Nemoc Vaša Patejdla byla krátká a agresivní, i tak ale dopředu poznal, že se jeho čas krátí, a leccos ještě stihl zařídit. Některým blízkým například ještě naposledy zavolal, aby se rozloučil. 

Detaily posledního rozloučení, které se konalo ve středu 30. srpna na Strahově, už ovšem byly mimo jeho síly. „Ne, do toho nezasahoval, to bylo vyloženě v koordinaci nejužšího týmu, který měl kolem sebe. Když vám řeknu, že už neměl sílu nad těmito věcmi přemýšlet, mohlo by vám to jako odpověď stačit,“ sdělil Patejdlův manažer Jiří Strážnický slovenskému listu Plus 7 Dní

Když žil, tak je nezajímal!

Strážnickému neuniklo, že je najednou o jeho klienta po jeho skonu nepopsatelně větší zájem. A popravdě ho to trochu rozčílilo... „Když Vašo žil, kromě toho, že to byl geniální umělec, nejkrásnější člověk, kterého jsem v životě poznal, nebylo snadné dostat jeho věci mezi lidi. Ale teď, když je mrtvý, se mu všichni dvoří jako nejlepší kamarádi a spolupracovníci. Nebudu říkat jména, ale je mi velmi líto, že člověk musí zemřít, aby jeho okolí včetně médií a lidí ocenilo kvality umělce,“ je zklamaný.

„To je i obrázek pohřbu a různých prohlášení lidí, kteří tam přišli a ani nebyli pozvaní, dělali si na něm promo. Řeknu to zcela upřímně. Myslím, že by to vadilo i Vašovi, a vadí to hodně i mně, protože vím, jak moc jsme se nadřeli, abychom jeho písním zajistili publicitu a mediální prostor nebo užší spolupráce, které jsme v danou chvíli potřebovali. Jestli s ním někdo hrál tenis, nebo se s ním jednou potkal na kurtu, to nechám na svědomí toho, kdo to vytáhne,“ ulevil si. 

Do nebes naopak vychválil houslového virtuóze Pavla Šporcla (50), jenž na pohřbu zahrál některé Pajtedlovy písně ve stylu klasiky: „Pan Šporcl je nadstandardní umělec a virtuóz a bylo nám velkou ctí, že přijal nabídku na poslední rozloučení.“

Co se dělo U zlatého tygra?

Po oficiálním rozloučení s Vašem Patejdlem se nejbližší rodina přesunula do strašnického krematoria a pozvaní hosté do pivovaru U sv. Norberta, kousek od baziliky. „Bylo to rozloučení v kruhu nejbližších přátel, bylo velmi decentní a ne dlouhé. Program byl jediný – setkat se, zavzpomínat a vzdát mu hold mezi čtyřmi stěnami,“ prozradil Strážnický.

Někteří další se sešli v pivnici U zlatého tygra, kde to měl Patejdl rád. Prvotní informace dokonce hovořily o soukromém koncertu! „Nebyl to koncert, Ďurko Burian zahrál na kytaru a zazpívali jsme si pár písniček,“ poodhalil baskytarista Martin Gašpar, který s Vašem hrával v kapele. „My ostatní jsme nehráli. Nebyl na to ani prostor, bylo to neformální posezení,“ nechal se slyšet.

Pravdivá prý není ani informace o tom, že by truchlících měla být plná hospoda. „Měli jsme objednané tři stoly, ani jsme nikomu nic neříkali. Opravdu netuším, odkud měla média informaci, že celý Tygr je rezervovaný pro nás,“ uvedl informace na pravou míru. 

Video
Video se připravuje ...

Milan Drobný na pohřbu Vašo Patejdla: Co si naposledy řekli? Hana Höschlová

Fotogalerie
106 fotografií