Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nejsilnější momenty pohřbu Vaša Patejdla (†68): Babiš bez pozvánky, manévry a plačící hvězdy

/
  • Pohřeb Vaša Patejdla byl plný zajímavých momentů.
    30. srpna 2023 ● 17:45

    Ve středu 30. srpna se od 14 hodin konalo v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově poslední rozloučení s muzikantem Vašem Patejdlem (†68). Se slovenským zpěvákem, jenž podlehl agresivní rakovině slinivky břišní, se přišla rozloučit celá řada kolegů z umělecké branže i zdrcená rodina...

  • 1.

    Manévry na Strahově

    Přesně jak bylo již před pohřbem avizováno, pro fanoušky zpěváka známého ze skupiny Elán byl k dispozici areál Strahovského kláštera. Tam byl zajištěn přímý přenos ze smutečního rozloučení, aby ani veřejnost nebyla ochuzena o smuteční bohoslužbu. Před posledním rozloučením se slavným rockerem se na obří obrazovce objevovaly fotky ze života Vaša Patejdla, s kolegy ze skupiny a další.

  • 2.

    Speciální koridor pro zvané

    Pro pozvané byl zase určen speciální „koridor“ pro příchod, obehnaný kovovými závorami a navíc hlídaný bodyguardy, jako kdyby se každou chvíli měli objevit členové královské rodiny. Nejprve touto speciální trasou dorazil k bazilice pohřební vůz s rakví, v níž spočívaly ostatky Patejdla, později zde procházeli hosté. Před svatostánkem byla mezi dvěma stolky umístěná fotografie zesnulého muzikanta a na stolech byly položené kondolenční knihy pro zanechání milé vzpomínky. 

  • 3.

    Vstup jenom s pozvánkou

    Vzhledem k tomu, že kapacita baziliky je omezená, směli do ní pouze pozvaní hosté. Všichni se museli prokázat pozvánkami a jejich jméno muselo být na seznamu. A zdálo se, že nejsou ani žádné výjimky... Například když nechtěli dovnitř nechtěli vpustit bývalého premiéra Andreje Babiše (68), co nebyl na seznamu.

     

    Neměl totiž pozvánku, netušil, že je to akce jenom pro vyvolené, a tak byl požádán, aby si stoupl stranou... jako nechtěná teta z Moravy. Ovšem jen dočasně, než se vše vyjasní. Hosteska se musela telefonicky spojit se svými nadřízenými, než ho pak po několika dlouhých minutách nakonec přece jenom zavedla dovnitř.

     

    Andrej Babiš nakonec přiznal, že pozvánku vůbec neměl. „Co zase, provládní Blesk zase? Ještě mě dáváte do titulku, to je neuvěřitelné… Já jsem se tam snažil o low profile, byl jsem vzadu. A samozřejmě, Vašo Patejdl byl ode mě starší - o měsíc a osm dní přesně. Byl jsem i na pohřbu Žbirky, tam žádné pozvánky nebyly, tak jsem tam šel. Tady jsem nevěděl, že je nějaká pozvánka, no. Takže samozřejmě je to naše mládí, Baláž byl můj spolužák z výšky, takže jsme spolu vyrostli. Mám už lístky na Elán na příští rok, vlastně oni budou mít 70,“ vysvětloval, proč na poslední rozloučení dorazil a že má skupinu Elán rád.

     

  • 4.

    Záplava květin a věnců

    Uvnitř baziliky byla rakev s ostatky Vaša Patejdla a na rakvi byla umístěna velká kytice z bílých květů od manželky Miluše. Nebyla to však jediná kytice, která zdobila zdejší prostor. Během chvíle se začal kostel plnit květinami a věnci. Například krásný věnec z bílých růží a zlatou stuhou mu poslali kolegové z Elánu s poznámkou „navždy spolu“.

     

    Nezapomněla na něj divadla, Kalich a Karlín, Helena Vondráčková (76) s manželem či Marika Gombitová (66). Nejdojemnější byl věnec od vdovy po Miru Žbirkovi (✝69) Kateřiny (56). „Vašo, NEJSI (tam) SÁM 🖤 Katka Žbirková“.

  • 5.

    Slzy a slova plná žalu

    Všichni, co se na pohřeb dostavili, byli zlomeni žalem. Vidět to bylo i na Petru Salavovi (68), zakladateli Amfory, jenž nebyl pro slzy schopen ani slova. To, že si Patejdla velice vážil, přiznal redaktorce Blesku i rocker Petr Janda (81). Promluvil o údajném konkurenčním boji Olympicu s Elánem a popřel, že by k němu vlastně kdy docházelo. Prý tuto ideu živila jenom média. Oni spolu skvěle vycházeli. „Vašo z nich byl nejmilejší,“ vzpomněl.

     

    Obrovský smutek byl jasně viditelný na výše zmiňované Kateřině Žbirkové, kterou její doprovod musel podepírat, aby emočně náročnou akci zvádla. Z tohoto důvodu se nedostavil ani herec Luděk Sobota (80). „Luďka to hodně rozrušilo, a tak jsem tu sama,“ řekla Blesku jeho manželka Adriana (62). Společnost jí proto dělala kamarádka Giovanna Roklová (82).

  • 6.

    Slavní hosté

    Celkově se však na pohřeb Vaša Patejdla dostavila celá řada celebrit, a to nejenom ze světa hudby, ale i tenisu. Mezi hosty byla například tenistka Dominika Cibulková (34), co pro tuto příležitost zvolila skutečně velmi hluboký dekolt. Jinak se dostavily herečka Daniela Šinkorová (50) a Bára Kodetová (52). Manžel druhé jmenované, virtuos Pavel Šporcl (50), Vašovi na jeho poslední cestě i zahrál na housle.

     

    Nechyběli ani zpěvák Petr Kolář (56), zpěvačky Heidi Janků (60) a Sisa Sklovská (57), herec Jan Rosák (76), saxofonista Felix Slováček (80) či moderátor Zbyněk Merunka (72).

     

  • 7.

    Dojemná bohoslužba

    Mše za zesnulého byla jaksepatří dojemná. Kněz dokonce přidal roztomilou vzpomínku z veselky Vaša Patejdla a jeho druhé manželky Miluše, s níž známý muzikant, společně s jejich synem Benjaminem (15), bydlel v Praze.

     „Je to osm let, co jsem asistoval na svatbě Milky a Vaša v Římě. Vašo byl takový nervózní a já jsem říkal, vždyť jste ostřílený muzikant z vystoupení, jak můžete být nervózní? On se na mě podíval, tím svým pohledem a řekl: ‚Ale tohle je úplně něco jiného',“ pousmál se kněz a celé to blahořečení tak trošku odlehčil. 

  • 8.

    Slova parťáků z Elánu

    Také hitmaker a herec Martin Hrdinka (57) se ujal proslovu a zavzpomínal na Vaša. „Pro mě jsi největší melodik, napořád. Děkujeme, Vašo, šťastnou cestu,“ ukončil svá slova Martin, který Vašovi odsvědčil druhou svatbu. A mlčet nemohli při posledním rozloučení ani Vašovi parťáci z Elánu. „Vašo, to co jsme si slíbili a dohodli, to my dodržíme,“ slíbil frontman skupiny Jožo Ráž (68). „S Vašem odešel kus Elánu, ale s námi navždy zůstaneš. Elán je věčný! Ahoj,“ dodal Ján Baláž (72). 

  • 9.

    Rodina v první řadě

    Jak již bývá zvykem, poslednímu rozloučení přihlížela z první řady rodina zesnulého. Přímo před rakví, před níž stálo obrovské srdce z orchidejí a bílých květů, byla usazena Vašova manželka Miluše, vedle ní jejich syn Benjamin. Obklopeni byli nejbližší rodinou. V druhé řadě seděli Vašovi synové z prvního manželství Robert a Václav, které měl s manželkou Alenou. Přes uličku, hned v druhé řadě, pak seděli členové kapely Elán.

  • 10.

    Poslední sbohem

    Nejbolestnější pohled na Vašovy nejbližší přišel v okamžiku, kdy muži od pohřební služby vynášeli rakev s muzikantovými ostatky zpátky do pohřebního vozu. Když před kostel vyšla také jeho žena se synem Benjaminem, lidem se svírala srdce. Oba zdrcení pláčem a stále ještě v šoku z náhlé a nečekané smrti jejich Vaša, s nímž se přišly rozloučit stovky lidí... což je jistě i v takto těžkých chvílích muselo alespoň trošku potěšit...

  • 11.

    Galerie

    Prohlédnout si všechny fotky z pohřbu Vaša Patejdla můžete v naší galerii.

    Fotogalerie
    467 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 28

Kartel Zeman-Babisch: Tomu věřím. Pro chudé duchem ideální volba.

(01. 09. 2023 09:18)

Marie Bursikova: Místo drahých věnců by se během života lidé chovat korektně a laskavě.Zrovna umělci jsou pytel blech a intrik ! Kdo slyšel Andrea Bocelli v O2 už nepůjde nikdy na kunkalisty za předražené vstupenky.

(31. 08. 2023 08:39)

cozumel: Prosím Blesk, aby odpověď Hrabiše přeložili, protože mi to nejde ani přes překladač - ten nerozpoznal, co to je za řeč a těm jeho kecům já vůbec nerozumím. Jinak se ten mafián fakt musí vecpat všude.

(31. 08. 2023 08:36)

xiioma: V těch brýlích vypadá Bureš jako mafián.

(31. 08. 2023 07:59)

pernici3: Třeba je to pravda a Andy má skutečně rád Elán, pokud dokáže mít kromě sebe někoho rád, ale doufám, že Elán nemá rád Bureše.

(31. 08. 2023 00:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy