V kapli sv. Jiří, která v sobotu odpoledne hostila zádušní mši za prince Philipa, chybělo kvůli přísným restrikcím proti šíření koronavirového onemocnění mnoho truchlících, respektive pouze 30 osob se pohřbu monarchy mohlo zúčastnit. Ti, kteří se do bezpečné „bubliny“ nevešli, mohli alespoň zaslat kytici, vzkaz či smuteční věnec.

K tomuto kroku se uchýlila vévodkyně ze Sussexu Meghan Markleová (39). Vzhledem k pokročilému těhotenství nemohla odcestovat do Británie, ale i tak byla na mši svým způsobem přítomná. Jejich přítel Omid Scobie, autor loňské explozivní biografie Cesta za svobodou, jež pojednává o odchodu manželského páru z královské rodiny, v podcastu pro televizní stanici ABC potvrdil, že jeden z věnců v kapli sv. Jiří manželovi královny Alžběty II. (94) věnovali vévodové. Na Meghanino přání k němu Harry položil osobní vzkaz.

„Věnec z lokálně natrhaných květin vytvořili květináři, kteří se podíleli na výzdobě Archieho křtin na hradě Windsor a svatební recepci vévodů v zahradách ve Frogmore,“ cituje Scobieho slova server Daily Mail. Každá z květin symbolizuje určitý aspekt princova dlouhého života.

Acanthus mollis neboli paznehtník měkký je národní rostlinou Řecka a reprezentuje Philipovo dědictví. Máčka symbolizuje královské námořnictvo, jehož byl Philip kapitánem, drobný zvonek představuje vděčnost a věčnou lásku, rozmarýn paměť, levandule oddanost a růže symbolizuje měsíc červen - Philip se narodil 10. června 1921. Co stálo v ručně napsaném vzkazu na rozloučenou, Scobie neodhalil.

VIDEO: Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří

Video
Video se připravuje ...

Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří reuters

Fotogalerie
95 fotografií