Poláka, který psal scénáře také k Televarieté a režíroval Možná přijde i kouzelník, po odchodu jeho ženy Mileny, jež mu dělala asistentku, přestal showbyznys bavit. Nikam nechodí a je doma se svým pejskem. Na 67. narozeniny Gombitové, která je slavila na lodi na Vltavě, ale rád přišel.

Nesmrtelný duet

A zavzpomínal s Marikou na to, jak díky Abecedě vznikl nesmrtelný duet Neznámý pár. „Byl to můj nápad. To já spojil slovenskou Slavici s českým Slavíkem,“ uculoval se Polák.

Gombitová napsala duet původně pro sebe a nedávno zesnulého Vašo Patejdla (†68). „Původně ji měl zpívat Vašo, ale pak tím, že jsme byli podle písmena G v Abecedě já i pan Gott a pan Polák chtěl duet, nazpívali jsme to s Karlem,“ přitakala Marika.

Po skončení natáčení Abecedy pozval Gott všechny do své vily na Bertramku. „Tam jsme se bavili až do rána. Bylo to báječné a Karel se představil jako mimořádný a pozorný hostitel,“ konstatovala Gombitová, která potom na Gottovo přání napsala už přímo pro něj a pro sebe ještě jeden duet.

„Tu písničku jsem mu i hrála, když byl u mě na návštěvě. Jenže Karel pak onemocněl. A už jsme se k tomu nevraceli. Neměla jsem odvahu ho něčím takovým obtěžovat...“ posmutněla Marika.

Dodnes ji mrzí, že Neznámý pár je její jediný duet se Slavíkem. Na dotaz, jestli zazní i na jejích lednových koncertech v pražské O2 areně a kdo si s ní duet zazpívá, zpěvačka zatím nechtěla odpovědět.

Proslavil ji v Praze

Gott byl velmi důležitý pro kariéru Gombitové. Spolu s režisérem Jankem Roháčem (†48) ji v roce 1978 pozval se skupinou Modus jako hosta na svůj koncert do pražské Lucerny.

„Zazpívali jsme tam dvě písničky – Študentská láska a Dievčatá – a od té doby jsem ten koncert viděla mnohokrát v televizi. Karel rád pomáhal začínajícím zpěvákům a takto upřímně a nezištně tenkrát pomohl i mně. Díky němu jsem se najednou dostala do povědomí českých posluchačů, což byl velký přelom v mé kariéře,“ nepřestává být Marika Karlovi dodnes vděčná.

Video
Video se připravuje ...

Exkluzivní zpověď Gombitové před koncerty v Česku: Mám u vás druhý domov! Hana Höschlová

Fotogalerie
77 fotografií