Nový dokument britské televizní stanice Channel 5 The Controversial Princess (Kontroverzní princezna, pozn. red.) opět dokazuje, že vztahy v královské rodině byly vždy dost napjaté a současná situace není žádnou historickou výjimkou. 

Julie Montagu, vikomtka Hinchingbrookeová (47) ve snímku popisuje, jak princezna Margaret ostentativně nemluvila s manželkou svého bratrance, protože se hlásila k římskokatolické církvi. Nebyl to ale jediný důvod, proč jí nemohla přijít na jméno. Princezna Michael z Kentu, narozená jako baronka Marie-Christine von Riebnitz, se totiž do královské rodiny přivdala po anulaci svého prvního manželství s bankéřem Thomasem Troubridgem (†75). 

VIDEO: Princezna Margaret: Rebelka, která šňupala kokain s Nicholsonem a podváděla svého muže.

Video
Video se připravuje ...

Princezna Margaret: Rebelka, která šňupala kokain s Nicholsonem a podváděla svého muže BPŽ/Karel Dlabač

To Margaret prostě nedokázala překousnout. Sama se totiž v roce 1953 chtěla vdát za důstojníka RAF Petera Townsenda, který byl v té době už ale jednou rozvedený. Láska sestry královny tehdy vyvolala celostátní pozdvižení. 

„Dokážete si představit, že z toho princezna Margaret nebyla nadšená. Její vlastní sestra, královna Alžběta, jí řekla, že si rozvedeného vzít nemůže,“ popsala Montagu. „Údajně naprosto zuřila,“ prozradila. 

Situace kolem plánovaného sňatku mezi mladší sestrou královny a leteckým důstojníkem nebyla jednoduchá ani pro samotnou Alžbětu II. (95). Ta stála před těžkou volbou: buď se vzdá svého místa nejvyšší představitelky anglikánské církve, která neuznávala rozvody, nebo se postaví proti štěstí své vlastní sestry. Ve funkci královny byla navíc teprve rok. 

Nakonec z toho ale vybruslila. Po dvacátém pátém roce života již Margaret ke sňatku povolení královny nepotřebovala, Alžběta tak své sestře poradila, ať prostě nějaký čas počká. Tlak na princeznu Margaret byl ovšem vyvíjen ze všech stran a palác z její lásky rozhodně nebyl nadšený. Nakonec ke sňatku nikdy nedošlo. 

Pověst princezny Michael ale nepošramotila jen rodinná historie nebo náboženská víra. Když se v roce 1978 provdala za prince Michaela z Kentu (79), Alžbětina dcera princezna Anne (71) se nijak netajila svým názorem na její charakter, a dokonce jí přezdívala „princezna Dotěrná“. 

Marie-Christine von Riebnitz, nyní známá jako princezna Michael z Kentu, byla ovšem kontroverzní figurou a černou ovcí královské rodiny vždycky. Dcera důstojníka SS narozená v Karlových Varech byla několikrát nařčena z rasismu a mezi nejoblíbenější členy britské královské rodiny zrovna nepatří. 

VIDEO: Princ Charles jako dítě.

Video
Video se připravuje ...

Princ Charles jako dítě. Youtube.com/The British Monarchy

Fotogalerie
49 fotografií