Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Židovský pohřeb zpěvačky Yvonne Přenosilové (†76): Jarmulky, »ztracený« syn a slzy kamarádky Filipovské

/
  • Poslední rozloučení s Yvonne Přenosilovou
    14. září 2023 ● 16:59

    Poslední rozloučení s pěveckou legendou Yvonne Přenosilovou proběhlo dle židovských tradic a většina smutečních hostů měla na hlavě jarmulku. Poslední sbohem své mamince dal i jediný syn Maxmilian Philip von Schuckmann (44) , který trvale žije v zahraničí.

  • 1.

    Hříšné vzpomínky Jandy

    Muzikant Petr Janda (81) se na pohřbu svěřil, že zpěvačku zná od 15 let. 

    V roce 63, 64 s námi s Olympicem Yvonne vystupovala. Tehdy jí bylo 15 let, přišla taková obtloustlá holčička, ale když zazpívala, tak nám spadla brada. To bylo jak vodní elektrárna, tak s námi jezdila a vystupovala. Jezdila s mámou, která ji hlídala, ale stejně neuhlídala. Takhle brutální alt jsem ještě neslyšel. Nikdy jsem se s takovým hlasem nesetkal. Byla výjimečná a fakt vtipná, vymýšlela srandu a blbla,“ řekl Blesku zpěvák. 

    „V osmdesátých letech jsem se nějakým zázrakem dostal do Mnichova a ona mi nabídla spolupráci. Dala mi text, abych k tomu složil hudbu, ale nikdy jsme ho nenahráli. Po revoluci bydlela 14 dní u mě i se synem Maxíkem,“ prozradil Janda. 

  • 2.

    Slzy Filipovské

    Poslední rozloučení velmi těžce nesla zpěvačka Pavlína Filipovská, která patřila k jejím nejlepším kamarádkám. Společně vystupovaly na akcích, estrádách a byly si blízké i v soukromí.

    Znaly se přes 50 let a účinkovaly společně v nově vzniklém divadle Apollo, kde působil například Karel Gott. Yvonne tam nastoupila na podzim 1965.

    Filipovská velmi špatně chodí, a tak jí rámě nabídli přátelé. Když lopatkou házela hlínu na rakev v hrobě, tak už slzy neudržela…

  • 3.

    Upír Krejčí nestihl začátek

    Bavič Václav Upír Krejčí (67) přišel mezi posledními a neustále poskytoval rozhovory, takže nestihl začátek obřadu ve smuteční síni. 

    Poslední dobou si říkám, že nemažu nikoho v telefonu, lidi tady se mnou pořád jsou. Jedna z posledních vzpomínek je fotka já a Přenosilka, která je staršího data. Na sociální síť jsem k ní napsal vzpomínku, jak jsme byli mladí a popíjeli jsme, a jí se to dostalo do rukou. Vzkázala mi, že se málem rozplakala,“ řekl Blesku Václav Upír Krejčí. „Měla neskutečný hrubý hlas, který nejde parodovat. My jsme se nejvíc skamarádili na pohřbu Heleny Růžičkové, kde jsme zůstali mezi posledními. Hrozně rád jsem s ní někde seděl a užíval si to,“ dodal Krejčí, který přinesl kytici voňavých květů.

  • 4.

    Neckář v kšiltovce

    Mezi prvními se na hřbitově objevil Václav Neckář s kšiltovkou na hlavě a opíral se o hůlku. Yvonne před rokem 1968 s Neckářem vystupovala v různých estrádách a byli přátelé. Po jejím skonu soustrast vyjádřil jeho bratr Jan.

    Je mi to líto, já jsem jí ještě dneska ráno volal, nechal jsem jí vzkaz na záznamníku, že ji zveme na bráchův narozeninový koncert, ale bohužel jsem se nedovolal,“ prozradil v Televizních novinách Neckář ml. 

    Neckář na podzim oslaví 80 let a i přes požehnaný věk vypadal v pohodě. Překvapivě ho po dlouhé době nedoprovázel bratr, který je jeho pravou rukou po mozkové příhodě. 

  • 5.

    Růže od Sedláčka

    Někdejší muzikant Pavel Sedláček (82) se v 60. letech s Yvonne nejednou setkal. 

    Ona měla originální hlas. Když jsem měl před dvěma roky koncert ke svým 80. narozeninám, tak už se nemohla zúčastnit. Měla obrovské bolesti kvůli zánětu sedacího nervu, nemohla stát, sedět, byla z toho celá otrávená. Budu na ni vzpomínat s láskou. Nejraději mám hit Roň slzy,“ řekl Blesku Pavel Sedláček, který přinesl rudou růži a tu pak hodil do hrobu. Ostatní házeli kamínky, připravenou hlínu nebo květiny, které přinesli. 

    Pavel Sedláček je rockový zpěvák a skladatel, spolu s Miki Volkem se jedná o průkopníka rokenrolového a bigbeatového zpěvu v bývalém Československu.

  • 6.

