Zatímco minulý rok trpěl Dalibor Janda problémy s dýcháním, které mu způsobovaly zablokované obratle mezi krční a hrudní páteří, v roce 2021 byl jeho stav ještě vážnější. Byl urgentně hospitalizovaný na koronárním oddělení. „Bylo to nečekané. V neděli po obědě jsem náhle ucítil nesnesitelnou bolest na prsou, nejvíce v místech pod krkem. Nikdy jsem nic podobného nezažil,“ popisoval s odstupem času muzikant. Dcera Jiřina Anna (34), která s ním často vystupuje, mu raději okamžitě přivolala záchranku, která ho odvezla do nemocnice.

„Cestou do špitálu jsem dvakrát odešel na druhou stranu, jak se říká. Museli mě nahazovat, ale paní doktorka mě úspěšně dostala až na sál. Tam jsem se probral a cítil jsem obrovskou bolest. Viděl jsem, že mi nastřihli ruku, ale pak jsem se zase ztratil... To bylo potřetí. Doktoři mi říkali: ‚Pane Janda, vstal jste z mrtvých!‘“ popisoval Janda dramatické chvíle, kdy na něj bez jakéhokoliv přehánění sáhla kmotřička Smrt.

Nevypadalo to s ním vůbec dobře, kvůli srdeční příhodě museli lékaři zpěvákovi dvakrát operovat srdce. Naštěstí se ale z nejhoršího záhy dostal - jak se totiž ukázalo, srdce jako takové měl v pořádku, ale vysoký cholesterol, takzvaný tichý zabiják, mu způsobil infarkt. Poučen touto neveselou zkušeností se začal o své tělo lépe starat a zásadně změnil svůj životní styl. Upravil jídelníček, díky čemuž výrazně zhubnul, a také začal sportovat.  A jak sám uvedl, samotného ho až překvapilo, jak ho to baví.

K životu jako takovému teď přistupuje velice pokorně. „Uvědomil jsem si, že je potřeba život brát trošku z jiné stránky. Nejen kolik udělám koncertů, písniček, protože je to otázka chvilky, člověk si potom řekne, k čemu vlastně…“ prozradil Blesku Janda, jenž se rozhodl stanovit si limit na počet koncertů měsíčně, ale hlavně - nepřepínat se, více odpočívat a užívat si času stráveného se svými nejbližšími. „Život není jen o penězích, je o jiných věcech. Řeknu to jednoduše: Dokud nedostanete od života facku, tak si to nepřipouštíte…“

Video
Video se připravuje ...

Dalibor Janda v 7 pádech Honzy Dědka: Čtyřikrát na něj sáhla smrt! FTV Prima

Srdeční kolaps přitom nebyl jedinou příhodou, kdy mu šlo o život. Na vojně kousek od něho vybuchl granát, jehož střepina zranila důstojníka. Pak se na Kubě nerozumně vrhl do vody, i když na břehu vlála černá vlajka. „Říkal jsem si, co se může stát. A najednou jsem se nemohl dostat na břeh, začal jsem blbnout a bláznit. Odvanulo mě to dál a dál, už jsem nemohl. Najednou jsem viděl červenej a růžovej svět, zmizel jsem, nevnímal,“ líčil Janda okamžiky, kdy už myslel na nejhorší. Naštěstí ho zachránil kubánský potápěč.

Ani cesta z Kuby zpět se neobešla bez problémů. „Letěli jsme přes Bermudský trojúhelník, kde byla obrovská bouře, propadli jsme se asi kilometr,“ líčil Janda v pořadu 7 pádů Honzy Dědka mrazivé okamžiky, kdy nepochybně myslel na nejhorší. Vše se mu však podařilo překonat a když se dnes vícenásobný vítěz ankety Zlatý slavík, které získal v letech 1986, 1987 a 1988, ohlédne za svými úspěchy, jistě nemá čeho litovat.

Fotogalerie
65 fotografií