• Poslední rozloučení se konalo ve čtvrtek od 14 hodin na Novém židovském hřbitově v Praze 3, Izraelská 1. Vedl ho vrchní zemský rabín Karol Sidon (81).
  • Zúčastnil se i zpěvaččin syn Maxmilian Philip (44). „Snad přijede, měl by. Nemůže ale nic zařizovat, protože vůbec neumí česky,“ řekla pro TN.cz blízká přítelkyně Přenosilové Hana Vejvodová. Jediný syn zpěvačky podle starého zvyku pronesl řeč v hebrejštině. 
  • Zpěvačka byla na hřbitově pohřbena ve stejné řadě jako další velikáni, spisovatelé Ota Pavel (†42), Franz Kafka (†40) nebo Arnošt Lustig (†84).
  • Yvonne Přenosilová, pravděpodobně jediná česká zpěvačka se šlechtickým titulem, zemřela v pondělí 11. září ve 13:30 na celkové selhání organismu. Aniž by to kdokoliv věděl, bojovala s rakovinou.
  • Naposledy vydechla ve Vinohradské nemocnici. To, že se odebrala na věčnost, jako první zveřejnil její bývalý kolega z Rádia Svobodná Evropa. 

Poslední rozloučení s Yvonne Přenosilovou (†76)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
15:06
14. 9. 2023

Poslední rozloučení s pěveckou legendou Yvonne Přenosilovou skončilo. 

Děkujeme, že jste s námi sledovali přímý přenos a přejeme klidný zbytek dne. 

 
14:54
14. 9. 2023

Petr Janda nemohl na pohřbu chybět. „V roce 63, 64 s námi s Olympicem Yvonne vystupovala. Tehdy jí bylo 15 let, přišla taková obtloustlá holčička, ale když zazpívala, tak nám spadla brada. To bylo jak vodní elektrárna, tak s námi jezdila a vystupovala. Jezdila s mámou, která jí hlídala, ale stejně neuhlídala. Takhle brutální alt jsem ještě neslyšel. Nikdy jsem se s takovým hlasem nesetkal. Byla výjimečná a fakt vtipná, vymýšlela srandu a blbla,“ řekl Blesku zpěvák. 

„V osmdesátých letech jsem se nějakým zázrakem dostal do Mnichova a ona mi nabídla spolupráci. Dala mi text, abych k tomu složil hudbu, ale nikdy jsme ho nenahráli. Po revoluci bydlela 14 dní u mě i se synem Maxíkem,“ prozradil Janda. 

 
14:48
14. 9. 2023

V Německu jsme se nevídaly, protože já jsem žila v Berlíně a ona v Mnichově. Ve styku jsme byly, věděly jsme o sobě,“ řekla Blesku Jitka Zelenohorská, která ve snímku Ostře sledované vlaky hrála s Václavem Neckářem. 

„S Vaškem se potkáváme na akcích, už nám to zdraví tolik neslouží. Vídáme se často, ale spíš na slavnostech,“ dodala herečka, která žije v Praze. 

 
14:42
14. 9. 2023

Aby se neprodlužovalo trápení rodiny, tak loučení ukončili a hrobníci zasypali hrob. Přesto dál někteří vhazovali do hrobu hlínu, kamínky, nebo květiny.  

 
14:38
14. 9. 2023

Pavlína Filipovská byla jednou z nejlepších přítelkyň Yvonne. Také ona vsypala do hrobu tři lopatky hlíny a jen těžko zadržovala slzy. 

Muzikant a podnikatel Pavel Sedláček do hrobu vhodil červenou růži. Monika Absolonová rovněž vsypala tři lopatky hlíny a uklonila se nad hrobem. 

 
14:36
14. 9. 2023

Pozůstalí a členové židovské obce do hrobu vhodili tři lopatky hlíny. 

 
14:30
14. 9. 2023

Průvod je u cíle, u vykopaného hrobu, kam uložili rakev s ostatky zpěvačky. Rakev není klasická, ale je ztlučená z prken. Do hrobu ji uložili i s květinami. Rabín přednesl žalm v hebrejštině, posléze do hrobu nasypal tři lopatky připravené hlíny. Stejně to udělal syn Max a další pozůstalí. Třeba Lída Rakušanová, která se o Yvonne starala do poslední chvíle. 

 
14:24
14. 9. 2023

Syn Max s partnerkou šli v čele za rabínem. 

