Přední česká herečka Věra Galatíková ztvárnila řadu nezapomenutelných rolí ve filmu a televizních a divadelních inscenacích. Hrála ve Vláčilově Údolí včel, Jasného filmu Všichni dobří rodáci, Brabcově Kytici a výraznou roli vytvořila v televizním snímku Počítání oveček. Devětašedesátiletá herečka, vždycky silná kuřačka, a cigaretka v ruce k ní prostě už tak nějak patřila, podlehla pokročilé rakovině plic, se kterou dlouhých pět let bojovala. Prohrála - ačkoliv se vzdala své lásky k nikotinu a angažovala se v protikuřácké kampani. 

S nemocí se potýkala vlastně dvakrát, po operaci v létě 2002, kdy jí byl z plic - údajně úspěšně - vyňat nádor, se jí choroba vrátila počátkem roku 2005. „Když vám poprvé řeknou, že máte rakovinu, je to šok. Napodruhé už pochopíte, že je to konečná,“ prohlašovala smířeně. Nedlouho před svým skonem odmítla klasickou razantní léčbu, chemoterapie jako kdyby její vážný stav ještě zhoršovaly. Později se jí k rakovině navíc přidal i zánět průdušek. Přesto se však nevzdávala.

„Dokud mi to zdravotní stav dovolí, chci žít naplno,“ vysvětlovala. Oblíbená herečka, která propůjčila svůj hlas slavné Annie Girardotové (†79), tak věnovala poslední životní sílu své rodině a milovaným vnoučatům. Zemřela v kladenské nemocnici, kam se uchýlila, když už nemohla dýchat. Musela být připojena na přístroje. Také poslední okamžiky života prožila statečná paní Věra v okruhu lidí, kteří jí byli vždy nejbližší - a manžel, herec Ladislav Frej, ji po celou dobu držel za ruku...

Video
Video se připravuje ...

Cholerický Čepek i dáma Galatíková: Hvězda Oridnace Jašków vzpomíná na herecké legendy Kisa Císařová, Lukáš Červený

Věra Galatíková se narodila 19. srpna 1938 ve Zlíně a vyrůstala v nedaleké Březnici. Vztah k divadlu nejspíš zdědila po rodičích, oni však chtěli, aby jejich dcera dělala něco „pořádného“. Vystudovala pedagogickou školu v Kroměříži a rok dokonce učila ve Vracově u Kyjova. Pak tajně složila přijímací zkoušky na brněnskou JAMU. Už tam poprvé potkala svého budoucího manžela, moc ji ale nezaujal. „I když byl šikovný chlap, byl přece jen o tři roky mladší a brala jsem ho jako ucho,“ smála se pak Galatíková s odstupem času.

Pověstná jiskra mezi nimi přeskočila při milostné scéně při představení Královna Kristýna, kde Frej hrál jejího mladého milence. „Měli jsme takovou líbací scénu. Režisér se neustále rozčiloval, že to je hrozné, že nám to nejde, tak jsem se zdravě naštval, popadl jsem Věru a najednou jsem ucítil takovou dosud nepoznanou vstřícnost z její strany... A tehdy to začalo,“ vzpomínal pro Blesk.

Jejich romance však tehdy neměla happy end - rozešli se, jelikož Galatíková vzala angažmá v Brně a také Frej, jenž se později proslavil rolí cholerického ortopeda Karla Sovy v Nemocnici na kraji města, šel za prací jinam. Osud tomu však chtěl, aby byli spolu... „Poté jsme se potkali až v Praze. Já jsem dostal angažmá v libeňském divadle a chtěl jsem to s někým oslavit. Zavolal jsem jí, přišel jsem k ní do bytu - a už jsem tam zůstal.“

Fotogalerie
44 fotografií