího smutku,“ napsal na sociální síť. „Hluboce truchlíme nad odchodem vážené panovnice a velmi milované matky. Vím, že její ztráta bude hluboce pociťována v celé zemi, ve společenstvích a Commonwealthu a bezpočtem lidí po celém světě. V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ zdůraznil syn zesnulé panovnice.

  • 5.

    První video

    Poté natočil video, ve kterém vyzdvihl matčiny vladařské úspěchy, skutečnost, že je pro něj inspirací a příkladem, a emotivně zmínil i skon svého otce, prince Philipa (†99): „Mé drahé mamince: Ty teď započínáš svou poslední velkou cestu, aby ses připojila k mému drahému tatínkovi. Děkuji ti za tvou lásku a oddanost naší rodině i rodině národů, kterým jsi sloužila s takovou pílí celá ta léta. Ať ti andělé zpívají, až budeš odpočívat.“

     

    Veřejně tehdy jmenoval prince Williama, vévodu z Cambridge, princem z Walesu, a Williamovu manželku Kate - novou princeznu z Walesu. Uvedl, že doufá, že princ a princezna z Walesu budou inspirovat a vést svůj lid a podaří se jim pomoci i těm, kteří jsou na okraji. „Chci též vyjádřit lásku Harrymu a Meghan, kteří nyní budují své životy v zámoří,“ uvedl také Karel III..

  • 6.

    Pietní místo

    Lidé se před hrad Windsor začali scházet už ve čtvrtek odpoledne a k branám kladli květiny, svíčky či drobné dárečky ve vzpomínce za zesnulou královnu. Různí členové královské rodiny pak vycházeli ven a nechávali si od fanoušků monarchie kondolovat. Největší poprask způsobili samozřejmě princové William a Harry v doprovodu svých manželek. Nejdříve se společně zastavili u darů a vzkazů, kterými truchlící občané obsypali brány windsorského hradu, jejich další kroky pak směřovaly k davu.

  • 7.

    Usmíření se nekonalo

    Všichni tehdy zadoufali, že se princové usmířili. Tehdy to bylo totiž jenom krátce poté, co se na veřejnost dostal kontroverzní rozhovor Haryho a Meghan s moderátorkou Oprah Winfreyovou (69), kde padala nejrůznější drsná nařčení - jako třeba údajný rasismus za zdmi paláce či odmítnutí pomoci Meghan trpící psychickými problémy. Jenže se ukázalo, že za shledáním bratrů nestojí nikdo jiný, než jejich otec, samotný král Karel III. Ten měl prý Williamovi zavolat a dát mu přímo rozkazem, aby k sobě a Kate přizval Harryho a Meghan a společně, bok po boku, vyrazili na veřejnost...

  • 8.

    Manévry s tělem

    Královna tedy zemřela ve Skotsku a nějakou dobu byla rakev s jejími ostatky uložena ve skotské katedrále sv. Jiljí, kde se konala i bohoslužba připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Odtud pak 13. září putovala na letiště a speciálním letounem zamířila do Londýna. Autem byla převezena do Buckinghamského paláce, kde si ji převzala královská rodina. Na palubě letadla ji doprovázela královská princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem. 

     

    Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla. Tělo královny pak bylo přesunuto do hudebního salonu (The Bow Room), aby měli možnost rozloučit se s královnou i členové královské rodiny. Posléze byla rakev přesunuta do Westminsterském sálu, kde zůstala až do pondělního rána, tedy do královnina pohřbu.

  • 9.

    Útok na rakev

    Od středy pak mohli ke královnině rakvi ve Westminsterském sále v sídle britského parlamentu přicházet lidé, aby se s panovnicí rozloučili, poklonili se jí a vzdali jí hold. Veřejné loučení, na něž čekaly statisíce lidí v kilometrových frontách, se však neobešlo bez menšího, bizarního incidentu. K tomu došlo v pátek kolem desáté hodiny večer.

     

    Jeden z mužů neváhal strávit hodiny ve frontě, aby když pak na něj v historickém stále přišla řada, místo toho, aby se poklonil, vrhnul se ke katafalku. Při svém úprku k rakvi davem srazil několik lidí včetně malé dívenky. Poté muž nadzvedl standartu, jíž je rakev s pozůstatky královny přikryta, a snažil se sáhnout na samotnou rakev. Po muži ovšem okamžitě vystartovala ochranka a muže zadržela. Následně byl zatčen a putoval do vazby. Všichni přihlížející byli v šoku...

  • 10.

