Možná jen neměl svůj den. Václav Neckář brzy oslaví 80. narozeniny a stále koncertuje, a tak mohl být unavený. Při příjezdu do kina Lucerna ho obklíčili fanoušci, v kině pak absolvoval slavnostní úvod, po němž ho čekalo promítání 107 minut dlouhého snímku. Jenže nevydržel do konce a zhruba v polovině i s bratrem bílý ve tváři odešel, i když k ději Němých tajemství i lidem, kteří trpí afázií a znova se učí mluvit, má zrovna on velmi blízko.

Učil se mluvit

Neckář totiž před 21 lety vstal doslova hrobníkovi z lopaty. „Příběh, jak mě v roce 2002 postihla mozková mrtvice a já se musel znovu učit nejen texty svých písní, ale i slova potřebná k těm nejobyčejnějším činnostem, je asi už docela známý,“ říká zpěvák.  „Jiní lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky a já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci,“ říká ke své podpoře lidem s afázií Neckář.

Kámošovo neštěstí

Kino ale opouštěl skoro v mrákotách, cestou k taxíku se dokonce musel jednou posadit. Že by s ním tolik zamávala úterní zpráva o nálezu oběšeného těla nejúspěšnějšího českého rajťáka Filipa Minaříka (†48), syna jednoho z Vaškových nejbližších kamarádů Ferdinanda Minaříka (81)? I ten mu byl totiž ohromnou oporou po mrtvici, bral ho na výlety do přírody a pomáhal mu okysličit mozek v sedle koně.

»Recyklovaná« hvězda

Jednu z hlavních postav Němých tajemství si zahrála Jana Plodková (42). Na premiéře zrecyklovala róbu z filmového festivalu v Karlových Varech. „Celý film říká to, že je zbytečné se snažit zvládnout sám bez pomoci takovou situaci, jíž je vystavena moje postava Eriky,“ řekla herečka a upozornila na fakt, že je u nás spousta charit a organizací, které dokážou lidem pomoct.

Co je afázie

Ztráta nebo porucha řeči způsobená porušením řečových oblastí mozku. Příčinou afázie jsou často cévní mozkové příhody, lidé s touto nemocí se v mnoha případech pokoušejí o sebevraždu.

Video
Video se připravuje ...

Houby rostou, víme kde! Exotické nemoci v Česku. A Neckář v šoku, náhlá smrt. Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
40 fotografií