Svůj podíl na tom má jednak královský hrad, jehož počátky sahají až do 11. století a který dodnes patří k oblíbeným sídlům britské královské rodiny, jednak fakt, že panovnická dynastie přijala před 102 lety jméno Windsor za své rodové. Ať už je to jakkoli, malebné město jde doslova z jedné oslavy do druhé.

Koncem dubna si zde připíjeli na 93. narozeniny královny Alžběty II., která zde tradičně tráví Velikonoce, a teprve před dvěma týdny vítali narození syna prince Henryho (Harryho). Ten se nedávno s manželkou Meghan nastěhoval do blízké rezidence ve Frogmore. V sobotu se místní chystají na další velkou událost. V kapli sv. Jiří se uskuteční za poslední rok již třetí královská svatba. V předvečer prvního výročí sňatku vévody a vévodkyně ze Sussexu si zde své »ano« řeknou Lady Gabriella Windsorová (38) a Thomas Kingston (38).

Nevěsta je dcerou královnina bratrance – prince Michaela z Kentu (76) – a Marie Christiny, rozené baronky von Reibnitz (74). V nástupnické linii sice aktuálně zaujímá »až« 52. místo, ale příbuzenské vazby ji vážou vedle britské také k řecké, španělské, dánské a norské královské rodině. Na seznamu hostů tak nechybí královna Alžběta II., pro kterou bude mít obřad zajímavou symboliku. Nevěstu totiž bude zdobit stejná tiára, kterou na své svatbě v r. 1934 měla její babička – řecká princezna Marina (mimochodem sestřenice vévody z Edinburghu). Tehdy teprve osmiletá princezna Alžběta z Yorku se obřadu účastnila jako družička.

Neblahý stín rodinné minulosti

Rodina Lady Gabrielly Windsorové má k České republice jedno zajímavé pouto. Její matka Marie-Christina se totiž v lednu roku 1945 narodila v Karlových Varech. Moc potěšující nebyly však okolnosti, za kterých přišla na svět a které jí Britové svého času dosti vyčítali.

Otec Marie-Christiny – baron Günther Hubertus von Reibnitz – byl totiž německým důstojníkem a někdejším příslušníkem jednotek SS. Matka Maria Anna (dcera rakousko-uherského velvyslance v Petrohradě na počátku 1. světové války) byla zase podezírána ze styků s britskými agenty a sledována gestapem. Na konci války se snažili oba najít bezpečnou cestu z území okupovaného Německem.

Fotogalerie
50 fotografií