    Čestná stráž

    U královniny rakve se střídala takzvaná čestná stráž. Například král Karel III. se svou sestrou Annou a bratry Edwardem a Andrewem. Sourozenci již tradičně oblékli vojenské uniformy - a to včetně černé ovce rodiny, prince Andrewa. Ten byl přitom před časem kvůli svým sexuálním skandálům, spojeným se jménem usvědčeného pedofila Jeffreyho Epsteina (†66), zbaven královských a vojenských poct, výhod a povinností. Kvůli smrti své maminky však dostal výjimku.

     

    Stejné překvapení čekalo i na „neposlušného“ prince Harryho. I on dostal od svého otce a nového krále speciální povolení obléct vojenskou uniformu. V sobotu se totiž u rakve držela čestná stráž tentokrát složená z královniných osmi vnoučat. Kromě Harryho a Williama to byly princezny Beatrice (35) a Eugenie (33), lady Louisa (19) a vikomt Jamesem Severn (15), a Zara Tindallová (42) s Peterem Phillipsem (45).

    Video
    Video se připravuje ...

    Král Karel III. v Ediburghu u rakve své matky, královny Alžběty II. Reuters

  • 11.

    Pocta i v Česku

    Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se konala 15. září ekumenická modlitba za královnu Alžbětu II. Setkání ve svatovítském chrámu pořádalo Arcibiskupství pražské, Ekumenická rada církví a Anglikánská evropská diecéze, a to ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze. Dorazil i tehdejší prezident Miloš Zeman (78).

     

     „My, kdo jsme měli tu čest se několikrát setkat s královnou, jsme obdivovali její osobní kouzlo. Byla laskavou a milující matkou. Byla statečnou princeznou, která neopustila Londýn v době nacistického bombardování. Byla symbolem a svorníkem své země. A mohl bych říci, že měla respekt i u svých odpůrců. Ale ona téměř žádné odpůrce neměla,“ uvedl prezident ve své řeči. Na pohřeb ovšem kvůli svému zdravotnímu stavu neletěl - místo něj tam odcestoval premiér Petr Fiala (59).

  • 12.

    Smuteční průvod

    Pohřeb se konal 19. září. Rakev s ostatky královny Alžběty II. doprovodila na její poslední cestě i královská rodina. Podruhé se tak sešli rozkmotření bratři William a Harry, kteří při společných setkáních drží dekorum a po sporech mezi nimi není ani památky. Za rakví šly děti královny Alžběty II. - král Karel III., princezna Anna a princové Andrew a Edward.

     

    Pro tuto příležitost však už neplatila výjimka, co se uniformy týče, a tak se jak Harry, tak Andrew dostavili na tuto akci v oblecích, pouze s připnutými metály. Harryho mluvčí již před začátkem průvodu uvedl, že „Harryho vojenská služba nespočívá v uniformě“. Své vlasti princ sloužil po deset let.

  • 13.

    Výjimka pro Annu

    Jedinou členkou královské rodiny, která šla za rakví pěšky a nejela jako ostatní dámy autem, byla princezna Anna. Stalo se tak na její výslovné přání, a byla tak i jedinou ženou, která nad rakví s ostatky Alžběty II. mohla salutovat.

  • 14.

    Manželky v autech

    Zatímco mužské osazenstvo královské rodiny za rakví s ostatky panovnice kráčelo, jejich manželky cestovaly autem. Mladší členky královské rodiny navíc dělaly společnost těm starším. Kate Middletonová tak usedla do vozu s manželkou krále Karla III. – Camillou (76), Meghan Markleová byla určena jako doprovod hraběnky Sofie (58), ta je manželkou prince Edwarda. Ke svým drahým polovičkám se ženy připojily až ve Westminsteru.

  • 15.

    Harry opět za rebela

    Velkým překvapením pro mnohé přihlížející bylo chování prince Harryho a Meghan Markleové. Zatímco ostatní členové rodiny se striktně drželi přísného předepsaného protokolu, manželé do Westminsteru nakráčeli ruku v ruce. Jejich gesto samozřejmě neuniklo ani přítomným fotografům. Je možné, že Harry zkrátka potřeboval podporu své milující manželky, jelikož se v průběhu bohoslužby neubránil slzám...

  • 16.

