Nezbedník Harry totiž o všechny čestné vojenské hodnosti přišel poté, co se vzdal svých povinností i výsad a frnknul s manželkou Meghan (39) do Ameriky. Byl by zřejmě tudíž jediným mužem, který by byl na pohřbu dědečka v civilu. To by pravděpodobně jen posílilo zeď mezi Harrym a bratrem Williamem (39), který by stejně jako princ Charles (72), princ Edward (57) a princezna Anna (70) měli vojenské mundúry.

Mrzuté námořnictvo

Uniformu, tentokrát admirálskou, chtěl nahodit i princ Andrew (61), který byl v roce 2015 jmenován čestným viceadmirálem Královského námořnictva. To však projevilo silnou nelibost, jelikož Alžbětin prostřední syn se zapletl do kontroverzí okolo nechvalně známého pedofila Jeffreyho Epsteina. Královna proto celou situaci vyřešila velmi elegantně a nařídila, aby se na pohřeb do kaple sv. Jiří všichni muži dostavili v oblecích s kravatami.

Alžběta si na pohřbu svého manžela nepřeje žádné zbytečné drama nebo napětí, proto na poslední chvíli rozhodla o další významné změně, která se dotkne rozestavění truchlících za vozem s rakví. Mezi znesvářené bratry Williama a Harryho vrazila klín v podobě jejich bratrance Petera Phillipa, napsal list Daily Mail. Vévodové tedy nebudou kráčet bok po boku, jak bylo původně v plánu, ale ve vzdálenosti 3,5 metru od sebe.

Bude sedět sama

Pozůstalí budou na pohřbu dodržovat přísná opatření a jednotlivé domácnosti musejí sedět alespoň dva metry od sebe. To znamená, že Alžběta po svém boku nebude mít nikoho, o koho by se opřela. Expertka na královskou rodinu Angela Levinová však věří, že je s tím smířená. „Kdyby chtěla mít někoho vedle sebe, určitě by to šlo zařídit. Během pandemie jí byli na blízku jiní členové rodiny nebo zaměstnanci.“ Podle ní si královna chce zachovat tvář a udržet emoce na uzdě tak, jak je to u ní zvykem. Oporou jí na pohřbu nakonec nebude ani oblíbená bývalá snacha Sarah Fergusonová (62, exmanželka prince Andrewa), která sice na pohřeb nebyla pozvána, ale královnu prý denně povzbuzuje během společných procházek.

VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

Fotogalerie
45 fotografií