Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední rozloučení s Josefem Somrem (†88): 7 nejsilnějších momentů!

/
  • Pohřeb Josefa Somra
    27. října 2022 ● 05:00

    Ve strašnickém krematoriu se ve středu 25. října rodina, přátelé a veřejnost rozloučili s hercem Josefem Somrem (†88). Na všech byl vidět obrovský smutek, Taťjana Medvecká (68) neudržela slzy při projevu u rakve, Ljuba Krbová (64) utekla v půlce obřadu a Jitka Zelonohorská (75) zavzpomínala na lechtivou scénu ve filmu oceněném Oscarem Ostře sledované vlaky.

  • 1.

    Jiří Bartoška (75)

    Jiří Bartoška byl nejenom kolegou, ale i přítelem Somra.

     

    Byl to bard, jsem rád, že jsme mu v roce 2012 na festivalu dali cenu. Byla to obrovská filmová a divadelní persona, tak jsem se s Pepíkem přišel rozloučit,“ řekl Blesku Jiří Bartoška.

     

    Ve znělce karlovarského filmového festivalu 2017 vystupují kromě herce Josefa Somra také sám prezident Jiří Bartoška a též umělecká poradkyně Eva Zaoralová.

     

    Zatímco nervózní Bartoška se ve znělce zkouší dovolat Somrovi a ztrácí se při tom v oblacích dýmu, zkušená Eva Zaoralová míchá cosi v hrnku a kolegovi radí, že je třeba nechat telefon déle vyzvánět, protože Somr špatně slyší. Znělku režíroval Ivan Zachariáš. Somr je držitelem Ceny prezidenta festivalu z roku 2012.

  • 2.

    Jitka Zelenohorská (75)

    Jitka Zelenohorská, někdejší láska Waldemara Matušky, nechyběla na pohřbu. I když přišla o hůlce, protože je po výměně kyčelního kloubu. Navíc ji bolelo koleno.

     

    Je to smutek, ale těch 88 přeci jen bylo úctyhodných, přejme mu do nebíčka vše nejhezčí. Před pěti lety mi na nádraží křtil knihu Ujel mi vlak. Zpívali jsme moravské písničky, popíjeli vínko, bylo to bezvadné,“ řekla Blesku Zelenohorská, které v Ostře sledovaných vlacích Somr razítkoval nahý zadek.

     

    Nijak na to nevzpomínám. Při té scéně byla zima, styděli jsme se, ale že jsme u toho dělali nějakou vědu, to zase ne. Bylo to utrpení. Všechno kolem už bylo natočené, až se natočila ta naše scéna," dodala herečka, která střídavě žije v Berlíně a v Praze.

  • 3.

    Taťjana Medvecká (68)

    „Zpráva, že Josef Somr už není mezi námi, mě zastihla minulou neděli před budovou Národního slovenského divadla a tím se mi vybavily všechny vzpomínky,“ začala svůj projev herečka Medvecká, co se Somrem hrála hned v několika divadelních hrách.

     

    Herectví je hodně kontaktní umění a já měla to štěstí, že jsem s ním takhle na těsno mohla hrát. Jedinečný a vždy autentický v jakékoliv roli. Dokonce jsme ho měla jako předobraz hereckého partnera. Když nějaký můj kolega tápal, tak jsem si představila, jak by to zahrál Pepa. Vybavuji si jeho pohled, gesta...,“ sotva udržovala slzy Taťjana Medvecká.

     

    V závěru je ale udržet nedokázala a při slovech o jeho slušnosti a herectví, už dokonce plakala. „Naposledy jsme mu volala letos, ptala jsem se ho na zdraví, vnoučata. Poslední slova, která jsem slyšela, byla - Mám tě rád. A já do telefonu volala - Já tebe taky a moc. Jsem ráda, že to slyšel. Děkujeme za to, jaký jsi byl, za to, co jsi nám dal, o co jsi nás obohatil. Budiž ti, země lehká, čest tvojí památce.

  • 4.

    Ljuba Krbová (64)

    Herečka Ljuba Krbová nezvládla nával emocí a žalu, po 15 minutách opustila smuteční síň.

     

    Setkali se mimo jiné i na natáčení filmu Konec starých časů, co se také pyšní na tu dobu velice odvážnými scénami. Vážený herec Josef Somr (místopředseda strany domkařů Charousek) v něm ukázal svoji zadnici a Ljuba Krbová (klíčnice Cornelie) zase odhalila ňadra. Zvlášť Somr zpočátku váhal, zda roli Charouska vůbec přijme.

  • 5.

    Věnce a žluté růže od manželky

    O tom jak byl Josef Somr vážený a oblíbený, svědčí množství věnců okolo katafalku s rakví, spousta květin a dalších předmětů.

     

    Od manželky Aleny pak pocházel věnec na rakvi, ze žlutých růží a s nápisem: S láskou, Alena.

  • 6.

    Jan Kačer (86)

    Na invalidním vozíku přivezli herce a režiséra Jana Kačera. Ale ani ten se konce obřadu nedočkal. Musel totiž být v 15 hodin na křtu knihy. Okolo třičtvrtě tak společně s doprovodem, který mu pomáhal s vozíkem, odešel pryč.

  • 7.

    Bára Kodetová (52)

    Herečka Bára Kodetová přišla na poslední chvíli. „Uzavírá se jedna veliká veliká etapa divadelnictví v Čechách. Odchází velikáni, kteří jsou nenahraditelní. Měla jsem možnost s nimi vyrůstat, hrát v Činoherním klubu, nebo v Národním divadle. Při těchto příložitostech si vzpomenu na tátu,“ řekla Blesku herečka.

     

    Jak vzpomínala na Somra? „On byl velmi plachý člověk a patřil k naší rodině, protože jednou z jeho velkých lásek byla moje teta Evelýna Steimarová. Měla jsem ho moc ráda na divadle a všechny vzpomínky jsou tak živé, když si na něho vzpomenu," dodala Bára.

    Video
    Video se připravuje ...

    Josef Somr oslavil 88: Proč se nestal železničářem? Videohub

    Fotogalerie
    120 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy