Slavná česká herečka Slávka Budínová, představitelka legendární paní Ofky z Noci na Karlštejně, „horní mámy“, bývalé paní Macháčkové, z komedie Léto s kovbojem, anebo protivné paní Vilímkové ze seriálu Žena za pultem, byla nepřehlédnutelná. A to nejen kvůli své vizáži, ale i díky nespornému talentu.

Kolegové jí ale říkali „malostranská hraběnka“, údajně pro její panovačnost a náladovost. Mívala časté výstupy s kostymérkami a ve vzteku rozhazovala oblečení kolem sebe. V posledních letech svého života navíc propadla alkoholu, co jí pomáhal překonávat bolest ze samoty – nikdy totiž neměla děti, a tak se o ni ve stáří nikdo s láskou nestaral. 

Podle pamětníků blízkých Budínové, která by 21. dubna oslavila 99. narozeniny, přitom chybělo jenom málo k tomu, aby se představitelka filmových maminek stala maminkou i v reálném životě. Herečka prý v sedmdesátých letech otěhotněla se svým milencem, legendárním hercem Karlem Högerem (†67). Dítě si ovšem nenechala a dobrovolně podstoupila potrat. A důvod? On byl zadaný, ona nechtěla přerušit svou filmovou kariéru. A možná se taky bála skandálu, co by jí jako matce-samoživitelce hrozil. Jisté ale je, že poté se jí už nikdy nepodařilo otěhotnět...

Video
Video se připravuje ...

Slávka Budínová by slavila narozeniny: Kariéře dala přednost před dítětem a rodinou Videohub

Druhým osudovým mužem jejího života byl režisér Ivo Toman (†70). Dohodila jí ho kamarádka a byla to láska jako trám, měli stejné koníčky, sbírali starožitnosti a měli psy, se kterými chodili po lese a sbírali houby. Svatba se konala v roce 1977 v Ulánbátaru během natáčení filmu Ve znamení Tyrkysové hory. Zdálo se, že se Budínová konečně dočkala vztahu, po kterém celý život toužila, a byli spolu šťastní až do jeho smrti v roce 1994.

Když Toman zemřel, jako by něco zemřelo i ve Slávce. Jeho odchod herečku, proslavenou rolemi silných a temperamentních žen, zasáhl natolik, že začala pít a velmi často chodila do divadla nepřipravená, takže jí začalo ubývat rolí. Zpočátku pila hlavně koňak a šampaňské, později nepohrdla ani levným vínem. Někdy prý popíjela tak mocně, až padala na zem... S tak nespolehlivou osobou nechtěl mít nic společného žádný režisér. Naposledy se tak objevila ve filmu Dvojrole v roce 1999.

Uzavřela se před světem

K osamělosti a stáří se pak postupně přidaly i vážné nemoci. Slávka podstoupila onkologickou operaci a měla nemocné i srdce. Tři dny před smrtí k ní do nemocnice přišel kněz a ona se nechala pokřtít. Tehdy se nechala slyšet, že jí spadl kámen ze srdce - hříchů prý měla na svých bedrech dost a dost...

Zemřela 31. července 2002 a majetek po ní zůstal skutečně závratný. Dědictví čítalo několik nemovitostí, třeba dům na jednom z nejlukrativnějších pozemků v Praze na Klárově a mlýn. Vlastnila i hodnotné obrazy a přepychové šperky. Vše připadlo starožitníkovi Rudolfu Příhodovi (†78), jemuž - místo vzdálených příbuzných - na smrtelné posteli Budínová vše odkázala. Muž dům později prodal a v roce 2011 ho získala známá likérka.

Fotogalerie
41 fotografií