Blesku to potvrdila sestra herečky, Miroslava Šafránková (63). „Musíme vyřešit hlavně to, že se s Libuškou chtějí rozloučit stovky lidí. Ministerstvo kultury vše probere s hygienou,“ řekla včera Blesku s tím, že podrobnosti by skutečně mohly být jasné už po neděli.

Negativní test

Stát nyní dovoluje uspořádat pohřby bez testů na covid-19 pro 30 lidí. Až 500 osob na venkovním rozloučení a 200 na vnitřním může být v případě, že se všichni přítomní prokážou negativním PCR či antigenním testem a nebo potvrzením o očkování (v případě první dávky musí jít o 22denní odstup). Podstatné tedy skutečně bude, jak se ministerstvo kultury v zastoupení rodiny s hygieniky dohodne.

Důležité nicméně také bude, kde poslední rozloučení (či pieta) nakonec proběhne. Ve hře jsou scény, kde Šafránková v minulosti hrála – Činoherní klub a Národní divadlo. V něm je daleko více prostoru než ve slavném „Činoheráku".

Poslední velké rozloučení měl před pandemií Karel Gott (†80). V říjnu 2019 se ho na Žofíně a následně i na Pražském hradě účastnily tisíce lidí. V případě piety za Libušku Šafránkovou takové množství nebude kvůli hygienickým omezením možné a spousta lidí zcela jistě zůstane stát venku.

Zeman pošle věnec

Na poslední rozloučení se chystá zaslat smuteční věnec i prezident Miloš Zeman (76). „Byla to moje platonická láska, před mnoha a mnoha desítkami let, samozřejmě pošlu věnec a je mi nesmírně líto, že odešla,“ řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala? Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
45 fotografií