 
14:14
14. 9. 2023

12 minut po 14. hodině se dveře obřadní síně otevřeli, vyšel rabín, za ním syn Max s partnerkou a další pozůstalý. Pak na povozu vyjela rakev, jež byla pokrytá černým suknem s židovskou hvězdou, s ostatky zpěvačky a celý průvod se vydal k hrobu. 

Rabín Karol Sidon předčítal žalmy. Na rakvi jsou jen dvě kytice s černými stuhami. Povoz táhli dva muži v černém. 

Jak se řadí průvod - hodnostář pohřebního bratrstva s pokladničkou na milodary jde jako první, za ním nejbližší příbuzní zemřelého, po nich máry, dále představenstvo bratrstva a rabín a po nich následují ostatní zúčastnění, nejdříve muži a až poslední ženy. Toto uspořádání platilo spíše v minulosti, dnes většinou chodí muži a ženy dohromady. Při cestě ke hrobu chazan sedmkrát přednese žalm 91. Když je rakev spuštěna do hrobu, každý z přítomných na ni vysype tři lopatky hlíny.

 
14:07
14. 9. 2023

Poslední dobou si říkám, že nemažu nikoho v telefonu, lidi tady se mnou pořád jsou. Jedna z posledních vzpomínek je fotka já a Přenosilka, která je staršího data. Na sociální síť jsem k ní napsal vzpomínku, jak jsme byli mladí a popíjeli jsme, a jí se to dostalo do rukou. Vzkázala mi, že se málem rozplakala,“ řekl Blesku Václav Upír Krejčí. „Měla neskutečný hrubý hlas, která nejde parodovat. My jsme se nejvíc skamarádili na pohřbu Heleny Růžičkové, kde jsme zůstali mezi posledními. Hrozně rád jsem s ní někde seděl a užíval si to,“ dodal Krejčí, který přinesl kytici voňavých květů.

Jelikož už začalo rozloučení, tak dovnitř Upíra nepustili! 

 

 
14:01
14. 9. 2023

Zaměstnanec pohřební služby vyzval rodinu a další pozůstalý, aby se přesunuli do obřadní síně, kde proběhne rozložení s Yvonne Přenosilovou. Mezi posledními přišel Petr Janda. 

Ona měla originální hlas. Když jsem měl před dvěma roky koncert ke svým 80. narozeninám, tak už se nemohla zúčastnit. Měla obrovské bolesti kvůli zánětu sedacího nervu, nemohla stát, sedět, byla z toho celá otrávená. Budu na ní vzpomínat s láskou. Nejraději mám hit Roň slzy,“ řekl Blesku Pavel Sedláček. 

 
13:55
14. 9. 2023

Zpěvačka Monika Absolonová přišla celá v černé a klobouku na hlavě. S Yvonne se naposledy setkala letos v létě. „Tak tahle zpráva mě hodně zastavila a rozesmutnila. V létě jsme se po letech viděly a povídaly si. Slíbila jsem, že na podzim se zase stavím, ale kam Yvonne? Šťastný let do nebe a děkuju za Tvůj humor, sarkasmus a nadhled. Upřímnou soustrast synovi a všem blízkým i vzdáleným,“ napsala na sociální síť Monika. 

 
13:51
14. 9. 2023

Většina smutečních hostů měla na hlavě židovskou jarmulku. Textař Michael Prostějovský s Yvonne pracoval v německém rádiu, a tak i na něm byl vidět smutek. 

 
13:47
14. 9. 2023

Legendární hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová vypadá neskutečně! V ruce nesla kytici. 

 
13:46
14. 9. 2023

Moderátor Aleš Cibulka dorazil s partnerem. „Naposledy jsme spolu mluvili 2. července, v den jejích šestasedmdesátých narozenin. Napsal jsem jí esemesku a ona, protože nezvládala moderní techniku, mi jako vždy zavolala zpátky. Viděli jsme se loni, když jsem ji přemlouval, abychom udělali něco k jejím pětasedmdesátinám. To už ale nechtěla. Trápily ji bolesti zad a nechtělo se jí kvůli tomu vystupovat na veřejnosti. Přitom vypadala výborně,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz Cibulka. 

Komik a herec Jakub Kohák měl na hlavě jarmulku a se všemi se bavil. 