    Pohřeb a další přesun

    Následně začal státní pohřeb, který odsloužili společně děkan Westminsterského opatství David Hoyle a arcibiskub z Cantenbury Justin Welby. Jednalo se mimochodem o první pohřeb panovníka v opatství od pohřbu Jiřího II. v roce 1760. Přibližně 12:15 londýnského času byla královnina rakev znovu umístěna na lafetu a vyrazila ve smutečním procesí kolem Westminsterského paláce, prostranství Horse Guards Parade na bulvár The Mall, kolem Buckinghamského paláce až k Wellingtonovu oblouku.

     

    Odtud byla rakev přepravena k hradu Windsor pohřebním vozem a ke smutečnímu procesí se uvnitř Windsoru znovu připojili členové královské rodiny. Ti pohřební vůz doprovodili až ke kapli svatého Jiří, kde se konala pohřební bohoslužba. Tu přenášely televize k milionům diváků po celém světě. 

  • 17.

    Soukromé poslední rozloučení

    Poslední bohoslužbou, která byla definitivním koncem pohřbu Alžběty II., se stala soukromá bohoslužba pro krále Karla III. a jeho nejbližší. Během ní nový král symbolicky zasypal rakev své matky hlínou. Tím ceremonie celého dne skončila. Veřejnost tomu ale už nepřihlížela. Britská vladařka byla uložena do krypty na hradě Windsor - navždy tak spočinula vedle svého manžela prince Philipa, sestry Margaret (†71) a rodičů, krále Jiřího VI. (†56) a královny matky Alžběty (†101).

  • 18.

    Galerie

    Na další snímky z pohřbu britské vladařky se můžete podívat do naší galerie.

    Fotogalerie
    303 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

Milla: Prosím vás,nedělejte 1pravdu1,máte mnohem na víc.Žádné zákazy ani nařízení aby je srovnala naprosto nikdy nevydala.Ne že by to byl takový problém-od rána poslouchám neskutečné nesmysly na Primě a čtu na Seznamu,kde se tradičně vyváleli v hnoji zvaném zeštíhlení královské rodiny,úděsná Tereza Ulrychová ze Seznamu přišla na to že odborníci jsou z toho zeštíhlení zděšeni,Žantovský na Primě přišel na to že je kosmetické a dva komentátoři o tom plkali deset minutvale ono se přitom naprosto žádné zeštíhlení nekonalo,teď ve stejném duchu pokračuje superblbka Kotasová z CNN v Londýně,nejenže opět objevila zeštíhlení monarchie které proběhlo,na Primě zřejmě všichni něco hulej,ale ještě nablila že se výnosy panství Cornwall a Lancaster nedaní,husa si toho ještě nestihla všimnout,co bychom chtěli od roku 1992,že ano a navíc přišla na to že se Charles vzdal domu ve Walesu ve prospěch lidu ackoli prosím ten domek patří do cornwallského panství takže nyníse připadl Williamovi a ještě mají komentátora co celý den setrvale nazývá Meghan opakovaně princeznou ačkoli tento titul nemá a nikdy neměla.Opravdu Prima jede.Do háje.

(08. 09. 2023 14:17)

Milla: Milá stonásobná lži skrznaskrz lží prolezlá,Charles celý rok pracoval a fungival naprosto bezchybně a už asi dvacetkrát jsem Vaší bezuzdné prolhanosti řekl že hnus a flus ze Sussexu nedistali a ani nemohli dostat žádný barák z majetku Crown Estates ale jako každý pracující člen rodiny ho pouze dostali k užívání.Jelikož se sami vzdali postavení pracujících členů rodiny a jelikož v něm strávili během tří let celých deset dní tak nesplňují ani jednu podmínku .Můžete zvracet ty své lži horem dolem vlevo vpravo ale nezměníte na skutečnostech nic.Tak jen předvádějte svou naprostou neznalost a prolhanost ať člověk nezapomene co jste zač.Kecy co jste tu vedl s podobně postiženým kolegou že kdyby se Charles vzdal trůnu nastoupila by na něj princezna Anna jsou asi tou největší volovinou co kdy kdo řekl.

(08. 09. 2023 13:48)

1pravda1: tak jsem četla že usa chce dodávat ukrajině zbraně s ochuzeným uranem a rusku se to nelíbí...

(08. 09. 2023 10:59)

1pravda1: naprosto přesně, první roky se sobě vyhýbaly a Kate dokonce si vydupala, že vánoce budou trávit s jejími rodiči

(08. 09. 2023 10:28)

1pravda1: a nyní se zřejmě v hrobě obrací, - synáček charles neudělal za rok nic, co by stálo za to, kromě toho, že sebral synovi její svatební dar!!! - to nemají zákony, že na to nemá právo?

(08. 09. 2023 10:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy