Humor, dojemné emoce i hvězdní hosté jako Marta Kubišová (80), Jaromír Nohavica (70), 4Tenoři, lídr Chinaski Michal Malátný (53) nebo Jindra Polák (43) z kapely Jelen. Tak vypadal koncert Václava Neckáře.

Bylo vidět, že jubilanta nabíjí hlavně publikum. Zpěvák předvedl nezapomenutelnou show a střihl si nejednu ze svých otoček jako zamlada. Těsně před zahájením koncertu ale rozhodně nevypadal tak šťastně jako právě na pódiu. V šatně ze sebe nemohl takřka vypravit slovo, o chvíli později na pódiu zpíval a tančil ostošest! Nebyla za tím jeho nemoc ani věk, ale obyčejná tréma! „Kdyby brácha neměl trému, tak by měl pocit, že je o něco ochuzen,“ prozradil Blesku těsně před koncertem oslavencův bratr a kapelník Jan Neckář (74), který je Vaškovi oporou a pravou rukou. Právě on celý narozeninový koncert pro jubilanta připravil a se svou skupinou Bacily doprovodil všechny účinkující.

Nezná míru?

I když jen pár dní před koncertem nastydla a prakticky celý týden proležela, do slavnostního večera se Marta Kubišová dala dohromady. A nakonec po boku a v přátelském objetí s Neckářem na druhém koncertě zazpívala píseň Časy se mění.

„Vašíku, přeju ti, abys k té osmdesátce konečně dostal rozum, zvolnil a začal víc odpočívat!“ popřála kamarádovi. „Vašku, ty neznáš míru, ale po té osmdesátce je to fakt potřeba!“ nabádala ho dobráckou dikcí. „Když se naobědváš, tak si potom na třicet minut lehni, já to taky dělám,“ přidala starostlivě.

Černá zpráva uprostřed oslavy

Velkolepý dvojkoncert skončil ovacemi vstoje. Jeho definitivní tečka už ale byla ve znamení slz. Vašek se na afterpárty dozvěděl zdrcující zprávu – totiž že jeho velký kamarád, textař Eduard Krečmar (†81) prohrál boj s parkinsonem. A to přesně v době, kdy oslavenec v Divadle Hybernia zpíval jeho skvostné texty Chci tě líbat a Mýdlový princ.

„Po koncertě jsem stačila Vaškovi pogratulovat a zvonil mi telefon. Volala nemocnice, že manžel zemřel. Byla jsem jako opařená,“ svěřila Blesku s pláčem Krečmarova třetí žena Ildika (52). „Byla to rána, na tenhle narozeninový dárek nikdy nezapomenu... Úplně jsem oněměl,“ netají se Neckář.

Krečmar pro něho otextoval celkem 43 písniček, kromě již zmíněných také např. Telegrafní klíč, Lady Jane nebo Kam se první lásky ztrácejí. Psaním hudebních textů se živil od roku 1965. Byl také prvním textařem, který napsal písničku pro Karla Gotta (Láskou se léčí, 1964). Jeho nejznámější texty jsou k písním Až na vrcholky hor z repertoáru Věry Martinové (63), Boty proti lásce Yvonne Přenosilové (†76), Hvězdičko blýskavá Petra Nováka ( 51) anebo Gottova pecka Jen se hádej. Celkem má u Ochranného svazu autorského registrovaných 1684 textů! „Drahý Edo, nedovedu vyslovit, jak moc mě tvůj odchod bolí. Děkuji ti za všechny krásné texty, ale hlavně za naše přátelství. Vždy na tebe budu myslet s láskou,“ vzkazuje »tam nahoru« kamarádovi zpěvačka Jitka Zelenková (73).

Video
Video se připravuje ...

Koncert k 80. narozeninám: Neckář šokoval, v jaké je formě! Blesk TV

Fotogalerie
94 fotografií