 
13:43
14. 9. 2023

Někdejší pěvecká hvězda a herečka Pavlína Filipovská velmi špatně chodí. Museli ji podpírat přátelé. Zpěvačky se rády navštěvovaly a navíc spolu i vystupovaly. Setkaly se v pořadu s názvem Setkání s legendami, který moderovala Saskia Burešová. 

Tento pořad vznikl v divadle J.K.Tyla v Kutné Hoře. Byla jsem požádána, abych vymyslela pořad se slavnými osobnostmi, který by zaujal publikum. A protože většina návštěvníků je středního věku, napadlo mne zavzpomínat si na písničky a zpěváky, kteří nestárnou a mají stále co říci,“ netajila se Saskia.  

 
13:39
14. 9. 2023

Jitka Zelenohorská, která se proslavila rolí Zdeničky Svaté, jejíž zadnici razítkuje Josef Somr (†88) v Menzelově oscarovém filmu Ostře sledované vlaky, přišla o hůlce. 

 
13:36
14. 9. 2023

Na hřbitov dorazil syn Maximilian Philipp von Schuckmann s partnerkou. 

Po pádu železné opony se zpěvačka s nadšením vrátila domů a nakonec zvolila přestěhování zpět do Česka – byť pro ni šlo o bolestivý návrat. Její tehdy čtrnáctiletý syn totiž odmítl jet s ní a raději zůstal v rodném Německu s otcem. 

 
13:32
14. 9. 2023

Na rozloučení dorazila i vdova po Karlu Černochovi Dagmar. Pozdravila se s Neckářem, protože se znají přes jejího manžela. 

Do poslední chvíle se o zpěvačku starala Lída Rakušanová, která rovněž přišla mezi prvními. 

 
13:30
14. 9. 2023

Václav Neckář vypadal opravdu dobře a před obřadem se vesele bavil s přítomnými ženami. Letos na podzim oslaví 80 let. 

 
13:24
14. 9. 2023

Mezi prvními se na hřbitově objevil Václav Neckář s kšiltovkou na hlavě a opíral se o hůlku. Yvonne před rokem 1968 s Neckářem vystupovala v různých estrádách a byli přátelé. Po jejím skonu soustrast vyjádřil jeho bratr Jan. „Je mi to líto, já jsem jí ještě dneska ráno volal, nechal jsem jí vzkaz na záznamníku, že ji zveme na bráchův narozeninový koncert, ale bohužel jsem se nedovolal,“ prozradil v Televizních novinách Neckář.

To Milan Drobný přišel s tradiční židovskou jarmulkou na hlavě. 

 

 
13:09
14. 9. 2023

Poslední rozloučení vedl vrchní zemský rabín Karol Sidon (81). Očekává se účast syna Maxmiliana Philipa (44) von Schuckmanna, který trvale žije v zahraničí.

Před obřadem pečlivě připravili hrob, kam bude zpěvačka po veřejném rozloučení uložená. Přestože se Yvonne narodila v pražské Libni, dlouhá léta žila na Žižkově. Právě tam si také přála být pohřbena a rodina její přání vyslyšela. 

Přenosilová po roce 1968 žila v Mnichově, kde se mimo jiné osm let živila jako pozemní letuška u společnosti British Airways. Zde se seznámila se svým manželem, advokátem Andreasem von Schuckmannem. V roce 1978 měli svatbu. Andreas von Schuckmann měl šlechtický titul – ona se tak tedy stala baronkou. Rok nato se jí narodil syn Max. V roce 1985 se s manželem rozvedli, ale syn se svým otcem žil až do jeho smrti v roce 2004. 

 
13:05
14. 9. 2023

Dobrý den čtenáři Blesku, 

od 14 hodin proběhlo poslední rozloučení se zpěvačkou Yvonne Přenosilovou  (†76). Smuteční akt se uskutečnil na na pražském Novém židovském hřbitově. Zpěvačka byla členkou židovské obce a ta jí také uspořádá smuteční obřad. Podle židovské víry musí obřad proběhnout co nejdříve. Nejlépe v den smrti, nebo alespoň do tří dnů.

Vzhledem k tomu, že zpěvačka zemřela v pondělí 11. září ve vinohradské nemocnici, tak se tradice dodrží. Pěvecká legenda 60. let minulého století bojovala s onkologickým onemocněním a naposledy vydechla na celkové selhání organismu. 

Video
Video se připravuje ...

V letadle zemřel starosta! Žokej zanechal dopis. A Yvonne plánovala pohřeb Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
275 fotografií