Obsah seriálu Když nás vidí (When They See Us)

Pět teenagerů je neprávem obviněno z brutálního útoku v Central Parku a jejich život se mění v noční můru. Tato čtyřdílná minisérie se dočkala velmi vřelého přijetí od kritiků.

Na 71. ročníku udílení cen Emmy obdržela 11 nominací; Jerome zvítězil v kategorii nejlepší herec v hlavní roli v minisérii nebo TV filmu, zatímco byla nominována na nejlepší minisérii a Ellis, Nash, Blackk, Leguizamo, Williams, Blake a Farmiga obdrželi nominace za herecké výkony. Minisérie také získala cenu Critics' Choice Television Awards za nejlepší minisérii nebo TV film.

Obsazení seriálu Když nás vidí (When They See Us)

Herci Postavy
Asante Blackk Kevin Richardson
Justin Cunningham dospělý Kevin Richardson
Caleel Harris Antron McCray
Jovan Adepo dospělý Antron McCray
Ethan Herisse Yusef Salaam
Chris Chalk dospělý Yusef Salaam
Jharrel Jerome Korey Wise
Marquis Rodriguez Raymond Santana
Freddy Miyares dospělý Raymond Santana
Marsha Stephanie Blake Linda McCray, matka Antrona McCraye
Kylie Bunbury Angie Richardson, starší sestra Kevina Richardsona
Aunjanue Ellis Sharonne Salaam, matka Yusefa Salaama
Vera Farmiga Elizabeth Lederer
Felicity Huffmanová Linda Fairstein
John Leguizamo Raymond Santana Sr., otec Raymonda Santany
Niecy Nash Delores Wise, matka Koreyho Wise
Michael K. Williams Bobby McCray, otec Antrona McCraye

Vera Farmiga - Elizabeth Lederer

Americká herečka známá svou všestranností a strhujícími výkony. Narodila se 6. srpna 1973 v Cliftonu ve státě New Jersey a vyrůstala v ukrajinsko-americké rodině.

Jako herečka debutovala v roce 1997 filmem Návrat do ráje a od té doby se objevila v mnoha kritikou oceňovaných filmech a televizních pořadech. Farmiga je známá především díky rolím ve filmech "The Departed", "Up in the Air" a "Bates Motel", za kterou byla nominována na cenu Emmy. Zahrála si také v hororové sérii "The Conjuring" a získala ocenění za svůj výkon v dramatu "Higher Ground", které také režírovala.

Kromě herectví je Farmiga také talentovanou režisérkou a producentkou. Režírovala a hrála v dramatu "Higher Ground", které mělo premiéru na filmovém festivalu Sundance v roce 2011. Farmiga byla nominována na řadu cen, včetně Oscara, Zlatého glóbu a ceny Screen Actors Guild Award.

Je známá svou schopností ztvárnit složité a propracované postavy s hloubkou a autenticitou. Její výkony jsou často oceňovány pro svůj emocionální rozsah a naturalistický styl.

Aunjanue Ellis - Sharonne Salaam

Americká herečka známá svými silnými a vybroušenými výkony ve filmu, televizi a divadle. Narodila se 21. února 1969 v San Francisku v Kalifornii a vyrůstala v Mississippi.

Svou hereckou kariéru začala v divadle a později přešla k filmu a televizi. Ellisová je známá především díky svým rolím ve filmech jako "Ray", "The Help" a "If Beale Street Could Talk". Objevila se také v různých televizních seriálech, včetně "True Blood", "Quantico" a "Lovecraft Country", za které získala uznání kritiky. Ellis byla nominována na několik cen, včetně ceny Tony za roli v broadwayské inscenaci "The Trip to Bountiful".

Je také známá svým aktivismem, zejména v oblasti sociální spravedlnosti a občanských práv. Ellisová je zkušená a všestranná herečka, která dokáže autenticky a hluboce ztvárnit širokou škálu postav. Je známá svou schopností vyjádřit složité emoce a ztvárnit postavy s upřímností a nuancemi. Její výkony jsou často oceňovány pro svou citlivost, inteligenci a emocionální hloubku.

Felicity Huffman - Linda Fairstein

Americká herečka známá svými všestrannými a dynamickými výkony na divadelních prknech, ve filmu i v televizi. Narodila se 9. prosince 1962 v Bedfordu ve státě New York a svou hereckou kariéru zahájila koncem 70. let.

Huffmanová je známá především díky svým rolím ve filmech jako "Transamerica", za kterou získala nominaci na Oscara, a "Magnolia". Účinkovala také v různých televizních pořadech, včetně seriálu "Zoufalé manželky", za který získala cenu Emmy.

Kromě herectví je Huffmanová také talentovanou scenáristkou a režisérkou. Napsala a režírovala nezávislý film "Tammy's Always Dying", který měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2019. Herecké výkony Huffmanové jsou často oceňovány pro svou autenticitu, hloubku a rozsah.

Je známá pro svou schopnost vyjádřit složité emoce a vnést do svých postav hloubku. Její výkony se často vyznačují tichou intenzitou a hlubokým porozuměním lidské psychice. Kariéra Huffmanové se však neobešla bez kontroverzí.

V roce 2019 byla odsouzena ke 14 dnům vězení za svou roli ve skandálu s přijímacím řízením na vysokou školu. Navzdory tomu zůstává Huffmanová respektovanou a talentovanou herečkou známou svým přínosem zábavnímu průmyslu.

John Leguizamo - Raymond Santana Sr.

Americký herec, komik a spisovatel známý svými dynamickými a všestrannými výkony na jevišti, ve filmu a v televizi. Narodil se 22. července 1964 v kolumbijské Bogotě a vyrůstal v newyorském Queensu.

Leguizamo je známý především díky svým rolím ve filmech jako "Carlitova cesta", "Moulin Rouge!" a "Wong Foo, díky za všechno!". Julie Newmar." Objevil se také v různých televizních pořadech, včetně "Bloodline" a "When They See Us".

Kromě herectví je Leguizamo také talentovaným spisovatelem a umělcem. Napsal a hrál v několika one-man show, včetně "Freak", "Sexaholix" a "Latin History for Morons", která zkoumá historii latinskoamerických lidí v Americe.

Leguizamova vystoupení jsou často oceňována pro svou energii, humor a hloubku. Je známý svou schopností vnášet humor do vážných témat a zkoumat složité emoce s upřímností a nuancemi. Jeho výkony se vyznačují dynamickou fyzickou stránkou a schopností ztělesnit širokou škálu postav. Leguizamo získal za svou práci několik ocenění, včetně ceny Emmy za výkon v televizním pořadu "House of Buggin'" a ceny Drama Desk Award za svou one-man show "Freak". Je uznávaným a talentovaným hercem známým svým přínosem zábavnímu průmyslu.

Niecy Nash - Delores Wise

Americká herečka, komička a televizní moderátorka známá svým charismatickým a dynamickým vystupováním na obrazovce. Narodila se 23. února 1970 v Palmdale v Kalifornii.

Nash je známá především díky svým rolím v televizních pořadech, jako jsou "Reno 911!", "Claws" a "Getting On". Objevila se také v několika filmech, včetně "Selma" a "Strýček Drew". Kromě herectví je Nash také talentovanou komičkou a televizní moderátorkou. Moderovala několik televizních pořadů, včetně "Clean House" a "The Soul Man", a mnohokrát vystoupila v komediálních pořadech, jako jsou "The Daily Show" a "Conan".

Její vystoupení jsou často oceňována pro svou autentičnost, humor a hloubku. Je známá svou schopností s lehkostí vyjádřit složité emoce a vnést humor do obtížných situací. Její vystoupení se vyznačují nakažlivou energií a schopností navázat kontakt s publikem.

Nash získala za svou práci několik ocenění, včetně ceny Primetime Emmy za výkon v televizním pořadu "Getting On" a ceny Screen Actors Guild Award za výkon v televizním pořadu "When They See Us". Je uznávanou a talentovanou herečkou známou svým přínosem zábavnímu průmyslu.

Michael K. Williams - Bobby McCray

Americký herec známý především díky práci v televizních seriálech jako "The Wire", "Boardwalk Empire" a "Lovecraft Country". Narodil se 22. listopadu 1966 v Brooklynu ve státě New York.

Williams začal svou kariéru jako tanečník, spolupracoval s umělci jako Madonna a George Michael, než přešel k herectví. V roce 1996 debutoval ve filmu "Bullet", ale teprve jeho ztvárnění Omara Littlea v seriálu "The Wire" mu přineslo široké uznání.

Williamsovy výkony se vyznačovaly intenzitou, zranitelností a hlubokým vcítěním do svých postav. Byl známý svou schopností autenticky a upřímně vyjádřit složité emoce a jeho postavy se často potýkaly s tématy identity, traumatu a přežití. Kromě práce v televizi se Williams objevil také v několika filmech, včetně "12 let otrokem" a "Hráč".

Byl také obhájcem sociální spravedlnosti a využíval svou platformu ke zvyšování povědomí o problémech, jako je masové věznění a policejní brutalita. Williams za svou práci získal několik ocenění, včetně pěti nominací na cenu Emmy za výkony ve filmech "The Wire", "Boardwalk Empire" a "Bessie". Byl uznávaným a talentovaným hercem, který významně ovlivnil zábavní průmysl. Zemřel 6. září 2021.

Když nás vidí (When They See Us) - podrobné informace o seriálu

Minisérie společnosti Netflix, kterou vytvořila Ava DuVernay, vypráví skutečný příběh Central Park Five, skupiny pěti černošských a latinskoamerických teenagerů, kteří byli v roce 1989 neprávem odsouzeni za znásilnění bělošské ženy v Central Parku.

Seriál sleduje chlapce od noci, kdy došlo k útoku, až po soudní proces a odsouzení a dopad, který mělo nespravedlivé odsouzení na jejich životy a životy jejich rodin. Seriál se zabývá otázkami rasového profilování, policejní brutality a chybami v systému trestního soudnictví. V seriálu vystupuje herecký ansámbl, který zahrnuje Jharrela Jeroma, Asanteho Blackka, Ethana Herisse, Caleela Harrise a Marquise Rodrigueze v rolích obžalovaných z Central Parku Five a dále Veru Farmigu, Felicity Huffmanovou a Johna Leguizama ve vedlejších rolích.

Film "Až nás uvidí" je oceňován za silné herecké výkony, emotivní vyprávění a zkoumání zásadního okamžiku americké historie. Seriál získal řadu ocenění, včetně 16 nominací na cenu Emmy, a podnítil důležité rozhovory o rase a nespravedlnosti ve Spojených státech.

Central Park Five, známá také jako Exonerated Five, byla skupina pěti černošských a latinskoamerických teenagerů, kteří byli v roce 1989 neprávem odsouzeni za znásilnění bílé ženy v newyorském Central Parku. Chlapci Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana a Korey Wise byli v době útoku ve věku 14 až 16 let. 

V noci 19. dubna 1989 byla skupina teenagerů obviněna z napadení a znásilnění ženy, která běhala v Central Parku. Chlapci byli vzati do vazby a několik hodin vyslýcháni bez přítomnosti rodičů nebo právního zástupce. Byli nuceni se k činu přiznat, přestože chyběly důkazy, které by je s útokem spojovaly.

Média případ senzačně vylíčila jako "vlčí smečku", která v parku řádila. Chlapci byli souzeni a odsouzeni za různá obvinění, včetně napadení, znásilnění a pokusu o vraždu. Čtyři z chlapců byli odsouzeni k pěti až deseti letům odnětí svobody pro mladistvé, zatímco Korey Wise, kterému bylo v době činu 16 let, byl souzen a odsouzen jako dospělý a dostal dvanáctiletý trest. V roce 2002 důkazy DNA spojily s tímto zločinem dalšího muže, Matiase Reyese.

Reyes, který si odpykával doživotní trest za jiné trestné činy, se k útoku přiznal a jeho DNA se shodovala s důkazy nalezenými na místě činu. Pětice z Central Parku byla zproštěna viny a jejich odsouzení bylo zrušeno.

Případ Central Park Five je tragickým příkladem rasového profilování a nespravedlnosti v systému trestního soudnictví. Chlapci byli neprávem obviněni, donuceni k přiznání a nespravedlivě odsouzeni na základě rasových předsudků a mediální senzacechtivosti. Příběh byl od té doby vyprávěn v různých formách médií, včetně dokumentárních filmů, knih a seriálu společnosti Netflix "Když nás vidí".

Skutečný příběh Central Park Five

Případ běžkyně v Central Parku byl kriminální případ založený na napadení a znásilnění Trishi Meili, dvacetiosmileté bělošky, která si byla zaběhat v newyorském Central Parku, přičemž byla brutálně napadena a znásilněna. Případ zahrnoval také napadení dalších osmi osob na území Central Parku v noci z 19. dubna 1989.

Násilné řádění bylo připisováno skupině 30 až 32 mladistvých. Po objevení znásilněné ženy policie zintenzivnila pátrání a zatkla dalších čtrnáct podezřelých. Ze všech zatčených nakonec obvinila deset osob. Mezi nimi byli i čtyři afroameričtí a dva hispánští mladiství, kteří byli 10. května obviněni z napadení, loupeže, znásilnění, vyvolávání nepokojů, pohlavního zneužití a pokusu o vraždu Meili.

Čtyři nezletilí podezřelí byli odsouzeni k 6 až 7 letům odnětí svobody, pátý, kterému bylo v době spáchání činu šestnáct let, byl souzen jako dospělý a odseděl si 13 let ve vězení. Dalších pět obviněných, kteří byli souzeni v ostatních napadeních té noci, se u soudu přiznali výměnou za snížení trestů a byli odsouzeni k nižším trestům.

V roce 2001 se k činu přiznal Matias Reyes, který si v té době již odpykával doživotí za vraždu a několik znásilnění. Jeho vina byla potvrzena porovnáním s nalezenými vzorky DNA. Reyes uvedl, že celý čin provedl sám. Za znásilnění Trishi Meili již nebyl souzen, jelikož byl případ v roce 2001 již promlčený.

Video
Video se připravuje ...

Trailer série Když nás vidí Netflix

Fotogalerie
10 fotografií