Každý týden si pravidelně volaly a nadávaly spolu na život, čímž se jim oběma vždy ulevilo. Bohužel už si naše dvě pěvecké legendy nezavolají…

Poslední telefonát

„Naposledy jsem s Yvonne mluvila deset dní před její smrtí. Byl to úplně normální telefonát. Vůbec mi neřekla, že ji čeká nějaká operace. Byla jsem z toho hodně zaskočená,“ prozradila deníku Aha! Kubišová, která se až po Yvonnině smrti dozvěděla, že její kamarádka měla nádor na plicích a prodělala onkologickou operaci.

Na poslední cestu ji ale Marta nevyprovodila. „Z bytu vycházím jen ráno a večer, kvůli počasí. Bojím se, abych sebou někde nesekla. V mém věku už musí být člověk opatrný,“ svěřila se zpěvačka. „Ale budu na ni myslet a rozloučím se s ní po svém,“ řekla Aha! Kubišová ještě před samotným pohřbem.

Budou tam spolu

„Poslední dny myslím na to, jak jsem před pár lety doprovázela Yvonne na pohřeb jejích rodičů. Jsou také uloženi na stejném místě, kde sama spočine. Tak tam budou spolu…“ uzavřela smutně Marta, jež se ze ztráty své kamarádky stále nemůže vzpamatovat.

Janda, Filipovská a Neckář zasypali prostou rakev hlínou

Na poslední cestu se vydala oděná celá v bílém a v té nejprostší rakvi, jaká jen existuje, stlučené pouze z prken. Taková jsou pravidla judaismu. A Yvonne Přenosilová (†76) si je přála alespoň zčásti dodržet.

Video
Video se připravuje ...

Václav Upír Krejčí na pohřbu Yvonne Přenosilové Hana Höschlová

Syn Max (44), který přijel s partnerkou z Mnichova, maminčinu přání o dodržování židovských tradic vyhověl. Poslední rozloučení se konalo na Novém židovském hřbitově. Právě na pražském Žižkově Yvonne po návratu z emigrace žila. Zpěvačka má teď na hřbitově dobrou společnost v podobě spisovatelů Oty Pavla (†42), Franze Kafky (†40) nebo Arnošta Lustiga (†84).

„Miluju písničku Roň slzy. A od pondělka, kdy Yvonne zemřela, si ji v duchu zpívám. Byla to bezvadná, výjimečná ženská, po které tu zůstane díra,“ řekla Aha! Saskia Burešová (77). Poslední sbohem přišla dát v jarmulkách či bez nich plejáda kolegů, kamarádů a členů židovské obce v čele se zemským rabínem Karolem Sidonem (81). Ten v síni také pronesl nad rakví krátkou řeč a modlitbu.

Podle židovských tradic pak smuteční průvod rakev s černým suknem doprovodil k čerstvě vykopanému hrobu. Rabín nejdříve přednesl v hebrejštině žalm a poté každý ze smutečních hostů zasypal Yvonne třemi lopatkami připravené hlíny. Někteří, jako například Petr Janda (81) nebo Yvonnina nejlepší kamarádka Pavlína Filipovská (82), na rakev hodili i květinu, přestože ty mít zesnulý podle židovských pravidel nesmí, stejně jako šperky.

I Petr Janda si od rána broukal písničku Roň slzy. „Tu mám od Yvonne nejradši,“ vysvětlil a zavzpomínal na chvíli, kdy zpěvačku poprvé uviděl. „Přišla taková obtloustlá patnáctiletá holčička, ale když zazpívala, tak nám spadla brada. To bylo jak vodní elektrárna. Takhle brutální alt jsem ještě nikdy neslyšel. Navíc byla Yvonne výjimečná a fakt vtipná, vymýšlela srandu a blbla. Je mi už teď bez ní teskno,“ netajil se Janda.

Video
Video se připravuje ...

Petr Janda na pohřbu Yvonne Přenosilové Hana Höschlová

Fotogalerie
91 fotografií