Snímky zdevastovaného prince z Walesu po březnové návštěvě Philipa na lůžku obletěly svět a rozvířily diskuze o náplni jejich třicetiminutové konverzace. Rozesmutnil Charlese pohled na nemocného otce? Sdělil mu Philip něco dojemného? Nebo šlo o mnohem temnější diskuzi?

Rodinný přítel a fotograf Arthur Edwards se domnívá, že jedna z posledních konverzací mezi monarchy byla vzhledem k jejich odměřenému vztahu věcná, ale zároveň velmi osobní; tehdy se Charles dozvěděl o nevyhnutelnosti otcova blížícího se konce.

„Představuji si, že jejich rozmluva byla prostá, vysvětlil mu (Charlesovi), co se od něj očekává, a řešili přípravy na pohřeb,“ cituje britský server Daily Express Edwardsův rozhovor pro televizní stanici ITV. „Myslím si, že Philip věděl, že je v posledním tažení, a informoval svého syna o tom, co musí udělat.“ Podle Edwardse to pro Charlese musela být nesmírně těžká návštěva a není divu, že měl po odchodu rudé oči a slzy na krajíčku.

Princ Philip byl na radu lékařů preventivně přepraven do nemocnice Krále Edwarda VII. 16. února. Královská rodina den poté vydala krátké prohlášení, v němž hospitalizaci zdůvodnila léčbou blíže nespecifikované infekce. Po týdnu Philipa převezli do jiného zdravotnického centra, kde prodělal operaci srdce. Domů k manželce Alžbětě II. (94) ho propustili po měsíci. Princ Philip zemřel 9. dubna.

VIDEO: Osamocená Alžběta a rozsazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří

Video
Video se připravuje ...

Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří reuters

Fotogalerie
93 fotografií