I na invalidní vozík připoutaná slovenská slavice nakonec namáhavou cestu do Prahy vzdala! S Vašem se loučila v slzách a na dálku. Bolest byla o to větší, že se před jeho smrtí nestihli ani usmířit...

Vážný spor

Před osmi lety se totiž mezi bývalými milenci rozhořel vážný spor. V roce 2015 Patejdl psal hudbu k pohádce Sedmero krkavců a ústřední píseň »Ten príbeh za náš sen stál« nechal tehdy nazpívat právě Mariku.

„Tím, že Marika sedí, nemá optimální podmínky na dýchání s bránicí, je složité dosáhnout hlasu, jaký měla před třiceti lety. Vracela se do formy tři týdny a u ní doma jsme ji pak natočili. Ve studiu jsem následně k jejímu hlasu dodal předem nahraný symfonický orchestr. Doufám, že ten song bude pro Mariku nový začátek,“ komentoval tehdejší počin nadšeně Patejdl. Jenže... 

Ve stejnou dobu se rozhodl podruhé oženit přímo ve Vatikánu s přítelkyní Miluší (52), s níž má syna Benjamina (15). Odjížděl tam s tím, že je vše hotové. Producenti měli ale námitky, že hlas Mariky v nahrávce působí příliš smutně, a chtěli skladbu přezpívat. Nastaly zmatky a ve finále se na veřejnost dostala nedodělaná verze písničky. A bylo zle!

Marika skončila zasypaná kritikou, že zpívá falešně! Na to konto Gombitová přestala s Patejdlem komunikovat, a dokonce ho vyškrtla ze seznamu hostů koncertu k jejím šedesátinám, kterým se po 30 letech vracela na pódia.

Kdo byl Vašo Patejdl?

  • Rodák z Karlových Varů, který ale od 6 let žil s rodinou v Bratislavě.

  • Proslul jako skladatel, klávesista, zpěvák a textař.

  • V roce 1968 byl jedním ze zakládajících členů populární skupiny Elán, kterou opustil jen v letech 1985 až 1996.

  • Od roku 1985 vystupoval i jako sólový interpret, v roce 1987 třeba vyhrál Bratislavskou lyru. Největší hity – sólové: Ak nie si moja, Umenie žiť, Nepriznaná, Tri čtvrte na jeseň, Voňavky dievčat, pro Elán: Voda, čo ma drží nad vodou, Neviem byť sám, Zaľúbil sa chlapec, Kaskadér, Láska moja, Zvláštny smútok víťazov, pro R. Müllera: Po schodoch.

  • Zkomponoval hudbu k filmu Fontána pre Zuzanu či k pohádce Sedmero krkavců, je autorem čtyř muzikálů (mj. Jack Rozparovač). Zemřel 19. srpna, jen dva týdny poté, co u něj objevili lékaři agresivní nádor slinivky.

Video
Video se připravuje ...

Janda na pohřbu Patejdla: S Elánem jsme měli zvláštní vztah, Vašo byl nejmilejší. Hana Höschlová

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Barták na pohřbu Vaša Patejdla: Vzbudil jsem se s jeho písní v hlavě... Hana Höschlová

Fotogalerie
124 fotografií