Kapela Elán na svém facebooku v neděli zveřejnila unikátní video, jež zachycuje poslední nahraný rozhovor s Vašem Patejdlem. „Ahoj kamarádi, zveřejňujeme poslední autentický rozhovor s naším Vašem, který pro vás natočil 28. 3. 2023 v rámci společného dne focení k již vyprodaným koncertům Elán 70. Videorozhovor má 18 minut, je nesestříhaný, v původní podobě. Náš Vašo je navždy s námi!“ informovali hudebníci.

Patejdl v rozhovoru mluví s upřímností sobě vlastní. Navzdory nemoci, která ho už za pár měsíců měla drastickým způsobem připravit o život a o které v té době ještě nikdo neměl ani tušení, se zdál být plný sil i plánů. Z jeho úst padaly věty jako: „Doufejme, že Elán bude stále žít!“

Ani v posledních měsících svého života rozhodně neměl v plánu zvolnit své pověstné raketové tempo. „Nedokážu si představit, že bych seděl na verandě a pozoroval, jak kvete bazalka. Na to jsem ještě moc mladý,“ prohlásil například.

Zazněla i otázka na blížící se sedmdesátku, jíž už se Vašo ale bohužel nedožil. „V poslední době si člověk uvědomuje, že život je konečný, což jsem si před deseti lety neuvědomoval, ale navzdory tomu mám radost ze života a snažím se dělat všechno pro to, abych vstoupil nejen do toho klubu sedmdesátníků, ale možná i osmdesátníků. Doufám, že to tam bude,“ svěřil se s lišáckým úsměvem.

Vašo Patejdl zemřel 19. srpna 2023 jen dva týdny poté, co mu lékaři potvrdili rakovinu slinivky. „Mého manžela zasáhla nečekaně, a především zcela skrytě, velmi zákeřná nemoc. Jeho odchod byl zapříčiněn důsledkem celkového vyčerpání organismu při progresi zákeřného zhoubného onemocnění slinivky břišní. Diagnózu mu lékaři oznámili 14 dní před tím, než nastal onen osudný den. Nejprve o své nemoci věděl jen Vašo a já, následně pak jeho tři synové. Manželovo srdce dotlouklo v brzkých ranních hodinách v sobotu 19. srpna 2023,“ uvedla hudebníkova manželka, jež přidala i poděkování Ústřední vojenské nemocnici za její péči a lidský přístup.

Video
Video se připravuje ...

Felix Slováček na pohřbu Vaša Patejdla: Potkal jsem málo tak úžasných lidí... Hana Höschlová

Fotogalerie
69 fotografií