    Návrat syna

    Poslední sbohem své mamince přišel dát její jediný syn Maxmilian Philip von Schuckmann, který trvale žije v zahraničí. Přišel v doprovodu partnerky a během obřadu s nikým nemluvil. V tomto smutném období ho čeká vyřízení pozůstalosti a dalších nezbytných věcí. 

    Přenosilová po roce 1968 žila v Mnichově, kde se mimo jiné osm let živila jako pozemní letuška u společnosti British Airways. Zde se seznámila se svým manželem, advokátem Andreasem von Schuckmannem. V roce 1978 měli svatbu. Andreas von Schuckmann měl šlechtický titul – ona se tak tedy stala baronkou. Rok nato se jí narodil syn Max. V roce 1985 se s manželem rozvedli, ale syn se svým otcem žil až do jeho smrti v roce 2004.  

    Po pádu železné opony se zpěvačka s nadšením vrátila domů a nakonec zvolila přestěhování zpět do Česka – byť pro ni šlo o bolestivý návrat. Její tehdy čtrnáctiletý syn totiž odmítl jet s ní a raději zůstal v rodném Německu s otcem. 

  • 7.

    Pochod slavných

    Z obřadní síně se průvod přesunul k hrobu, což rozhodně nebyl kousek. Ale všichni spořádaně šli po svých. I špatně chodící Pavlína Filipovská nebo s hůlkou Václav Neckář a Jitka Zelenohorská. 

    V doprovodu Aleše Cibulky šla Monika Absolonová, úsměv po cestě neztratila Saskia Burešová.

  • 8.

    Nestárnoucí Saskia

    Na pohřbu nechyběla legendární hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová (77). Ve svém věku vypadá neskutečně výborně a v podstatě je pořád stejná. 

    Saskia měla pořad Setkání s legendami, kam si nejednou Yvonne pozvala, a dokonce se stala kmotrou její knihy Saskia. 

  • 9.

    Židovské tradice

    Yvonne Přenosilová byla Židovka, a tak poslední rozloučení proběhlo podle židovského zákona. Pohřeb by měl být nejlépe ještě ten den, kdy dojde k úmrtí, nebo nejdéle do tří dnů. A to se stalo. Ostatky zpěvačky byly uložené v rakvi z nehoblovaných prken a ze smuteční síně byla k hrobu tažená dvěma muži na vozíku. Přes ni bylo černé sukno s židovskou hvězdou. 

    K hrobu vedl průvod – hodnostář pohřebního bratrstva s pokladničkou na milodary jde jako první, za ním nejbližší příbuzní zemřelého, po nich máry, dále představenstvo bratrstva a rabín a po nich následují ostatní zúčastnění, nejdříve muži a až poslední ženy. Toto uspořádání platilo spíše v minulosti, dnes většinou chodí muži a ženy dohromady. Při cestě ke hrobu chasan sedmkrát přednese žalm 91. Když je rakev spuštěna do hrobu, každý z přítomných na ni vysype tři lopatky hlíny.

    Pak je rakev zasypána hlínou. 

    Fotogalerie
    207 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 14

Uživatel_5634767: Ono vše negativní ohledně slušného chování a důstojného oblečení mě u čechů vůbec neudivuje.Mluvit slušně a zdravit je sprosté a češi se za to stydí!!! Lépe je jim být hrubý a vulgární. Děcka úplně přestala zdravit, v naší ulici jich je několik a i když jdou s rodiči tak nikdo z nich nepozdraví.Prostě k tomu doma nejsou vedeni.3 základy slušnosti zdravit,poprosit a poděkovat mládež nezná.Náš šéf Ing. zásadně nezdraví a dveře zavírá šťouchancem nohy do dveří.Takže vzdělání nerozhoduje!!!!

(19. 09. 2023 18:28)

maxpax: V židovské kultuře jsou jiné zvyky a je přesně stanoveno jak se má truchlit. A syn Max je truchlící. Prvních 7 dní je hodně asketických. Platí pro něj zákaz kontaktu a komunikace s ostatními.Nesmí bý zdraven a nesmí zdravit. Proto ho nikdo neobjímal. Také zákaz zaměstnání, hygieny a intimního života, čistého oblečení atd. Ovšem tohle se už úplně zkontrolovat nedá, tak se to možná nedodržuje.
Mají ty různé zákazy rozdělené na 7 dní, 30 dní a 12 měsíců.

(15. 09. 2023 13:56)

Marie Bursikova: Vzhledem k tomu že na rozloučení byli známí zesnulé ,mne udivilo nikdo neobjal Maxe ,přestože se neviděli poprvé. Opomenu absenci důstojného oděvů především mužů , ti lidé neznaji základy ničeho , slušnosti.Pan Sedláček bříško v tričku,Neckář kšiltovku atd.Po kovidove přestávce jsou tak lačni peněz a pro ty jsou schopni zaprodat cokoliv.
A jejich děti nic neumí ,ale berou neoprávněně honoráře !

(15. 09. 2023 10:18)

ad-ga: nevhodné, smazat

(15. 09. 2023 09:01)

Hedvika Hajská: Žid vládne světu

(15. 09. 2023 08:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy